Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό ενημερωτικό του Stock Partners (Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023)



Το 11 (ένδεκα ή έντεκα) είναι ο φυσικός αριθμός που βρίσκεται μετά από το 10 και πριν από το 12. Το μηδέν (0) είναι ένας αριθμός, αλλά και αριθμητικό ψηφίο των μαθηματικών για την παράσταση άλλων αριθμών 11-0

Τα Παλτό της Αννούλας (από τον Πρόσφυγα)

 


ΤΑ ΠΑΛΤΟ ΤΗΣ ΑΝΝΟΥΛΑΣ
από τον Πρόσφυγα

Η Αννούλα , στους σεισμούς του 1999 της Αθήνας, με είχε φωνάξει στο σπίτι. Πήγα.
- Άνοιξε γιόκα μου την ντουλάπα, και πάρε αυτές τις ζακέτες, όχι τα παλτό, τα άλλα, να τα πας στην Παναγίτσα, να τα δώσεις για να τα στείλουν στους σεισμοπαθείς.
-Εντάξει ρε μάνα, άστα τώρα, έχω δουλειά, θα τα πάω το βράδυ.
-Όχι, τώρα θα τα πας, να τα πάρουν οι άνθρωποι το βράδυ που θα κάνει κρύο.
- Να πάρω και τα παλτό;


-Σου είπα όχι τα παλτό, αυτά τα έχω από παλιά, δεν τα δίνω. Βλέπεις εκείνο το μαύρο; Μου το έραψε η αδελφή μου, μόλις έμαθε μοδίστρα, δεν το δίνω, μου θυμίζει το χωριό μας στην Πόλη.
Ανταλλάξιμη η Αννούλα, γεννήθηκε εδώ, από γονείς που είχαν έρθει από την Πόλη το 1924 με τρία παιδιά, η Αννιώ, όπως την φώναζε ο πατέρας της, ήταν το τέταρτο, γεννημένη μέσα σε μία αποθήκη που τους είχαν εγκαταστήσει πρόχειρα, και αυτή η προχειρότητα τράβηξε επτά χρόνια, έξι χρονών μπήκε η Αννούλα στο προσφυγικό σπίτι που τους έδωσαν το 1935, όμως κι αυτό δεν το χάρηκε, πόλεμος, εμφύλιος, και ύστερα γάμος, και να την στην Αθήνα να μένει μαζί με τα πεθερικά.

 
Πέρασε πολλά στη ζωή της η Αννούλα, όμως ποτέ δεν έχασε το χαμόγελο της, και τη διάθεση της, ακόμα και της εποχή που δεν είχανε να φάνε, και αναγκάστηκε να πάει στη δουλειά παρά την αντίρρηση του άντρα της, που δεν ανεχόταν να μην μπορεί να θρέψει τη γυναίκα του, παλιές εποχές τότε, έλεγε η ίδια, τότε ξέραμε ποιος κάνει το ένα και ποιος το άλλο, τώρα τα καινούργια ζευγάρια, παναγία σώσε, ευτυχώς οι γιοι μου, βρήκαν καλές κοπέλες, κι εγώ καλές νύφες έλεγε, βάζοντας τα γέλια στο τέλος.


Το μαύρο παλτό που της έραψε η αδελφή της, που είχε έρθει μωρό από την Πόλη το 1924, το φορούσε πάντα στην εκκλησία την Ανάσταση, μ αυτό το παλτό, ευχόταν καλή Ανάσταση, και Χριστός Ανέστη.
Όταν έφυγε ο άντρας της δεν το ξαναφόρεσε, φόραγε, το άλλο το καμηλό καφέ παλτό, πιο καινούργιο, όχι με βάση το έτος κατασκευής του, αλλά με την κατάσταση στην οποία το διατηρούσε, πάντα μέσα σε σακούλες, και πάντα μαζί με λεβάντα για το σκώρο που δεν τολμούσε να πλησιάσει την ντουλάπα της.


Πέρασαν τα χρόνια και η Αννιώ, κατάκοιτη πια, με φώναξε μια μέρα, και μου έδωσε ένα σταυρουδάκι που είχε επάνω τον Αι Γιώργη, αυτό το είχε φέρει ο παππούς από το χωριό μας στην Πόλη, πάρτε το να σας φυλάει εσένα και τον αδερφό σου. Το πήρα και το άφησα στο συρτάρι στο κομοδίνο της, να φυλάει εκείνη, και πράγματι την φύλαξε μέχρι τα 91 της, όταν πέθανε ήσυχη στο κρεβάτι της, χωρίς πόνους, χωρίς αρρώστιες, χωρίς να βασανιστεί.


Πέντε χρόνια πέρασαν, και το σπίτι της, το αφήσαμε όπως ήταν όσο ζούσε, με όλα της τα πράγματα μέσα, χωρίς να πετάξουμε τίποτε, μόνο κατά καιρούς, όταν υπήρχε ανάγκη, παίρναμε κάποια ρούχα και τα δίναμε στην ενορία της. Προχτές, ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, με έφερε στο σπίτι της, να βρω πράγματα για να δώσω για τους σεισμόπληκτους Τούρκους.


Βρήκα τις κουβέρτες της, τυλιγμένες σε νάιλον, λες και περίμεναν έτοιμες , συσκευασμένες για να πάνε να ζεστάνουν κάποιους που θα είχαν ανάγκη, πήρα τέσσερεις, και μετά άνοιξα τη ντουλάπα της.
Ήταν εκεί μέσα σε σακούλες διατηρημένα πεντακάθαρα, δύο παλτό, το καφέ καμηλό και το μαύρο, εκείνο που της έραψε η αδελφή της που είχε έρθει μικρή από την Πόλη, από το χωριό της, από την Τουρκία.


- Σου είπα όχι τα παλτό, αυτά τα έχω από παλιά, δεν τα δίνω, μου είχε πει πριν 23 χρόνια, όμως ρε Αννούλα τώρα είναι η μοίρα, είναι το κισμέτ, είναι το καντηλάκι που έλεγες, αυτό το παλτό, να ξαναγυρίσει στον τόπο που γεννήθηκε η αδελφή σου, να ζεστάνει ανθρώπους, που μπορεί να ήταν γείτονες σου, αν μένατε στην Πόλη, είναι γραφτό μάνα το παλτό σου να γυρίσει και να πεθάνει στο χωριό σου.


Δεν ξέρω γιατί ,άνοιξα το συρτάρι του κομοδίνου της, και πήρα το σταυρουδάκι με τον Αι Γιώργη. Ξέροντας πως τον Αι Γιώργη τον τιμούν και οι Μουσουλμάνοι, έβαλα το σταυρουδάκι στην τσέπη του μαύρου παλτό, να ξαναγυρίσει κι αυτό, εκεί που φτιάχτηκε, στην Ανατολή.
Συσκεύασα προσεκτικά το παλτό με το σταυρουδάκι, έγραψα επάνω στη συσκευασία, αυτό που έλεγε η Αννούλα όταν το φορούσε, «καλή Ανάσταση», και τα πήγα στο φορτηγό που ήταν σταματημένο έξω από την εκκλησία και φόρτωνε τα δέματα για να πάνε στην Τουρκία.


Ύστερα μπήκα στην εκκλησία και κάνοντας το σταυρό μου, είπα, συνχώρεσε με μάνα που δίνω το σταυρουδάκι σου, αλλά εκεί στον τόπο που γεννήθηκε η αδελφή σου, το έχουν πιο πολύ ανάγκη, εμείς μάνα έχουμε τη δική σου ευχή για σταυρουδάκι, και αυτό μας φτάνει.

Ο Πρόσφυγας


Χ.Α.Α: Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο στην εβδομάδα

 


Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο στην εβδομάδα που έληξε



18 Φεβρουαρίου 2023 - Υψηλό 52 εβδομάδων για τις εισηγμένες στο ταμπλό του Χ.Α.Α

 


Υψηλό 52 εβδομάδων




Παραλλαγή του "Σ' αναζητώ στην Σαλονίκη" με τον μεγάλο Μητροπάνο (από τον Παύλο Στράνα)

 


Σ ΑΝΑΖΗΤΩ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ
με τον μεγάλο Μητροπάνο

Αφού με γέννησαν μες στο Χρηματιστήριο
και μου είπαν ζήσε με ετούτο το μαρτύριο,
σαν την κατάρα τριγυρνώ μέσα στα βιβλία,
και όλο ψάχνω την κατάλληλη ευκαιρία

Αναζητώ, αναζητώ τις αποδόσεις ξημερώματα
βρίσκω ΠΑΙΡΗ και, μου βάζουν αναχώματα
αναζητώ, αναζητώ μες στο ταμπλό την υποτίμηση
μικρές αξίες εκεί στην έρμη επιτήρηση.

Τώρα που βρήκα τη γωνιά μου, εδώ βρίσκομαι
για να σας δίνω μετοχές που τις οσμίζομαι
ότι θ ανέβουνε μοιράζοντας και κέρδη
είτε με φόρα ο γιδής, ανέβει ή κατεβει.

Αναζητώ, αναζητώ τις αποδόσεις ξημερώματα
βρίσκω ΠΑΙΡΗ και, μου βάζουν αναχώματα
αναζητώ, αναζητώ μες του ταμπλό την υποτίμηση
μικρές αξίες εκεί στην έρμη επιτήρηση.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΡΑΝΑΣ


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η αγορά παραμένει αισιόδοξα φορτισμένη, με 9 σερί θετικές εβδομάδες!

 


Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών επιστρέφουν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Entersoft την Τρίτη θα ανακοινώσει βασικά στοιχεία ισολογισμού και κερδοφορίας του 2022, ακολουθεί η Ideal Holdings την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο ΟΤΕ με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδια ημέρας. 

Την Παρασκευή ο κύκλος των δημοσιεύσεων της εβδομάδας κλείνει με τις Τράπεζα Πειραιώς και η Helleniq Energy. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Δευτέρα η αγορά της Αμερικής θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημης αργίας. 

  • Ένα ακόμα άλμα, ένα ακόμα ρεκόρ 

Η αντοχή του Γενικού Δείκτη σε υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης 101 μηνών παρά την κατοχύρωση κερδών και την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε στο ΧΑ. Αν και η κλεψύδρα του ωφέλιμου χρηματιστηριακού χρόνου πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών φαίνεται να αδειάζει με ταχύτερο ρυθμό όσο οδεύουμε προς το Μάρτιο, η αγορά παραμένει αισιόδοξα φορτισμένη συμπληρώνοντας 9 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. 

  • Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο σε βάθος 18 ετών (19 Νοεμβρίου 2004 – 28 Ιανουαρίου 2005) όταν ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει 11 ανοδικές εβδομάδες και αθροιστικά κέρδη 13,1% από την αρχή του ράλι. Το χτίσιμο αυτής της εντυπωσιακής σειράς έγινε με νέα από εταιρικά αποτελέσματα, ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είχε δηλαδή το απαιτούμενο περιεχόμενο για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική σε διάρκεια και ένταση. 

Τα καλά νέα αυτή την εβδομάδα ήρθαν από το μέτωπο των εσόδων για τον Ιανουάριο (πλεόνασμα ισχυρά καλύτερο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού) αλλά και από την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Παράλληλα η μείωση πώλησης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς αναπτερώνει τις ελπίδες για την συνέχιση της τάσης μείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα. 

  • Επιπλέον το τέλος της χειμερινής περιόδου μειώνει τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας για το κόστος λειτουργίας των ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και το κεφάλαιο κίνησης των προμηθευτών ενέργειας. Σε δεύτερο χρόνο η οικονομία θα ήθελε να δει τις ωφέλειες αυτές να περνούν στην κατανάλωση και δη στα τρόφιμα ή στα υλικά κατασκευών που παραδοσιακά εμφανίζουν καθυστέρηση στην αντανάκλαση των αυξομειώσεων του ενεργειακού κόστους. 

Αν τελικώς η κατάσταση του ενεργειακού κόστους σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερες τιμές οι μειώσεις τιμών θα είναι σημαντικές και λόγω της υψηλής περυσινής βάσης η εικόνα αποκλιμάκωσης θα γίνει πιο έντονη μετά τον Μάρτιο. 

  • Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την περιήγηση του στις ζώνες της υπερτιμήσεων. Μετά τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία διαγράμματα οι ταλαντωτές «κοκκίνησαν» και σε μηνιαίο επίπεδο, φαινόμενο το οποίο είχε ξανασυμβεί το 2007. 

Ήδη η αγορά έχει σημειώσει αθροιστικά κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου που προσεγγίζουν το 20% και είναι λογικό η πληθωρική εικόνα αποδόσεων να έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. 

  • Παρόλα αυτά οι διορθώσεις που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα είναι σχετικά ρηχές και αναχαιτίσιμες από τους αγοραστές υπό την έννοια της συρρίκνωσης των απωλειών στο τέλος της ημέρας ενώ καθημερινά υπάρχει εφεδρεία δυνάμεων από ημερήσιους πρωταγωνιστές που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την τάση. 

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής αφού πρακτικά το διάγραμμα του 2014 που υποδεικνύει τα σημεία αντίστασης μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του 2015 δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο. 

  • Οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας, οι 1100 μονάδες δείχνουν προς ώρας να κατοχυρώνονται με τις 1050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς. 


Τιμές Εκκαθάρισης λήξης σειράς Φεβρουαρίου 2023 || Settlement Prices Expiration February 2023

 


Τιμές Εκκαθάρισης λήξης σειράς Φεβρουαρίου 2023



Όμιλος Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ: Αναβάθμιση από την Ν.CHRYSSOCHOIDIS Brokerage I.S.S.A

 



Χ.Α.Α: Στον παλμό της Αγοράς - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ και ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (1)

 


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ και ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (1) 

  1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ περιμένουν, γράφουν και ξαναγράφουν οι ειδήμονες. Λες και τους ρώτησε η ίδια η Αγορά (γέλια). Δηλαδή τις ενδοσυνεδριακές καθημερινές διορθώσεις της τις περνούν στο.,.. ντούκου;;;  Στο -0,91% βρέθηκε ο ΓΔ  και δύο ώρες μετά βρίσκεται με θετικό πρόσημο... 
  2. AUTOHELLAS: Τι... 12 και τι...13 ευρώ... Γελάμε... Κι όσο θυμόμαστε και τις επιθέσεις των εξυπνάκηδων - που όλα τα ξέρουν, εκτός από την τύφλα τους - σκάμε στα γέλια...
  3. ΝΕΑ ΠΟΛΥΕΤΗ ΥΨΗΛΑ για την ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ιστορικά για την ΜΟΗ και την ΟΤΟΕΛ...
  4. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στόχος τα 8,00 και μετά τα 8,50 ευρώ... Την... ψάχνουμε...
  5. ΣΙΔΜΑ: Το ότι κάποιοι δεν θέλουν να ανεβεί η μετοχή (προσπαθούσαν λυσσαλέα επί μακρόν) δεν πρέπει να πτοεί εκείνους που μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους... Η συγκεκριμένη είναι Top στη λίστα των μετοχών που θα υπερ-αποδώσουν στο ταμπλό. Το γιατί, δεν χρειάζεται να το ξαναγράψουμε. Και αφήστε τους να λένε και να γράφουν ότι τους κατεβάσει η κούτρα τους. 
  6. TΡΙΑ ΑΛΦΑ: Οταν σας γράφω κάτι και επιμένω, πάει να πει αυτό που πάει να πει. Μην επηρεάζεσθε από τα σχόλια των ειδημόνων... Κακό στη τσέπη σας κάνετε. Το ίδιο ισχύει και σε όλες - μα όλες - τις περιπτώσεις που επισημαίνω με την υπογραφή μου, όχι μια και δυο φορές... 
  7. ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ οι περιπτώσεις και στις οποίες ρίχνουν αμφισβήτηση, δυσπιστία μέχρι και χολή... Ολοι αυτοί οι πικρόχολοι, ως δια μαγείας μετά εξαφανίζονται... Γιατί έρχεται μετά η δικαίωση... 
  8. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Ανεβάζει σταδιακά τις συναλλαγές της, δεν βγαίνουν εύκολα πλέον πωλητές στα χαμηλά της μετοχής... Προσεχώς ανάλυση
  9. ΒΙΟΚΑ: Το χαρτί της πάσχει από σοβαρότητα... Εδώ και πολύ καιρό.. Αν δεν είχε μερικούς πιστούς ιδιώτες επενδυτές αμφιβάλλουμε αν θα διαπραγματευόταν πάνω από τα 1,5000 ευρώ. Μεγάλο πάντοτε και το χάσμα - πάντοτε - μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Εμφανέστατο ότι χειραγωγείται, ανάλογα με τις ορέξεις τους. Για την ΕXALCO τα έχουμε γράψει κατ' επανάληψη... Κορυφή στο αντικείμενο της.
  10. ΠΑΙΡΗΣ: Δεν τους άρεσε όταν τον ξεπουλούσαν προσφέροντες χιλιάδες τεμάχια κάτω από τα 0,8000 ευρώ αλλά τώρα τον κυνηγάνε στα 1,1000 plus... Με την κ/φση στα 4 και πιο κάτω εκατ.(!!)... Ε Λ Ε Ο Σ  
  11. ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Μία εξ αυτών δεν θα μας ικανοποιήσει με τα αποτελέσματα της... Δεν σας την γράφω, γιατί δεν θέλω να έρχομαι σε... αντιδικίες, ούτε να μου επιτίθενται οι νταβατζήδες του διαδικτύου. 
  12. ΙΑΤΡΙΚΟ: Αν είχαν δύο δράμια φιλότιμο, δεν θα εμφάνιζε αυτή την τραγική εικόνα η μετοχή τους στο ταμπλό. Ποιος ξέρει τι σκαρώνουν πάλι. Μακάρι, να μας διαψεύσουν. 
ΒΚΠ

Λίγα λόγια και σταράτα από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου

 

ALPHA BANK: Τελευταία ξύπνησε και ξεκίνησε την κίνηση της. Δεδομένη η καλύτερη συμπεριφορά της από τις άλλες τρεις. Ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει κάποιο σχέδιο ο «Ολλανδός» αλλά το ενδιαφέρον στο ταμπλό αυξάνεται από «κάποιους».

**
CENERGY Για να γίνει ένα placement χρειάζονται αγοραστές και πωλητής (όμιλος Βιοχάλκο στη συγκεκριμένη περίπτωση). Αγοραστές υπάρχουν πολλοί, αλλά ο όμιλος ούτε που σκέφτεται να πουλήσει τόσο χαμηλά.  Άλλα ….θα γίνουν.( βλέπε στρατηγική Μυτιληναίου)
**
ΔΕΗ Πολύ λογικό να δώσει και αρνητικά κλεισίματα. Με μεγάλη εντολή αγοράς όμως στο ΣΚ και ογδόντα χιλιάδες αγοραστές. Με άλλο αέρα παίζει η μετοχή και διατηρεί κοντινό στόχο την τιμή της αύξησης.
**
TITC Αρχίζει να θυμίζει τον παλιό καλό εαυτό του το blue chip . Εδώ και μήνες έχουμε θέσει στόχο για ευνόητους λόγους την τιμή 19,80 η οποία πιστεύουμε θα επιτευχθεί ακράδαντα με το κατάλληλο χρηματιστηριακό κλίμα.
**
ΕΕΕ Πουλήθηκε στα αποτελέσματα. Δείχνει ότι υπάρχει ουρά του πωλητή, αλλά κίνηση θα ξαναδώσει αφού ο γενικός δείκτης την χρειάζεται.
**
ΟΤΕ Εδώ μαζεύονται αρκετές δυνάμεις στην περιοχή του 15,10-15,5. Η διαφυγή από τα παρόντα επίπεδα θα είναι με κίνηση άνω του +10%.
**
ΒΙΟΧΑΛΚΟ Εδώ πραγματικά το 2023 μπορεί να έρθει και άλλη ευχάριστη έκπληξη από μια τρίτη θυγατρική της, την πιο ενεργοβόρα την ΣΙΔΕΝΟΡ. 
  • Έχοντας λύσει το ενεργειακό της θα κληθεί να καλύψει και τις τεράστιες ποσότητες σε χάλυβα που θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της νοτιανατολικής Τουρκίας. 
  • Παρότι τα τουρκικά χαλυβουργεία θα δουλεύουν full capacity, η έλλειψη σε χάλυβα θα είναι μεγάλη.
ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 
  1. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΑΜΕ εμείς για ΙΝΤΡΑΛΟΤ - Wall str + Nasdaq όχι απλά έτρωγαν βελανίδια, αμολούσαν χαρταετό ή ζούσαν σε σπηλιές αλλά ειρωνευόντουσαν κι από πάνω. Μεγάλες πλάκες...
  2. PLACEMENT στην CENER σε αυτές τις τιμές δεν πρόκειται να γίνει. Το ίδιο ισχύει για την ΒΙΟΧΑΛΚΟ 
  3. ΜΥΤΙΛΟΣ: Θα δούμε παλαβά, τρελά πράγματα και στη συνέχεια. Απλά, δεν υπάρχει το άτομο...
  4. ΕΛΠΕ: Ο επιμένων νικά... Με τον τίτλο να κοντοζυγώνει το 10άρι αν προσθέσεις επιστροφές + μερίσματα 
  5. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ AUTOHELLAS (είμαι μαζί της από τα... 30 εκατ. κ/φσης...) 
  6. ΟΛΠ: Αποζημιώνει τους λιγοστούς τότε φίλους του που έβλεπαν φως και έμπαιναν στο βαγόνι που έγραφε 14 και 15... Ούτε πρόκειται να καούν από το...21. 
  7. ΚΡΕΚΑ - ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ - ΒΙΟΤΕΡ ... Ποτέ δεν παίζουμε με τους πιστούς φίλους αναγνώστες. Ξέρουν αυτοί καλύτερα από τον καθένα... Μην τις κυνηγάτε όμως πλέον...
  8. ΠΑΙΔΙΑ, έχω μειώσει κατακόρυφα τις ώρες ενασχόλησης μου με το ΧΑ και τις αγορές γενικότερα. Δεν θα χάσουν πάντως την... Πυξίδα τους, οι φίλοι και οι γνωστοί μου. Αριθμούς δεν γράφω, γιατί οι... άλλοι είναι... ζουλιάρηδες (γέλια)
  9. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αν βαρεθώ από την... βαρεμάρα να φτιάξω κάτι πολύ δυνατό, πάρα πολύ δυνατό με τους φίλους συνεργάτες μου. 
  10. ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ μορφή του πάντως το BLOG εξυπηρετεί τον σκοπό του χωρίς να ζαλίζει τον αναγνώστη. Το ζητούμενο είναι, να πηγαίνετε στο ΤΑΜΕΙΟ... Κι όχι μόνον λογιστικά, αλλά και πρακτικά...
  11. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, αφού ο σκοπός είναι ο ίδιος, γιατί "πλακώνεστε"...αναμεταξύ σας;

Μην παίρνoυν ψηλά τον αμανέ οι αυτοθαυμαζόμενοι και οι σταλεγάκηδες... "Μαγκιές", μόνον όταν τρίζει το ταμπλό...

  • Η ΑΓΟΡΑ θα κάνει πάντα τα δικά της...
Μπροστά της είμαστε νάνοι ή μάλλον μυρμηγκάκια. 
Μην παίρνoυν ψηλά τον αμανέ οι αυτοθαυμαζόμενοι και οι σταλεγάκηδες... 
Μαγκιές, μόνον όταν τρίζει το ταμπλό...
Τότε δηλαδή που τρέχουν να κρυφτούν στα λαγούμια τους... 

Daily Pivot Analysis – FTSE/XA Large Cap (17/02/2023) & Ημερήσιο Δελτίο Ανοιχτών Θέσεων (16.02.2023)



Daily Pivot Analysis – FTSE/XA Large Cap (17/02/2023) & Ημερήσιο Δελτίο Ανοιχτών Θέσεων (16.02.2023) 


Daily Pivot Analysis (17.02.2023) | FTSE/XA Large Cap |(Κλείσιμο 16.02.2023)



 

Ημερήσιο Δελτίο Ανοιχτών Θέσεων  (OpenInterest) – 16.02.2023



 

 

Στέφανος Δ. Πουλής

sdpoulis@otenet.gr

Twitter: https://twitter.com/StefanosDPoulis

LinkedIn : https://www.linkedin.com/in/sdpoulis/



Το Next hot story στον κλάδο είναι τα ΕΛΠΕ (Από τον ΟΑΚ)

 


Γράψαμε στον Παρελθόν ( 2021-2022 ) αρκετές επισημάνσεις για τα Ελληνικά Διυλιστήρια και ειδικά για την ΜΟΗ. Στα 10, στα 12 ακόμα και στα 18 σας επισημάναμε ότι η ΜΟΗ είναι θέμα χρόνου να δει τα 25 Ευρώ. Και πλέον σας χτυπάμε το καμπανάκι για επερχόμενο μέρισμα μαμούθ και για τιμή στο ταμπλό που το 30 ίσως το δούμε και μέσα στην χρονιά. 


Αλλά μην ξεγελιέστε. Το άρθρο δεν είναι για την ΜΟΗ αλλά για τα ΕΛΠΕ. Ναι τα ΕΛΠΕ που σας γράφαμε ότι υποαποδίδουν, ότι είναι εταιρία με κρατική συμμετοχή, ότι απέχουν μακράν των αποδόσεων των ΜΟΗ. 

  • Και θα μου πείτε θα μας τρελάνεις ρε Καρβουνιάρη; Τι να κάνω και εγώ ρε παιδιά. Εγώ βλέπω και γράφω. Αν μη τι άλλο η πορεία των μετοχών με την ΜΟΗ να ανεβαίνει 77% παραπάνω από τα ΕΛΠΕ μάλλον μας δικαίωσε για την επιλογή μας. 

Αρκετά όμως με την ΜΟΗ. Το Next hot story στον κλάδο είναι τα ΕΛΠΕ. Όχι μόνο έμεινε αρκετά πίσω, όχι μόνο κάλυψε λειτουργικά την υστέρηση της σε σχέση με την ΜΟΗ αλλά έχει μπροστά της και μια ένταξη στον MSCI Greece που μάλλον θα γίνει τον ερχόμενο Μάϊο. Ένα τρίπτυχο επιτυχίας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμα και αν δεν συμπαθούμε τις κρατικές ή αν θέλετε έστω ημικρατικές εταιρίες. Ούτως η αλλιώς εγωισμούς δεν έχουμε σε οτιδήποτε δημιουργεί υπεραξίες. 

 

Ξεκινώντας λοιπόν από το δημιουργικό 2022 τα ΕΛΠΕ στο ενιάμηνο, έγραψαν 11 Δισεκατομμύρια τζίρο με 1.137 Δισεκατομμύρια EBITDA. Ναι, καλά καταλάβατε. Το Ebitda της εταιρίας σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησης της.

  • Το κατά πόσο μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενα είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Με μια ματιά στα περιθώρια διύλισης ωστόσο και αφού το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά θα διαπιστώσουμε ότι τον Ιανούαριο του 2023, τα περιθώρια αρχίσαν και πάλι την ανιούσα. 


Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ανέβηκαν και το κυριότερο αν θα μείνουν όχι στα υψηλά τους αλλά γενικά αν η τάση είναι ανοδική. Και η απάντηση προέρχεται κυρίως από την Ρωσία. Το εμπάργκο πετρελαίου μπορεί να επηρέασε λίγο την Ρωσία καθότι το πετρέλαιο είναι εύκολο είδος προς μετακίνηση. Ένα τάνκερ φορτώνει τεράστιες ποσότητες. Το πρόβλημα είναι τα διυλισμένα προϊόντα.

  • Καθότι μπορεί ένα τάνκερ πετρελαίου εύκολα να παρακάμψει τις κυρώσεις αλλάζοντας χώρα και όνομα αλλά τα προϊόντα διύλισης περιέχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και ανάλογα με την ποιότητα τους πουλιούνται στην διεθνή αγορά. Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε για ότι το διυλιστήριο της ΜΟΗ έχει Nelson Complexity Index 12,61. Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν 3 μονάδες  εκ των οποίων αυτό της Ελευσίνας έχει NCI στο 12 καθιστώντας το ένα εκ των πλέον σύγχρονων της Ευρώπης.  



Το να μεταφέρεις λοιπόν πετρέλαιο στην Ινδία και να το βαπτίσεις Ινδικό μπορεί να είναι εύκολη διαδικασία. Το να πουλήσεις όμως διυλισμένα προϊόντα στην Ευρώπη που να καλύπτουν τις προδιαγραφές της ΕΕ είναι άλλο θέμα και πολύ δύσκολα μπορεί ένας εισαγωγέας να ισχυριστεί ότι αγόρασε διυλισμένα προϊόντα από την Τουρκία με ποιότητα ρωσικού διυλιστηρίου. 

  • Ενδεικτικά και μόνο: Τρία (3) εκ των μεγαλύτερων διυλιστηρίων της Ρωσίας με δείκτες 9.4 11.8 και 13 επί της ουσίας βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρώπης. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ο Νρ. 1 ύποπτος για παράκαμψη των κυρώσεων που είναι η Τουρκία διαθέτει μεν ένα διυλιστήριο με NCI στο 14.5 Izmit Rifinary αλλά όλα τα αλλά διυλιστήρια της βρίσκονται στο 7.66 İzmir Refinery, 6.32 Kırıkkale Refinery & 1.83 Batman Refinery 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι υποκατάστατα διυλιστήρια των υπό διωγμό Ρωσικών δεν υπάρχουν πολλά στην περιοχή. Και αυτό εξηγεί όχι μόνο γιατί τα περιθώρια διύλισης θα παραμείνει υψηλότερα του παρελθόντος ( ακόμα και αν είναι μικρότερα από τα υψηλά του 2022 ) αλλά η ίδια η ζήτηση υψηλών προδιαγραφών προϊόντων θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλή και ο συνδυασμός των 2 εγγυάται τουλάχιστον μια λαμπρή δεκαετία. 




  • Εκτός από τα περιθώρια διύλισης, τα ΕΛΠΕ κατάφεραν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα όπως και η ΜΟΗ να καλύψουν τον κλάδο των ΑΠΕ μειώνοντας το αποτύπωμα σε άνθρακα της εταιρίας και καθιστώντας την μακράν πιο πράσινη από την ΔΕΗ που εξαγγέλλει χρόνια τώρα την πράσινη της ανάπτυξη αλλά όλο και πιο πίσω βρίσκεται. 

Τα ΕΛΠΕ πέρασαν την προηγούμενη χρονιά τα 285 MW εν λειτουργία έργα και εντός του τρέχοντος έτους θα περάσουν μάλλον τα 400 MW. Τα εκτιμώμενη κέρδη από ΑΠΕ ανέρχονται στα 50 Εκατομμύρια ευρώ.

 

Εκτός από τον κλάδο ΑΠΕ, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε σειρά πεδίων εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το πλέον σημαντικό εξ αυτών είναι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης όπου η Αμερικάνικη Chevron ετοιμάζεται να τινάξει την ΜΠΑΝΚΑ στον Αέρα.



Λαμπρό μέλλον λοιπόν για τα ΕΛΠΕ! Τόσο λειτουργικά, όσο και χρηματιστηριακά.

 

Φιλικά 




ΟΑΚ


Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ - Με λένε Βασίλη, και είμαι καλά...

 



  • ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ - Με λένε Βασίλη, και είμαι καλά...


... Kαι από την περασμένη Δευτέρα ακόμα καλύτερα, γιατί τώρα πια έχω μία ιντερνετική γωνιά αποκλειστικά δική μου, ακόμα βέβαια σε πειραματική μορφή, στην οποία όμως μπορώ να γράφω αυτά που θέλω, με τον τρόπο που θέλω, χωρίς οποιασδήποτε μορφής εξάρτηση από διαφημίσεις, ποπ-απς, κατευθυνόμενη αρθρογραφία και πληρωμένο πομπάρισμα.

Με λένε Βασίλη

Και σ αυτή τη γωνιά, έχω προσκαλέσει πανάξιους χρηματιστηριακούς φίλους μου που εκφράζουν εντελώς ελεύθερα την άποψη τους σχετικά με χρηματοοικονομικά θέματα. Για τα υπόλοιπα, φόνους, ληστείες, πολιτικές ίντριγκες στην Τατιάνα, στον Ευαγγελάτο κοκ 
Στο δικό μου blog τίποτα δεν λογοκρίνεται, τίποτε δεν προαξιολογείται. Αξιολογητές και αποκλειστικοί κριτές των απόψεων που δημοσιεύονται είναι οι αναγνώστες μας και μόνο, κανείς άλλος. Τα ίδια ακολουθούσα και στο mikrometoxos.gr, αλλά το ωράριο ενασχόλησης ήταν κάτι παραπάνω από εξοντωτικό και δεν άντεχα άλλο. 

Με λένε Βασίλη

Και θέλω να σας τονίσω ότι δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα likeς, ούτε τα κλικς, ούτε η επισκεψιμότητα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα υπάρχει καμία διαφήμιση στο blog μου, και φυσικά ούτε άλλου είδους εξάρτηση από συμφέροντα ή σκοπιμότητες. Όχι «σκουπίδια», όχι «πλαστικά» στη δική μας θάλασσα. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η τεκμηρίωση των δημοσιευμάτων μας και η επαλήθευση τους από τα γεγονότα.
 
Με λένε Βασίλη, 

Και το μόνο που θέλω, είναι να ενημερώνω χρηματιστηριακά όλους εκείνους που πέφτουν σε καλοστημένες παγίδες «αποδόσεων», και τελικά χάνουν τα κεφάλαιά τους, όλους εκείνους που προσδοκούν μερίσματα από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τη στιγμή που η μικρή κάνει πάρτι, όλους εκείνους που έχουν επενδύσει μικρά ποσά και προσπαθούν να βελτιώσουν τα εισοδήματά τους μέσα από τα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Προσωπικά, δεν καίγομαι να με διαβάζουν πολλοί, μάλλον οι πολλοί θα πρέπει να καίγονται να βρουν και να διαβάσουν τις αναρτήσεις μας στο blog, που θα τους εξηγούν με ονόματα και αποδείξεις ποιες μετοχές αξίζουν και γιατί, ποιες μετοχές δεν αξίζουν και γιατί, ποιες μετοχές προσπαθούν να τους φορτώσουν πανάκριβα, και ποιες μετοχές επιχειρούν να τους τις πάρουν τσάμπα.

Από αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε, η μοναδική αμοιβή που προσδοκώ είναι το χαμόγελο στα χείλη κάθε φορά που επαληθεύεται κάποια άποψη μας. Γνωρίζουμε άλλωστε καλά πως όσοι μας άκουσαν βγήκαν κερδισμένοι, και στις συζητήσεις με τις παρέες τους αναγνωρίζουν ποιος τους άνοιξε τα μάτια.

Εννοείται ότι δεν προσκαλώ κανέναν υποχρεωτικά να έρθει…να τον σώσουμε. Μπορεί να διαβάζει και να ενημερώνεται για τις μετοχές από το barboutsala.com, το metoxomouris.gr, ή ακόμα και το edooikalesmetoxes.eu,και να παίρνει τις αποφάσεις του. Δικαίωμα του αναφαίρετο. Απλά ας έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι εμείς εδώ θα είμαστε, να τον περιμένουμε κατεστραμμένο οικονομικά μεν, ώριμο δε, για να του δείξουμε με χρηματοοικονομικά κριτήρια την αλήθεια για τις μετοχές του ΧΑΑ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Με λένε Βασίλη, και σε όποιον αρέσω…
για τους υπόλοιπους, …δεν θα μπορέσω…

ΒΚΠ

Υ.Γ. Επειδή έχει συμβεί πολλές φορές, μόλις αναφερθούμε θετικά για μια μετοχή, αυτή την επόμενη μέρα να ανεβαίνει, επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδειγμα, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Σε ένα λιμάνι στο Ρίο ας πούμε, υπάρχουν δύο πλοία που πάνε στο Αντίρριο, και τα οποία αναχωρούν μόλις γεμίσουν. Το ένα πλοίο το μεγάλο, παίρνει 1000 αυτοκίνητα, και το άλλο το μικρό μόλις100. 

Το μικρό πλοίο λόγω μεγέθους, δένει και λύνει πιο γρήγορα από το μεγάλο, και φυσικά φεύγει πρώτο αφού γεμίσει τα 100 αυτοκίνητα, πάει απέναντι, ξαναγυρνάει, φορτώνει άλλα 100, ξαναπάει, ξαναγυρνάει, ξαναφορτώνει άλλα 100, ξαναπάει, και ο πελάτης που είχε πάει με το πρώτο δρομολόγιο γυρνάει πίσω, έχοντας τελειώσει τη δουλειά του, και ακόμα το μεγάλο πλοίο δεν έχει γεμίσει για να σαλπάρει.

Εμείς λοιπόν τι κάνουμε; Αντί να σας πούμε ποιο πλοίο είναι πιο ασφαλές γιατί είναι μεγάλο, και σερβίρει και πορτοκαλάδα, και έχει και ιντερνέτ, κοιτάμε τον καιρό, μετράμε τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στο μικρό, και μόλις δούμε ότι το μικρό πλοίο έχει γεμίσει, σας λέμε αυτό το μικρό θα φύγει, και φυσικά φεύγει όχι γιατί εμείς το είπαμε, αλλά απλά γιατί …γέμισε.
Δεν είμαστε μάντεις, λογικοί και παρατηρητικοί είμαστε.

Τώρα αν εσείς προτιμήσετε το μεγάλο που θα φύγει μετά από εφτά πήγαινε-έλα του μικρού, με γεια σας με χαρά σας, δικαίωμα σας και τα σκυλιά δεμένα.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Πέτρος Στεριώτης: "Κλειδί" η σύνεση και η αποφυγή των λογικών του "Get Rich Quick"

Κοιτάξαμε στο ημερολόγιο για να σιγουρευτούμε ότι δε ζούμε στη δεκαετία του '90, όταν -όπως πολύ καλά θυμούνται οι επενδυτές του ΧΑ- όλοι κέρδιζαν βρέξει-χιονίσει.

Το τρέχον ανοδικό σερί των 4 τελευταίων μηνών έχει ανεβάσει τις αποτιμήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, δημιουργώντας διάχυτη αισιοδοξία -και τα παρελκόμενά της- που χρόνια είχαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην ταλαιπωρημένη χρηματιστηριακή Αγορά μας.

Τεκμηριωμένοι λόγοι για το bull market προφανώς υπάρχουν αλλά και ανασύρονται προκειμένου να εξηγηθεί η αναρρίχηση του ΓΔ αλλά και των υποκείμενων κλαδικών και εταιρικών τίτλων σε πολυετή υψηλά.

Το mix καλών εταιρικών θεμελιωδών, βελτιωμένων μακροοικονομικών, προεξόφλησης των διεθνών ρίσκων κλπ. βοηθά στη συντήρηση των προσδοκιών για ανατίμηση των καλύτερων τουλάχιστον εισηγμένων τίτλων.

Υπάρχουν, μάλιστα, και τίτλοι που φαίνεται να έχουν μείνει πίσω, οι οποίοι όμως θα εισέλθουν εκ των πραγμάτων στα "ραντάρ" των θεμελιωδώς αλλά και τεχνικώς σκεπτόμενων επενδυτών, Ελλήνων και Ξένων, Ιδιωτών και Θεσμικών.

Η "πίεση" της ανόδου είναι τέτοια που έχει προσφέρει κέρδη σε όλους θεωρητικά τους συμμετέχοντες σε επίπεδο έτους ή και πενταετίας.

Οι "απόντες" το μετανιώνουν -ασχέτως δημόσιας ή μη παραδοχής. Προσπαθούν ίσως να εκλογικεύσουν τα σενάρια και τις πιθανότητες μίας διόρθωσης -αυτή θα συμβεί νομοτελειακά αργά ή γρήγορα- προκειμένου να εισέλθουν στα μετοχολόγια, συμμετέχοντας στο "ράλι" από πιο χαμηλές τιμές και με την ελπίδα της επιβεβαίωσης μίας εκ των υστέρων κίνησης-στοχοποίησης των καταγραφόμενων υψηλών.

Όσοι επενδυτές συνεχίζουν να γράφουν απώλειες στα πλαίσια της πολυετούς, υπερδεκαετούς "περιπέτειας" του ΧΑ, νιώθουν αυξημένη ικανοποίηση, ίσως και δικαίωση, αλλά δεν γνωρίζουν -ποιος γνωρίζει, άλλωστε;- μέχρι πού θα φτάσει το ανοδικό τρένο των αποτιμήσεων.

Να η εναλλαγή των συναισθημάτων και των επενδυτικών προσδοκιών, με αυτά να μεταμορφώνονται εντός ολίγων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων από απαξίωση και αδιαφορία σε ασφάλεια και ίσως πλεονεξία.

Διαγραμματικά, τα "στατικά" stop στα θεωρητικά long των Δεικτών βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, γεγονός που αφαιρεί αρκετές από τις προστατευτικές τους ιδιότητες έναντι των... αναταράξεων.

Δεδομένων των συνθηκών, αντίμετρο αποτελεί η χρήση κυλιόμενων stop που "ακολουθούν" τις αποτιμήσεις προς τα πάνω και τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση διόρθωσης.

"Κλειδί", ειδικά σε αυτό το χρηματιστηριακό περιβάλλον, και δεδομένου του πολυετούς ανενεργού trading για τους πολλούς, είναι η σύνεση και η αποφυγή των λογικών "get rich quick".

Κρίσιμη, όπως έχουμε προαναφέρει, η επίδειξη σοβαρότητας όλων, σε όλο το μήκος και πλάτος των εμπλεκομένων με το "ταμπλό" σε αυτή την φάση αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ό,τι χτίζεται με κόπο μπορεί να γκρεμισθεί γρήγορα στο καθ' ημάς άκρως συναισθηματικό και χαμηλής ρευστότητας ΧΑ.

Σημασία έχει η διεύρυνση του αριθμού των επενδυτών που θα "αγκαλιάσουν" το ΧΑ μετά από χρόνια, χωρίς ακρότητες και επιπολαιότητες.

Mε εκτίμηση
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ενας κοιμώμενος γίγαντας του (Δια)βαλκανικού κλάδου Υγείας!!



ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και πολλών ευτράπελων, ανεκδότων ή όπως άλλως θέλετε να τα χαρακτηρίσουμε

  1. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο ταμπλό δεν λέει να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
  2. Ενθυμείστε, ότι πριν μερικά χρόνια ο όμιλος ΥΓΕΙΑ είχε εξαγοραστεί έναντι τιμήματος που στο 100% έδινε τα 292 εκατ. ευρώ, δηλ. σε διπλάσια επίπεδα των τωρινών του ΙΑΤΡΙΚΟΥ.
  3. Το γιατί συμβαίνει αυτό, μόνον ένας Doctor (Dr) θα μπορούσε (;) να μας το (επ)εξηγήσει.
  4. Βέβαια, τι να περιμένει κανείς όταν οι ίδιοι οι Αποστολόπουλοι προσπάθησαν να την βγάλουν από το ταμπλό με δημόσια πρόταση έναντι 80 σεντς ανά μετοχή. Και τι δεν είχε γραφτεί τότε...
  5. Οι αγοραστές τώρα του ΥΓΕΙΑ κοντεύουν να κάνουν απόσβεση της επένδυσης τους !!
  6. ΜΕ ΠΤΩΣΗ 23,5% στην τριετία (16.2.2020 - 16.2.2023), με τον ΓΔ να ενισχύεται 19%.
  7. ΓΙΑΤΙ το ΙΑΤΡΙΚΟ υστερεί τόσο πολύ συγκριτικά με το ΥΓΕΙΑ; 
Ορισμένες φορές οι εταιρείες δεν προσμετρώνται με βάση τα p/e και τα ev/ebitda. Πόσο μάλλον όταν στον ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι βγάζουν. Άλλο τώρα, τι εμφανίζουν στην πραγματικότητα. Τα λεφτά άλλωστε δεν βγαίνουν με… παρθενογέννηση.  

  • Υπενθυμίζουμε, ότι το ΥΓΕΙΑ “Εφυγε” στα 290 εκατ. ευρώ υπολογίζοντας Υπεραξία επιχείρησης στα 82,7 εκατ. και Άυλα περιουσιακά στοιχεία στα 63,32 εκατ. ενώ το ΙΑΤΡΙΚΟ στα δικά του εμφανίζει ΜΗΔΕΝ και 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!!! Αυτά που βλέπουμε στο ταμπλό, είναι απλά… τεχνάσματα “κοίμησης”. Οι κατέχοντες να μην παρασύρονται. 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 148 εκατ. ευρώ… 

Η ΠΤΩΣΗ της τιμής εξυπηρετεί την πλευρά των μεγαλομετόχων σε περίπτωση που θα επανέλθουν με νέα δημόσια πρόταση. Οι ίδιοι όμως έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά τα της υποβολής Δημόσιας Πρότασης.

  • Ο Όμιλος  έχει υλοποιήσει πρόσφατα επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, σε ρομποτικά χειρουργεία, αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και νέα απεικονιστικά μηχανήματα αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας της χώρας. 

ΔΙΑΘΕΤΕΙ  επτά (7) κλινικές στην Αττική (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ιατρικό Π. Φαλήρου, Ιατρικό Ψυχικού, Ιατρικό Περιστερίου), και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, προσφέροντας απρόσκοπτη πρόσβαση στις κορυφαίου επιπέδου υπηρεσίες υγείας, σε όλο το φάσμα της Ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. 

  • ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Tο Ιατρικό Διαβαλκανικό, μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ, έχει καταστήσει σήμερα τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων στο χώρο της υγείας, προσφέροντας κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες, με τεχνολογία αιχμής.





***

ΥΓ: ΝΑ ΜΗΝ ξεχνάμε ότι υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της. 

  •  Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του


*****
AΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ τώρα τι έγραφε ο Χρ.Κίτσιος στο euro2day στις 7.11.2022

Ζεσταίνει τις τσέπες της Hellenic Healthcare και του απώτερου μετόχου της CVC Capital Partners το Θεραπευτήριο Υγεία καθώς προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου 83,9 εκατ. ευρώ, ενώ αποφάσισε και τη διανομή προμερίσματος τρέχουσας χρήσης, ποσού 10,95 εκατ. ευρώ.

  • Ειδικότερα, με την από 31 Οκτωβρίου απόφαση της μοναδικής μετόχου του Θεραπευτηρίου Υγεία Hellenic Healthcare αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 83.900.350 ευρώ, με ακύρωση μετοχών και ισόποση επιστροφή κεφαλαίου. Είχε προηγηθεί, μερικές ημέρες πριν, η απόφαση του Δ.Σ. του Υγεία να διανείμει προσωρινό μέρισμα χρήσης 2022 ύψους 10,95 εκατ. ευρώ.

Η Hellenic Healthcare έχει εισπράξει άλλη μια επιστροφή κεφαλαίου ύψους 52,5 εκατ. ευρώ το 2020. Το Θεραπευτήριο έκλεισε τη χρήση 2021 με κύκλο εργασιών 150,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,25%, έναντι του 2020 (140,8 εκατ. ευρώ) και μικτά κέρδη 39,1 εκατ. ευρώ (+2,1%). 

  • Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 46,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 27,8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 23,3 εκατ. ευρώ (+4%). Η αποδοτικότητα συνολικών απασχολούμενων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 8,03% έναντι επίδοσης 9,8% το 2020. Τα νούμερα της χρήσης 2020 έχουν αναθεωρηθεί.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκε σε 224 εκατ. ευρώ καθώς τα αποτελέσματα εις νέο αυξήθηκαν σε 68,8 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 52,4 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός διαμορφώθηκε σε 174,9 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 157,2 εκατ. ευρώ από 188,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020.

________________________________


ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

(16/2/2023) Λίγα λόγια για τις μόνιμες επισημάνσεις μας (Ο Λογικός)

  • Από τις μόνιμες επισημάνσεις μας ...


ΔΕΗ Όπως σας γράφουμε, ο στόχος του 9 θα επιβεβαιωθεί σύντομα. Μετά τις εκλογές και με το λογικό επιθυμητό αποτέλεσμα σταθερής κυβέρνησης η τιμή στόχος με αυτά που θα γίνουν και την επενδυτική βαθμίδα είναι 16€ και 6 δις κεφαλαιοποίηση. 

 CENERGY Αφού ξεκινάει σύμφωνα με δημοσιεύματα buy back στα τρέχοντα επίπεδα καταλαβαίνετε που θα γίνει ένα μελλοντικό placement σε ξένους. Για να μην αυξάνει το free float στα παρόντα επίπεδα και να αγοράζει ίδιες μετοχές φανταστείτε σε ποιές τιμές θα φτάσει για να επιτύχει διασπορά. Στα χνάρια του Ευάγγελου ο οποίος είναι ο πρώτος διδάξας στις υπεραξίες. Έχετε ενημερωθεί δύο χρόνια πριν για την μετοχή χρυσάφι.

  TITC Πολύ ωραία και αθόρυβη η άνοδος της μετοχής, λειτουργεί αποτελεσματικά και το buy back. Για πότε θα φτάσει την τιμή της πρότασης των 19,80 δεν θα το καταλάβετε. Το ενεργειακό της θα ρυθμιστεί όπως για όλες τις βαριές βιομηχανίες σύντομα με νομοθετική ρύθμιση.

  ΕΧΑΕ Πολύ λογική η επιτάχυνση του τίτλου, αφού οι τζίροι αυξάνονται και θα αυξηθούν και άλλο.

  ΜΟΤΟ Η αγορά δεν θα άντεχε ένα νέο Πλαίσιο. Ευτυχώς διαψεύστηκαν οι φήμες για δημόσια πρόταση. 16 Μαρτίου ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα. Εκεί θα καταλάβετε πόσο φτωχό ήταν το 3,5€ που ακούστηκε. 
  • Με την άνοδο του τουρισμού και την έλλειψη στα ενοικιαζόμενα καθώς και με τις τιμές ενοικίασης τα κέρδη του 2023 θα είναι εντυπωσιακά. Θα δικαιολογήσει και 150εκ. κεφαλαιοποίηση στο προσεχές διάστημα.
  ΦΟΥΡΛΗΣ Σε μεγάλο discount η μετοχή έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Το ξεκίνημα της κίνησης του θα είναι με επιβλητική κίνηση και εκτίναξη των συναλλαγών, αν και το μάζεμα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

  ΕΕΕ Είχαμε μιλήσει για κίνηση της με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά έχει δρόμο ακόμα μπροστά της. Μην ξεχνάτε την συμβολή της στο πρόσημο του γενικού δείκτη. Τις προπολεμικές τιμές π΄παντως θα τις ξαναδεί.

Με εκτίμηση 
ο Λογικός