Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ρε παιδιά, πείτε μας τι βλέπετε από εδώ και πέρα... Να επενδύσει κάποιος; Να πουλήσει; (από τον ΟΑΚ)

  • Πολλά παράπονα από φίλους ότι στα καλύτερα της αγοράς γράφω όλο και πιο αραιά...


Παιδιά, σας το έχω ξαναγράψει από τις πρώτες μέρες της χρονιάς. Η Χρονιά θα είναι εξαιρετική γιατί όλα τα άστρα είναι ευνοϊκά για την Ελλάδα. Να σας ξαναθυμίσω τα βασικά? Εξαιρετικές φτηνές αποτιμήσεις, μια καταστροφική προβλεπόμενη ύφεση στην Ευρώπη που δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο άσχημη όσο λένε. Μια αναβάθμιση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας που θα έρθει όποτε και να έρθει μέσα στην χρονιά, μια νέα σταθερή κυβέρνηση και το καλύτερο μια αποθήκη ρευστότητας που τελειωμό δεν έχει.  


Και κάπου εδώ εμφανίζονται ειδικά μετά τις 1050 μονάδες όλοι οι εξαφανισμένοι στις 2,3,5 ή και 15 Ιανουαρίου να μας μιλήσουν για τις προβλέψεις τους. Οκ δεν είναι κακό έστω και τώρα να έχεις άποψη, αλλά τουλάχιστον μην μας ζαλίζετε για το πόσο εύστοχο ήσασταν. Γιατί προσωπικά πάλεψα να βρω τέλος του 22 και αρχές το 23 απόψεις για την χρονιά που έρχεται αλλά σχεδόν όλοι ήταν μαγκωμένοι για την συνέχεια και κανείς δεν διακινδύνευε μια ξεκάθαρη άποψη.

 

Και σας τα γράφω όχι για λόγους ρεβανσισμού αλλά για να παραπονεθώ για την παντελή έλλειψη προβλέψεων ή απόψεων για την συνέχεια.  Ρε παιδιά πείτε μας τι βλέπετε από εδώ και πέρα. Να επενδύσει κάποιος ? Να πουλήσει ? θα πάμε στις 1250 μονάδες ? Θα γυρίσουμε στις 970? Θα μου πεις αδιάφορο για επιμέρους χαρτιά αλλά υπάρχει και μια γενική τάση που ακολουθούν σχεδόν όλο το ταμπλό και η τάση αυτή διαχέεται σε όλα τα χαρτιά.

 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το ταμπλό μπορεί να κινηθεί αισθητά υψηλότερα, αρκεί να μην έχουμε κάποια αρνητική έκπληξη από το εξωτερικό. Οι λόγοι  αρκετοί και θα τους αναλύσω έναν έναν.


ΑΡΧΙΚΑ όλοι στην χώρα μας μιλάνε για Ράλι στο Χρηματιστήριο λόγο επερχόμενης επενδυτικής βαθμίδας. Μια ανάλυση στις βασικές αποδόσεις Ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματιστηρίων θα σας πείσει ότι η επερχόμενη επενδυτική βαθμίδα ελάχιστο ρόλο έχει ήδη παίξει στο ταμπλό του ΧΑΑ. Αυτό που κινεί τις αγορές και μαζί και την Ελληνική είναι η προεξόφληση ότι η ύφεση θα είναι μακράν μικρότερη των προβλέψεων, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη προ εξοφληθεί το 2022 και συνεπώς δεν φοβίζουν τις αγορές και ότι οι οικονομίες επανέρχονται στην κανονικότητα.  


Εξ ου και το ράλι σχεδόν 18% της Ιταλικής αγοράς, μια Πορτογαλία και Γαλλία στο 14% και ένας Dax στο 13%. Φαντάζομαι ότι η απόδοση της Ελλάδας στο 18% δηλαδή μόλις 3-4% πιο πάνω από τις παραπάνω αγορές δεν οφείλεται στο τσουνάμι ρευστότητας που είναι καθοδόν.  

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ βασικός λόγος μια ανύπαρκτη εγχώρια επενδυτική αγορά που ψάχνεται να επενδύσει. Ο κόσμος έχει τρελαθεί να παρακολουθεί τον κ. Αυτιά στην τηλεόραση για την σύνταξη της γριούλας, τις αυξήσεις στην Λαϊκή για τα φουκαράδες που χάνουν τα σπίτια τους κλπ κλπ αλλά δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι εκτός από αυτούς που όντως ταλαιπωρούνται υπάρχουν και πολλοί άλλοι που μηνιαίως ζουν καλύτερα και αποταμιεύουν περισσότερα.  Να αναφέρουμε στοιχεία ΣΟΚ; 49 Δισεκατομμύρια αυξήθηκαν οι καταθέσεις από το 2019 έως και τώρα δηλαδή εντός 3 ετών.  


Και επειδή το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει πολύ κακό όνομα χάρις των εξαιρετικών μας Επιχειρηματιών που είτε μαδάνε τις μαργαρίτες και δεν ασχολούνται με τις μετοχές τους ή όταν ασχολούνται μερικοί εξ αυτών φροντίζουν να μαδάνε τους μικρομετόχους τους, τα παραπάνω χρήματα δεν κατευθύνονται σε επενδύσεις. Η τάση αυτή όμως να είσαστε σίγουροι ότι έχει αρχίσει να αντιστρέφεται καθότι η άνοδος του Χρηματιστηρίου δεν περνάει απαρατήρητη και αν συνεχίσει το ράλι θα αρχίσουν και οι αντίστοιχες συζητήσεις που είχαμε και το 1998 και το 1999 πριν την έκρηξη.

 

ΤΡΙΤΟΣ και ίσως πιο στιβαρός λόγος μιας συνεχόμενης ανοδικής τάσης είναι η διαρκής βελτίωση των μεγεθών των εισηγμένων. Ξεκινώντας από τις τράπεζες που πλέον θα παράγουν καθαρή οργανική κερδοφορία που δεν αναλώνεται σε σκελετούς του παρελθόντος, συνεχίζοντας από τους βιομηχανικούς κλάδους που ταλαιπωρήθηκαν λόγω των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας αλλά πλέον ηρεμούν, προχωρώντας σε επιμέρους κλάδους όπως αυτός της πληροφορικής που περιμένει έκρηξη επιδοτήσεων, των μεταφορών ( ΑΡΑΙΓ, ΜΟΤΟ, ΟΤΟΕΛ )  που ευνοούνται από τον τουρισμό, ο τομέας των διυλιστηρίων με αισθητά βελτιωμένο αποτέλεσμα, εμπορικές επιχειρήσεις σαν την ΜΠΕΛΑ, την ΑΣΚΟ που δραστηριοποιούνται πλέον σε ένα πιο φυσιολογικό περιβάλλον κλπ 


Η ανοδική τάση των μεγεθών των εταιριών οδηγεί σε άνοδο των αποτιμήσεων και των μερισμάτων. Ηδη για παράδειγμα η ΜΠΕΛΑ ανακοίνωσε μέρισμα μαμούθ για τα δεδομένα της. Θα ακολουθήσουν και άλλες αρκετές φέτος ( ΕΛΣΤΡ,  ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, …. )

 

Η πολιτική σταθερότητα που θα επέλθει μετά τις εκλογές θα είναι και το κερασάκι της τούρτας. Γιατί μπορεί τώρα η ΝΔ να αναγκάζεται να μοιράζει χρήματα σε παροχές, προσπαθώντας να μειώσει την αιμορραγία των ασθενών ψήφων, αλλά έχοντας μπροστά της μια τετραετία θα μεριμνήσει να αποφύγει μια δημοσιονομική κόντρα με τους οίκους αξιολόγησης που αποτελούσε φόβο και τρόμο για κάθε συζήτηση με μεγάλα επενδυτικά μαγαζιά.

 

Μπορούμε να αναλύσουμε αρκετά θέματα ακόμα , αλλά όπως είχαμε πει και στην αρχή του έτους το 2023 θα είναι μια εξαιρετική για την Ελλάδα χρονιά. Φτάνει φυσικά να μην πέσουμε σε κανένα κομήτη όπως ο Covid προ τριετίας.

 

Φιλικά 



ΟΑΚ