Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

«Μεταξύ ενός βράχου και μιας δύσβατης περιοχής» η Fed καθώς πλησιάζει η απόφαση για τα επιτόκια

 



Αναγκασμένη να εξισορροπήσει τις συνέπειες μιας τραπεζικής κρίσης και τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλο ένα 0,25% όταν ανακοινώσει την τελευταία πολιτική της απόφαση στις 2:00 μ.μ. ET Τετάρτη απόγευμα. 

Αυτή η κίνηση θα φέρει το εύρος των επιτοκίων αναφοράς της Fed στο 4,75%-5%, το υψηλότερο από το 2006. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 2:30 μ.μ. ET για να εξηγήσει την απόφαση της Fed.  

«Βρίσκονται ανάμεσα σε έναν βράχο και ένα σκληρό μέρος», δήλωσε ο Wilmer Stith, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων της Wilmington Trust. «Υπάρχει τραπεζική κρίση και είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη, άβολη θέση για τη Fed». 

Κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία πιθανότατα θα ωθήσουν το ενδιαφέρον "υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως".  

Λίγες μέρες αργότερα, η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ - η Silicon Valley Bank - τέθηκε υπό έλεγχο από την FDIC, σηματοδοτώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, 12 Μαρτίου, η Fed, το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC είχαν παρέμβει για να σταματήσουν τις καταθέσεις στην τράπεζα και, στην πραγματικότητα, τις καταθέσεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα.  

Οι ρυθμιστικές αρχές "κατέλαβαν" επίσης την Signature Bank στις 12 Μαρτίου και την περασμένη εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος διοργάνωσε μια de facto διάσωση της προβληματικής τράπεζας First Republic. Οι μετοχές της First Republic έφτασαν σε χαμηλό ρεκόρ τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η τράπεζα θα είναι η τέταρτη τράπεζα των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που θα πτωχεύσει. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ελβετικοί τραπεζικοί κολοσσοί UBS και Credit Suisse συγχωνεύτηκαν σε έναν συνδυασμό έκτακτης ανάγκης με στόχο τη στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η Fed εξέδωσε και πάλι μια δήλωση το βράδυ της Κυριακής - αυτή τη φορά σε παγκόσμιες γραμμές ανταλλαγής για να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα σε δολάρια θα παραμείνει άφθονη παγκοσμίως.