Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάρει φόρα και δεν σταματά! (από τον Μεθοδικό Σερίφη)

 


Το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάρει φόρα και δεν σταματά!

Από το Σεπτέμβριο του  2022 η αγορά είχε γυρίσει διακόπτη, όμως απειροελάχιστοι κατάλαβαν ότι θα ερχόταν τσουνάμι αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Με τη CENERGY ακόμα δεν έχουμε δεί τίποτα όσο αφορά τα έργα που αναλαμβάνει ενώ υπολογίζουμε στο συντηρητικό σενάριο να φτάσει στο 1.2 δις κεφαλαιοποίηση με ποσοστιαία άνοδο τουλάχιστον 40-50% 
από τα σημερινά επίπεδα. Για τα πακέτα μετοχών όπως λένε οι σοφοί, όλα στην ώρα τους. Μέρισμα; Φέτος λέτε να δούμε και απ' αυτό ;

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν θα μείνει σαν εντοιχισμένο ρολόι να παρακολουθεί τις εξελίξεις ούτε οι επενδυτές θα κάθονται να την κοιτούν μετρώντας τα χτυπήματα του ρολογιού στο πέρα δώθε. Μια κεφαλαιοποίηση στα 2.2 - 2.5 δισ. δίνει το δικαίωμα να μετράμε μια άνοδο άνω του 60% - 80% από τα 4,7450€ που διαπραγματεύεται σήμερα.

PREMIA: Είχαμε πει ότι είμαστε ακόμα στην αρχή ενώ η μέση είναι πολύ μακριά. Τα νερά ΙΌΛΗ με οικόπεδο 99.209 τ.μ. και ακίνητα  12.230 τ.μ. περνούν στη κυριότητα της PREMIA με μίσθωμα που θα ήθελαν πολλές άλλες παρόμοιες εταιρείες ακινήτων. Στο πίσω του μυαλού μας πάντα θα έχουμε το Skyline. Απο τα 576 ακίνητα της Alpha bank μόνον τα 3 που βρίσκονται πέριξ του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας ξεπερνούν τα 210 εκ. ευρώ σε αξία.
  • Η δικαιολογία της σύγκρισης εταιρειών με αντίστοιχες των ευρωπαϊκών του -49% με -20% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού δεν έχει λογική όπως επίσης και κατά πόσο είναι εκτεθειμένες στα επιτόκια όταν η PREMIA έχει ένα ομολογιακό με 2.8%.
  • Στο 6 μηνο  παρουσίασε  nav 1.56€ , οπότε στα ετήσια αποτελέσματα το Μάρτιο με τις εξαγορές του 4ου τριμήνου του 2022 θα το έχει ανεβάσει αρκετά υψηλότερα.
  • Το real estate στην Ελλάδα για πολλά χρόνια βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα για να μην πω στην αφάνεια και είναι το πρώτο πράγμα που κοιτούν οι ξένοι στη χώρα μας.

Η περίπτωση  ΑΔΜΗΕ να έχει στα χέρια της τεράστια έργα με τέτοια περιουσία και η μετοχή να βρίσκεται στο 1.95€ είναι αστεία. Όσο πιεσμένο είναι το περιθώριο κέρδους που  εσκεμμένα θέτει φραγμούς η ΡΑΕ άλλο τόσο το ελατήριο βίαια θα εκτοξευτεί με περιθώριο ανόδου 50-70%.
****
Καιρός  ήταν να βγάλει δόντια  η οπότε λογικό να βλέπουμε αυτή τη συμπεριφορά. Το θέμα Ρωσία την είχε αφήσει πίσω όμως σιγά σιγά βρήκε τα πατήματα της. Τα αποτελέσματα θα είναι θετικά σε σχέση με τα προηγούμενα.
****
Οι κινήσεις των Τραπεζών είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πολλοί και γνωστοί οι παράμετροι που συνδέονται με την άνοδο που καταγράφουν. Στο καταναλωτικό υπάρχει το εξωφρενικό 17.6% που δεν συνάδει με τη λογική των επιτοκίων, όμως κανείς αρμόδιος δεν ασχολείται με τέτοια μικροπράγματα.
***
ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ όλες με υψηλότερους στόχους, ενώ περιμένουν νοσταλγικά  ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ να συμπεριληφθούν για ξεχωριστούς λόγους η κάθε μία στην ίδια ομάδα τιμών.

****
Με την ΕΥΔΑΠ είδαμε και πάθαμε να πιάσει το πυθμένα 7.20€ αναμένοντας να σπάσει το ψυχολογικό 7.40€ ώστε να δούμε άλλα επίπεδα. Τόσα μετρητά τι θα το κάνετε ρε παιδιά;

****
ΙΚΤΙΝΟΣ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΚΑΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ παίρνουν τα πάνω τους, στέλνοντας θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα. Η σωστή στρατηγική έπιασε τόπο. Καλό θα ήταν να μην ξεχάσουμε αυτές τις εταιρείες καθώς αναμένονται μεγάλες συγκινήσεις.

Για τους υπομονετικούς τοκογλύφους ΑΤΤΙΚΑ και ΚΛΜ είναι μια άκρως συντηρητική επιλογή και παντός καιρού.

Εις το επανιδείν


Μεθοδικός Σερίφης ⭐️