Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό ενημερωτικό σημειωματάριο του Stock Partners (Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023)


Παρακολουθώντας κανείς τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα έλεγε πως η συζήτηση δεν δικαίωσε τον τίτλο του οργάνου. Παρακολουθώντας κανείς τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα έλεγε πως η συζήτηση δεν δικαίωσε τον τίτλο του οργάνου.

 Οι τοποθετήσεις των δυο πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών, των κκ Καραμανλή και Σπίρτζη, φώτισαν ελάχιστα την αλήθεια ως προς τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών.  Οι πολίτες έγιναν μάρτυρες όχι μόνο δυο παράλληλων μονολόγων, αλλά και αντιθετικών ως προς τα πραγματολογικά στοιχεία που σχετίζονται με την κατάσταση των σιδηροδρόμων. 

Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για την Επιτροπή. Από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και τον ΟΣΕ έως τον σταθμάρχη της Λάρισας και τους συναδέλφους του, αποκτά κανείς την αίσθηση πως περισσότερο μπερδεύεται παρά ξεμπερδεύεται το κουβάρι των ευθυνών.  Είναι αυτή η ίδια αίσθηση που υπενθυμίζει πως ο επιμερισμός των ευθυνών δεν είναι μόνο μια μακρά διαδικασία. Είναι και άχαρη και – στις μεγάλες τραγωδίες – εξαιρετικά οδυνηρή. 

Στη δίκη για την πυρκαγιά το Μάτι δεν αναβιώνει μόνο ο παλιός εφιάλτης για τους εγκαυματίες και τους οικείους των θυμάτων μέσα από τις καταθέσεις. Γεννιέται και ένας νέος από το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του καθενός να υπερασπιστεί τον εαυτό του όπως νομίζει.  Ακόμη και σε αυτές τις σκληρές συνθήκες, ο επιμερισμός των ευθυνών είναι και απαραίτητος και αναγκαίος. Πολιτικά, θα αποδοθεί με τις διαδικασίες που προβλέπει η κοινοβουλευτική και η συνταγματική τάξη. 

Η ποινική απόδοση των ευθυνών είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, και έως ότου ξεμπλέξει το κουβάρι των ευθυνών και φωτιστεί πλήρως η αλήθεια, δεν θα πρέπει να χαθεί ένας άλλος μείζων στόχος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα εξασφαλίσουν πως αυτός ο τόπος δεν θα ζήσει ξανά τέτοιες τραγωδίες.  Η διαδικασία αυτή δεν είναι ούτε αργή ούτε άχαρη ή οδυνηρή. Επιτρέπει τις μεγάλες ταχύτητες. Και το μόνο που απαιτεί είναι πολιτική βούληση μακριά από αγκυλώσεις και ανούσιους καβγάδες που κρατούν τη χώρα κολλημένη στο παρελθόν.  

***

ΚΑΤ.ΠΑΝΤΑ: Ευτυχώς χρεοκοπούν οσονούπω τελείως και οι πολιτικές-οικογενειακές δυναστείες στη τριτοκοσμική μας χώρα, που θέλει να λέγεται ευρωπαική.

Αυτών που οι -ατάλαντοι η ταλαντούχοι- γόνοι τους έπρεπε να περάσουν από τον πρωθυπουργικό θώκο πάση θυσία. Ξεφορτωθήκαμε έναν "ελέω θεού" Βασιλιά και φορτωθήκαμε ελέω πονηρών μηχανισμών, κομματικού φανατισμού & ανοήτων ψηφοφόρων, δυναστείες βασιλίσκων.

Εκσυγχρονισμός με την όπισθεν και πανευρωπαική πρώτη. Γιατί δεύτερη δεν υπάρχει.
Κομματικοί μηχανισμοί που παραγουν δουλικότητα με το αζημίωτο, επιχειρηματικά και μιντιακά κονέ με εισροή χρήματος που μετατρέπεται μετεκλογικά σε επένδυση, κράτησαν όρθιες τις πολιτικές μας δυναστείες από τη μεταπολίτευση ως τώρα, μέχρι που σάπισαν και πέφτουν μόνες τους.

Η αξιοκρατία πρέμεινε μια λέξη για τα αυτιά αφελών αλλά όχι και να εφαρμόζεται.
Αλλωστε για να χρεοκοπήσει οικονομικά μια χώρα προηγούνται άλλου είδους χρεοκοπίες. Ηθικές.
***
ΚΑΤ.ΠΑΝΤΑ: Κι όμως η Γαλλία το υποτιθέμενο ορόσημο της Ευρωπαικής Δημοκρατίας, έφτασε στο έσχατο σημείο ΜΗ Δημοκρατίας. Ο Μακρόν κυβερνα με προεδρικά διατάγματα παρακάμπτοντας την εκλεγμένη Εθνοσυνελευση (Βουλή) καθότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία & γιατί του το επιτρέπει το Σύνταγμα. Και οι εκλεγμένοι βουλευτές σε μια γωνίτσα με ενα ωραίο σεμεδάκι να το παίζουν διακοσμητικά.

Ολοι γνωρίζουμε τελικά τι συμβαίνει όταν αγνοείται η θέληση του λαού. Οδοφραγματα, διαδηλώσεις, οργή και επεισόδια σε όλη τη Γαλλία. Η αγαπημένη μας μαμά ευρώπη ωστόσο έχει βρει κι άλλη λύση.

Οπου δεν προβλέπονται τέτοιου είδους "λύσεις" μέσω Συντάγματος, σου φυτεύει έναν μεταβατικό τεχνοκρατη πρωθυπουργό για όσο διαστημα κρίνει ότι θα περάσει αυτά που θέλει, και καθάρισε.

Η Ιταλία είχε μια περίπου διετή γεύση από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι τέως ευρωπαίο επίτροπο που τον έχρισαν πρωθυπουργό, αφού γκρέμισαν τον εκλεγμένο Μπερλουσκόνι που δεν τους εκανε τα χατήρια. Κι εμείς έναν Παπαδήμο. Αλλά καταδικάζει την "έλλειψη" Δημοκρατίας όπου αλλού υπάρχει μόνο να 'ναι εκτός. Τόσο απλά, τόσο υποκριτικά, τόσο ευρωδημοκρατικά.

***

Δεν ανέβηκε σε κάποιο κότερο, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην τραγωδία δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων. Δεν έριξε καμία ευθύνη στα θύματα, ζήτησε συγγνώμη και αναγνώρισε τα λάθη που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Χωρίς να ψάχνει λάθη, μετά από το συμβάν πήρε μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών. Δεν έκανε κανένα σόου μπροστά στις κάμερες, βγαίνει και λέει αλήθειες. Αυτή είναι η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλάει με την γλώσσα της αλήθειας χωρίς να κρύβεται!

***
Άστα να σκούζουν τα αριστερά που ονειρεύονται κρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ τραπεζών και πριβέ σχολές δικαστών. Δώστε βάση στην ανάπτυξη στον τομέα της συμπαραγωγής, με παράλληλο πολύτιμο know how, από υψηλή τεχνολογία μέχρι βαριά βιομηχανία. Δεν φτάνει ο τουρισμός και η παροχή υπηρεσιών. 

***


****

Ενα τεράστιο βήμα για την Αναγέννηση της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας έγινε σήμερα. Ο ΥΠΟΙΚ @cstaikouras υπέγραψε εκ μέρους του Δημοσίου την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον τεράστιο Έλληνα Γιώργο Προκοπίου.

Όχι μόνον βρήκαμε επενδυτή αλλά βρήκαμε έναν άνθρωπο του οποίου η παρουσία εγγυάται την επιτυχή επαναλειτουργία των Ναυπηγείων.

Ξεκινώντας την θητεία μας παραλάβαμε 3 Ναυπηγεία κλειστά, ολοκληρώνοντας θα παραδώσουμε στον Ελληνικό λαό 3 Ναυπηγεία ανοικτά και σε λειτουργία! Έτσι πάει μπροστά η Ελλάδα για όσους την αγαπούν στα αλήθεια

**

Χθες ο φασισΤάκης δήλωνε ότι συμφωνεί να έρθουν ελίτ διαιτητές, με την βοήθεια της σούπερ λιγκ. Σήμερα το ξέκοψε επικαλούμενος διάφορες δικαιολογίες, ενώ θα μπορούσε να πει ευθέως, ότι δεν του αρέσουν οι μαύρες γραβάτες.

***

ΣΤ.ΘΕΟΔ.: Ήταν μια ταξική επιλογή η παραμέληση του σιδηρόδρομου; Η Hellenic Train θα κάνει τις επενδύσεις που υποσχέθηκε; Ως πότε το κράτος θα «ταΐζει» διαπλεκόμενα συμφέροντα ρίχνοντας λεφτά σε πιθάρια χωρίς πάτο;

****





****
Χθες στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη, η ιατροδικαστής, είπε στους γονείς του να βγουν απ' την αίθουσα. Πλησιάζει και η μέρα που θα πουν πως ο Άλκης αυτοκτόνησε.



***
Η ΕΠΟ ακούω δε φέρνει ελίτ διαιτητές όπως έχει ζητήσει ο Ολυμπιακός. Είπαμε τα πάντα για να μην το πάρει ο Ολυμπιακός και ας το πάρει ακόμα και ο Βόλος. Οι δικέφαλες κότες λοιπόν μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα θα πάνε σπρωχτές όπως επεδίωκαν

***
Θα στηρίξουμε για ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας την υποψηφιότητα μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει καν την ισχύ του διεθνούς δικαίου της θάλασσας!!!

***

Ερώτηση δημοσιογράφου: "Η τηλεδιοίκηση μέχρι το 2019 ήταν σε άλλο χώρο ή εδω;" Σταθμάρχης: "ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ!" ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: "ΕΛΑ...ΦΤΑΝΕΙ, ΤΕΛΟΣ, νομίζω τα καλύψαμε όλα!" Νιώθετε και εσείς ηλίθιοι μετά από αυτό το διάλογο ή μόνο εγω ρε παιδια;

***

ΤΑ ΚΑΛΥΨΑΝΕ ΟΛΑ! ΑΥΤΟ ήθελαν να κάνουν εξαρχης, να τα κουκουλώσουν, να έχουν μία αληθοφανή δικαιολογία για τα ανεξήγητα, και μπέρδεψαν τη γλώσσα τους και είπανε αλήθεια! ΤΑ ΚΑΛΥΨΑΜΕ ΟΛΑ!!!! ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΌΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΏΣΟΥΝ ΑΥΤΆ ΒΡΩΜΆΝΕ! Βρωμάνε αστοχίες και εγκληματικές παραλείψεις

**