Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Credit Suisse και UBS «λόγω σχέσεων με Ρωσία»

 

Μεταξύ των τραπεζών οι οποίες ελέγχονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι η Credit Suisse και η UBS.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικανικές αρχές ερευνούν το αν σχετίζονται με Ρώσους ολιγάρχες.

Και αν τους βοήθησαν να παρακαμφθούν οι κυρώσεις μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ελβετικές τράπεζες συμπεριελήφθησαν σε πρόσφατο κύμα κλητεύσεων για παροχή

πληροφοριών τις οποίες απέστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σημείωσαν οι πηγές.

Τα αιτήματα για πληροφορίες στάλθηκαν πριν από την κρίση η οποία έπληξε την Credit Suisse και είχε ως αποτέλεσμα την προτεινόμενη εξαγορά της από την UBS.

Οι κλητεύσεις απευθύνθηκαν επίσης σε υπαλλήλους ορισμένων μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση των ερευνών.

Οι έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με πελάτες υπό κυρώσεις και το πώς αυτοί οι πελάτες υποβλήθηκαν σε ελέγχους τα τελευταία αρκετά χρόνια, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Οι συγκεκριμένοι τραπεζίτες και σύμβουλοι ενδέχεται στη συνέχεια να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν οποιονδήποτε νόμο. Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα και η UBS δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.


Πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταλήξει σε διευρυμένες διεθνείς κυρώσεις, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την παροχή υπηρεσιών σε πλούσιους Ρώσους. Στο αποκορύφωμά, η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι απέφεραν έσοδα από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την Credit Suisse.


Την εποχή που διέκοψε τις δραστηριότητές της με μεμονωμένους Ρώσους πελάτες τον περασμένο Μάιο, η Credit Suisse κατείχε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό τους, 50% περισσότερα από την UBS, παρά τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας της τελευταίας.


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε πέρυσι την ειδική ομάδα του KleptoCapture προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους που είναι πολιτικοί σύμμαχοι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμερικανική κυβέρνηση έκτοτε έχει κατασχέσει σειρά από γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα.


Καθώς το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse έκανε την εμφάνισή του το σαββατοκύριακο, η UBS εξέφρασε γενικές ανησυχίες για την ανάληψη των πιθανών νομικών υποχρεώσεων της ανταγωνίστριας της.


Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα εγγυηθεί έως και 9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για πιθανές ζημίες για την UBS από τη συμφωνία.


Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Lisa Monaco στις αρχές Μαρτίου δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στο "αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον" ενισχύοντας το τμήμα εθνικής ασφάλειας, το οποίο τιμωρεί τις παραβιάσεις κυρώσεων.


«Το εταιρικό έγκλημα και η εθνική ασφάλεια αλληλεπικαλύπτονται σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και το τμήμα προετοιμάζεται εκ νέου για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση», δήλωσε η κ. Monaco.