Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ - ΧΑΑ: Ατυχώς ισχύει ότι «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»- Αναμένεται η συνέχιση των «αναταράξεων εισαγωγής»


Φίλοι της ιστοσελίδας,

Εν μέσω κινδύνου να διαχυθεί η αστάθεια σε ευρύτερα τμήματα του χρηματοπιστωτικού Συστήματος, οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες κάνουν αυτό που ευρέως αναμενόταν, δηλαδή να προβούν σε δηλώσεις και πράξεις στήριξης των χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων που εποπτεύουν.

Η βραχυπρόθεσμη σύγκριση των μετοχών με τα κρατικά ομόλογα και τον Χρυσό, επιδεικνύει ξεκάθαρα την προτίμηση των επενδυτών προς τις λεγόμενες ασφαλείς τοποθετήσεις.

Τα κέρδη των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης τον Μάρτιο είναι εντυπωσιακά, με τις αποδόσεις διετούς διάρκειας να έχουν σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες "βουτιές" των τελευταίων ετών.

Μια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι λύσεις (έστω και προσωρινού τύπου) φαίνεται να βρίσκονται γρηγορότερα, στην Ευρωπαϊκή ήπειρο η Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για να αφεθεί να πτωχεύσει (too big to fail) καθώς τα παθήματα της Τραπεζικής Κρίσης του 2008 φαίνεται να έχουν γίνει μαθήματα - χωρίς, φυσικά, να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων "ατυχημάτων" και λαθών – το αντίθετο, μάλιστα.

Η ανάγκη των Κεντρικών Τραπεζών να καταπολεμήσουν την άνοδο των τιμών παραμένει αμείωτη, με τον δομικό Πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε πολυετή υψηλά, μακριά από τον καταστατικό στόχο του 2%, κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η καταπολέμηση του Πληθωρισμού -μέσω των επιτοκιακών αυξήσεων- δρα ουσιαστικά ως αντίβαρο στις όποιες κινήσεις διάσωσης των αδύναμων κρίκων του τραπεζικού συστήματος.

Η ίδια η ΕΚΤ έχει φέρει τον εαυτό της σε ιδιαίτερα άβολη θέση, καθώς έχει δεσμευτεί σε περαιτέρω σκλήρυνση της επιτοκιακής της γραμμής κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά τα γεγονότα τρέχουν με ραγδαία ταχύτητα. Ως γνωστόν, οι στρατηγικές σύσφιγξης δεν διευκολύνουν τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, γενικά, πόσω μάλλον εν μέσω κρίσης.

Οι επιπτώσεις των ομολόγων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια δεν είναι πλήρως αποτιμημένες.

Οι Αγορές θα συνεχίζουν να "ζυγίσουν" τις ικανότητες των νομισματικών Αρχών. Κρίσιμη, λοιπόν, η διατήρηση ευελιξίας από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες όμως οφείλουν να διατηρούν την αξιοπιστία των λεγομένων τους.

Σε ό,τι αφορά το ΧΑδυστυχώς ισχύει ότι «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», ενώ αναμένεται η συνέχιση των «αναταράξεων εισαγωγής». Οι επόμενες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις δεν μπορούν παρά να κινηθούν σε περιβάλλον ομιχλώδες, παρ'οτι δεν βρισκόμαστε στο 2008.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές καλούνται να σιγουρέψουν τη διατήρηση ρευστότητας αλλά και την αξιοποίηση των θεμελιωδώς υπερβολικών «νότιων» κινήσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους.

Με εκτίμηση,

Πέτρος Κ. Στεριώτης


*******

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.


ΣΣ: Ο κ.Πέτρος Στεριώτης

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%

  • Είναι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών και στην Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (επαγγελματικές πιστοποιήσεις Τύπου A, Β, Γ και Δ).  Είναι πιστοποιημένος από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Advanced).

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά στην Αγγλία και τη Γερμανία. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία ως trader, risk manager και οικονομικός αναλυτής. 

Ασχολείται καθημερινά με τις αγορές τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει σειρά δημοσιεύσεων σε επενδυτικές ιστοσελίδες και περιοδικά.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είναι στη διάθεση σας στο e-mail

THETRADINGSTRATEGIST@YAHOO.COM

  • Επικοινωνία: thetradingstrategist@yahoo.com
  • email: thetradingstrategist@yahoo.com