Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Bitcoin: Στο +69% εφέτος - Είναι όμως ένα ασφαλές καταφύγιο από τις τράπεζες;


Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σημείωσε άνοδο 69% φέτος καθώς ορισμένοι επενδυτές βλέπουν το bitcoin ως καταφύγιο από το χάος του συμβατικού τραπεζικού κόσμου!

Το Bitcoin σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του σε εννέα μήνες τη Δευτέρα, καθώς ορισμένοι επενδυτές έβλεπαν το κρυπτονόμισμα ως ένα ασφαλές καταφύγιο από το τρέχον χάος που συντρίβει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.  

Κορυφώθηκε τη Δευτέρα το πρωί στα 28.414 $ και ήταν ακόμα περίπου 28.000 $ στις 5 μ.μ. ET. 

Την περασμένη εβδομάδα το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σημείωσε άνοδο πάνω από 15% και από τις αρχές Ιανουαρίου έχει αυξηθεί κατά 69%. Το υψηλό όλων των εποχών ήταν 69.000 $ τον Νοέμβριο του 2021 και το χαμηλό του ήταν 15.649 $ τον Νοέμβριο του 2022.  

Μετά από μεγάλες απώλειες κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το bitcoin είναι μακράν το ενεργητικό με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή από την Goldman Sachs, ξεπερνώντας τον χρυσό, το Nasdaq 100 και το αγαπημένο δημοφιλές Tesla (TSLA).  

Το νόμισμα παίρνει αέρα σε ένα ταραχώδες περιβάλλον που αναλυτές και επενδυτές λένε όλο και περισσότερο ότι θα είναι καλό για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ειδικά μετά το κλείσιμο τριών τραπεζών στις ΗΠΑ, την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της UBS και την αβεβαιότητα σχετικά με την απόφαση αυτής της εβδομάδας από η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με την κατεύθυνση των επιτοκίων. 

Η Fed δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι θα αυξήσει τη συχνότητα που δανείζει ανταλλαγές USD σε άλλες κεντρικές τράπεζες, ένδειξη αυξημένης ζήτησης για δολάρια.  

«Το bitcoin αυξάνεται καθώς η Wall Street γίνεται πιο επιθετική στην τιμολόγηση των μειώσεων των επιτοκίων της Fed και καθώς οι ανησυχίες του τραπεζικού τομέα οδηγούν ορισμένους σε εναλλακτικές επενδύσεις μακριά από την παραδοσιακή χρηματοδότηση», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Oanda.

Το Bitcoin είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της αγοράς 1,17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το στοιχείο δεν αντιπροσωπεύει τόσο υψηλό ποσοστό της συνολικής αξίας σε ψηφιακά στοιχεία από τις 10 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το TradingView.

Επωφελείται επίσης από την άποψη ότι είναι το πιο ασφαλές από τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τη Noelle Acheson, συγγραφέα του ενημερωτικού δελτίου Crypto Is Macro Now. 

Τα μικρότερα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζουν περισσότερο ρυθμιστικό έλεγχο και αβεβαιότητα διακυβέρνησης, είπε.  Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν το bitcoin, όπως ο χρυσός, ως ένα καλό μέρος για να σταθμεύσουν χρήματα σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, πρόσθεσε ο Sean Farrell, επικεφαλής ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού της Fundstrat. 

Η κυλιόμενη συσχέτιση 30 ημερών μεταξύ bitcoin και χρυσού αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία του Fundstrat, ενώ η συσχέτιση μεταξύ bitcoin και Nasdaq πέφτει. Ιστορικά, το bitcoin είχε στενότερη συσχέτιση με το Nasdaq από τον χρυσό.  

«Οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο BTC και τον χρυσό ως εναλλακτικούς τρόπους αποθήκευσης πλούτου σε περιόδους πληθωρισμού ή αυξημένου κινδύνου», δήλωσε ο Farrell σε ένα ερευνητικό σημείωμα της Παρασκευής.  

Ο James Lavish, διαχειριστής συνεργάτης στο Bitcoin Opportunity Fund, είναι αμφίβολος. «Όσο και αν κάποιοι Bitcoiners θέλουν να πιστέψουν ότι η τραπεζική κρίση έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στο Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλείας, δεν πιστεύω ότι είμαστε ακόμα εκεί», είπε ο Lavish στο Yahoo Finance μέσω email.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ