Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Σχόλια, παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και επισημάνσεις από τoν κόσμο τoυ X.A.A - 03 Απριλίου 2023

Μια αγορά που κινείται με βάση την συμπεριφορά 10-15 μετοχών δεν έχει μέλλον. 


Και ειδικά όταν τα συναλλασσόμενα κεφάλαια είναι στην πλειοψηφία τους θεσμικών, άστα να πάνε!!! 


Αν δεν υπάρξει διάχυση, τα κουκιά είναι μετρημένα για τον ΓΔ.


Η Αγορά δεν κερδίζεται με το συναίσθημα. Οι ξένοι που έχουν μπει και ποντάρουν στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα φύγουν τόσο απλά με ένα τραγικό γεγονός. Σίγουρα το πολιτικό σκηνικό επηρεάζεται αλλά δεν αλλάζει η ρότα.


                                              ********************


ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Οι εταιρίες δεν σταματάνε να αναπτύσσονται και να αυξάνουν κέρδη. Τα έργα και οι επενδύσεις θα συνεχιστούν. Σίγουρα αυτό που έγινε απομακρύνει το σενάριο αυτοδυναμίας παρόλα αυτά σκοπός είναι η συνέχιση των πολιτικών.


Το δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής με όλες τις κυβερνήσεις να είναι ανίκανες να το αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό. Άλλοι θέλουν να μεγαλώσει και στηρίζονται σε αυτό και τους ψηφοφόρους τους και άλλοι -που όμως είναι λίγοι-  να κάνουν τομές.


Καλώς ή κακώς θέλει χρόνο και τόλμη. Αυτός που θα το κάνει ακόμα και να πέσει αύριο θα έχει καταφέρει κάτι μεγάλο και διαχρονικά. Το θυμικό υπερτερεί σήμερα με λίγο παραπάνω σπρώξιμο. Από την άλλη είναι ένας τρόπος να ξυπνήσουν και να δουλέψουν κάποιοι έστω και με ένα τραγικό γεγονός.


Άλλωστε η χώρα το έχει συνηθίσει. Όταν οι καταστάσεις είναι νορμάλ τους περισσότερους τους βολεύει. Όταν γίνεται κάτι όλοι φωνάζουν. Φωνάζουν και στις αλλαγές όμως. Δεν γίνεται να τα έχεις όλα.  Αν θέλουμε να γίνουμε ένα κανονικό κράτος θα πρέπει να το καταλάβουμε. Αν δεν θέλουμε, η κατάσταση θα συνεχιστεί ίδια και απαράλλακτη.


Ελπίζουμε ότι έστω και σταδιακά σε αυτή την χώρα θα αλλάξουμε. Ειδάλλως σε μερικά χρόνια πάλι θα βουλιάξουμε φωνάζοντας ότι μας φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι εμείς. 

 

                                           **********************


TOYΣ ξέρετε πολύ καλά… Κι από την καλή κι από την ανάποδη. Αν μπορούσαν δεν θα έδιναν στον άγγελο τους νερό. Γιο αυτό προσοχή, διατήρηση πάντα ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια και Άγιος ο Θεός… Μην σας πάρουν τα κέρδη, κλειδώστε σημαντικό μέρος τους…  Στο κάτω κάτω της γραφής ας βγάλουν και οι επόμενοι…

Μεγάλο το ρίσκο που παίρνουν φυσικά… Οι αναφορές γίνονται αποκλειστικά για τους βραχυχρόνια ενεργητικά κινούμενους στο ταμπλό… Οι μεσοπρόθεσμοι σκέπτονται και ενεργούν διαφορετικά, αλλά κι αυτοί να προσέχουν γιατί μπορεί να αγοράσουν φθηνότερα. 

Οποιοι τώρα δεν μπορούν να κάνουν με… ρευστό και θέλουν χαρτιά ας κοιτούν προς τα Υποτιμημένα ή στα καλά, τα λιμνάζοντα για την ώρα… Οι καιροί είναι πονηροί και κανείς δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει… Το ποτάμι δεν θα γυρίσει πάντως...  Και αφήστε τους να λένε και να γράφουν για Κραχ, καταστροφές και πανωλεθρίες. Αυτές κατοικούν στα εγκεφαλικά τους κύτταρα.

Μια αγορά που κινείται με βάση την συμπεριφορά 10-15 μετοχών δεν έχει μέλλον. Και ειδικά όταν τα συναλλασσόμενα κεφάλαια είναι στην πλειοψηφία τους θεσμικών, άστα να πάνε!!! Αν δεν υπάρξει διάχυση, τα κουκιά είναι μετρημένα για τον ΓΔ.

                                                             *****************


Επικοινωνία και εξωστρέφεια είναι απαραίτητες για να σε μάθουν οι επενδυτές... (ΕΛΤΟΝ - ΓΕΒΚΑ και ΜΕΒΑΚΟ)

 

ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ προς την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022 το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις δημοσιεύσεις των μικρομεσαίων εταιριών, αυτές που συστηματικά δείχνουν μια διάθεση βελτίωσης των μεγεθών τους. 

Το αν θα καταφέρουν οι εισηγμένες αυτές να γίνουν οι επόμενες Quest ή Autohellas  εξαρτάται από την πορεία που θα έχουν όχι μόνο στο επιχειρηματικό κομμάτι αλλά και την συνέπεια που θα έχουν χρηματιστηριακά. 

Διότι ναι μεν τα νούμερα μπορεί να είναι υποστηρικτικά για μια καλύτερη αποτίμηση, χρειάζεται ωστόσο επικοινωνία και εξωστρέφεια για να σε μάθουν οι επενδυτές.


                                             *****************
SPACE: Ο μοναδικός τίτλος από τον κλάδο της Πληροφορικής, που “παίζει” με μονοψήφιο p/e, αλλά κάποιοι διέγνωσαν έκτακτα κέρδη στην τελική γραμμή. Εκτακτες ζημίες άραγε δεν υπήρξαν; ΕΠΙΣΗΣ είναι και ο μοναδικός που έχει P/BV 1 όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουν από τριπλάσιο έως και 8πλάσιο συντελεστή(!!)...
  • Να ξέρετε και ότι η θυγατρική της (60%) SINGULAR LOGIC έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς όπως αποτυπώθηκε στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 οι οποίες αναδεικνύουν το αποτέλεσμα των κινήσεων της νέας διοίκησης ως απολύτως επιτυχημένο. Εν αναμονή του 2022... Οσονούπω...
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η SingularLogic έκλεισε το 2020 με αρνητικά κεφάλαια € – 8,3 εκατ. και στο 2021 παρουσίασε πλήρως εξυγιασμένο ισολογισμό με θετικά ίδια κεφάλαια € 9,2 εκατ. θετικό κεφάλαιο κίνησης, καθαρό δανειακό χρέος € 1,1 εκατ. έναντι € 26,8 εκατ. το 2020 και κέρδη μετά φόρων € 1,3 εκατ.
  • ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ... 


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

ΔιάστημαΕλάχιστη τιμήΜέγιστη τιμήΜεταβολή %
7 ημερών6,1206,8002,22
30 ημερών5,7006,900-0,62
3 μηνών5,2806,90019,26
6 μηνών5,0007,180-9,04
12 μηνών5,00010,000-30,75

                                           ********************

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ: ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...
  • ΑΛΛΑ τίποτα το σημαντικό... Οταν αναλογισθεί κανείς ότι στο ξεκίνημα του 2022 έπαιζε μεταξύ των 5,8000 με 6,0000 ευρώ.


                                                   **************





















ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ... Πρώτοι οι Ελληνες

ΟΙ Έλληνες το 2022 τίμησαν τη θεά Τύχη περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, με τα πονταρίσματα να πλησιάζουν το 14% του ΑΕΠ!!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) οι Έλληνες πόνταραν σε τυχερά παιχνίδια (ΟΠΑΠ, Λαχεία, Ιππόδρομος, διαδικτυακό τζόγο και καζίνο) το αστρονομικό ποσό των 29,2 δισ. ευρώ έναντι 22,6 εκατ. ευρώ το 2021 και 15,9 δισ. ευρώ το 2019.

                                                         *****************

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ - ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ

Καθαρή Θέση: 24,4 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2022)

AΠΟΤΙΜΗΣΗ: 12,44 εκατ. ευρώ.

BV 1,1500

P/BV 0,5100

P/Ettm 2,90

EV/EBITDA4,07 (σε 12μηνη βάση)

ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 3,2% καθαρά. 

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 4,3 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του α΄ εξαμήνου του 2022, από 375.761 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.












ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

ΔιάστημαΕλάχιστη τιμήΜέγιστη τιμήΜεταβολή %
7 ημερών0,5600,5880,34
30 ημερών0,5160,620-5,48
3 μηνών0,4620,70019,35
6 μηνών0,4400,70026,02
12 μηνών0,4080,700-8,44

                                            **************************

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: Το ευχάριστο για τον κλάδο εντοπίζεται στις αντοχές που επέδειξε η ζήτηση κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2022, παρά τις αρνητικές οικονομικές προσδοκίες που επικράτησαν διεθνώς, αλλά και η πολύ ικανοποιητική πορεία της ζήτησης από την αρχή του 2023 έως σήμερα. 

ΕΝΩ το δικό τους ενεργειακό κόστος έχει περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με τα υψηλά του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρεις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου έκλεισαν τον Ιανουάριο με ποσοστό ανόδου του όγκου των πωλήσεών τους μεταξύ του 20% και του 40%!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, αυτή η τόσο έντονη τόνωση της ζήτησης οφείλεται σε δύο λόγους

  • Πρώτον, στο γεγονός ότι οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν φέτος στη χώρα είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και 
  • Δεύτερον, γιατί αρκετοί πελάτες των εταιρειών επέλεξαν να ακολουθήσουν πολιτική αύξησης των αποθεμάτων τους, φοβούμενοι μια νέα ανοδική τάση της τιμής του μετάλλου.
Οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά του χάλυβα είναι οι Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου και Τζιρακιάν.

                                                      ***************

ΑΤΖΕΝΤΑ: Στην, κατά μία μικρότερη συνεδρίαση, χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκινάει, το ενδιαφέρον των προγραμματισμένων γεγονότων δείχνει να μειώνεται, καθώς τα σημαντικά έρχονται μετά την ολοκλήρωση της Πασχαλινής ανάπαυλας.

Την Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα η BriQ Properties. Την Τρίτη 5 Απριλίου θα ανακοινώσουν μεγέθη χρήσης οι Quest και Ανδρομέδα,  την Τετάρτη 6 Απριλίου ο ΟΛΘ και την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά είναι κλειστή, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Premia Properties, η ΑΛΟΥΜΥΛ και η Intercontinental.