Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Οργή λαού στη Γαλλία – Διαδηλώσεις και ταραχές παντού, φλόγες στο Παρίσι, κάηκε το δημαρχείο στο Μπορντό - Πανικός Macron

 

Για ένατη μέρα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό με εκτεταμένες ταραχές στη χώρα.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με αναρχικούς στο Παρίσι την Πέμπτη (23/3/2023), καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως ειρηνικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε όλη τη Γαλλία ενάντια στο σχέδιο του προέδρου Emmanuel Macron για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για ένατο βράδυ φωτιές καίνε σε πολλούς δρόμους του Παρισιού ενώ στο Μπορντό κάηκε το δημαρχείο, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της Le Monde και του Reuters. Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές διαδηλώσεις, παρά τις απαγορεύσεις.
Ενισχύσεις των αστυνομικών δυνάμεων σπεύδουν από την περιφέρεια στο κέντρο

της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως μεταδίδει από το Παρίσι η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

Πάνω από 3,5 εκατ. διαδηλωτές

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 1,08 εκατομμύριο σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που σηματοδοτήθηκε από τη σαφή αύξηση της συμμετοχής.


1_29.jpg

2_42.jpg


Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.
france_b.JPG
Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολύ αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

france_c.JPG
Χαοτική εικόνα

Αποκλεισμένες σιδηροδρομικές γραμμές, προβλήματα στην κυκλοφορία, απεργίες, διαδηλώσεις: η κινητοποίηση ήταν μεγάλη στη Γαλλία –με κάποιες περιστασιακές ταραχές– μετά την υιοθέτηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τη συνέντευξη του προέδρου Macron που όξυνε τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του.
Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρόν τη δική τους εκτίμηση.
111_1.JPG

Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου αρκετές εκατοντάδες ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald's.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 1.000 «ριζοσπαστικά στοιχεία» κατέβηκαν στους δρόμους. Λίγο πριν από τις 17.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) είχαν προσαχθεί 14 άτομα.

frabce_4_2.JPG
Αυτή η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώνεται την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο Macron δύο ημέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο. Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.

5555.jpeg
«Μαύρη ημέρα»

Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκανστα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στο Παρίσι, καθώς τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους σε μια «μαύρη ημέρα» στον τομέα. Δεκάδες λύκεια και πανεπιστήμια αποκλείστηκαν.
Το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης προειδοποίησε ότι ο ανεφοδιασμός του Παρισιού και των αεροδρομίων του από τη Νορμανδία «καθίσταται κρίσιμος» λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια της TotalEnergies. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικέ εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα και αύριο το 30% των πτήσεών τους από το Ορλί και το 20% από τα άλλα αεροδρόμια.
Τα συνδικάτα θα συνεδριάσουν αργότερα απόψε στην έδρα του CFDT στο Παρίσι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


www.bankingnews.gr