Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

ΑΝΑΛΥΣΗ Δευτέρα, 03-Απρ-2023: "Bearish"; Τι είναι αυτό; (Του Απόστολου Μάνθου)

 

Μέσα σε αυτό το θαμπό επενδυτικό κλίμα υπάρχουν και κάποιες μετοχικές αξίες που δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει η λέξη "bearish", τραβώντας με θράσος τον απαγορευμένο ανηφορικό δρόμο ενάντια στην κατηφορική λογική της γενικευμένης τάσης της αγοράς. 

Μετοχικοί τίτλοι όπως του ΟΛΠ, της Ideal Holdings, της Aegean Group, της Μοτοδυναμικής, του ΟΠΑΠ, της Autohellas, του Μυτιληναίου, της Jumbo, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της ιστορικής καπνοβιομηχανίας Καρέλια, που ιδρύθηκε το 1888 στη Καλαμάτα. Στην τωρινή διαγραμματική ανάλυση θα ασχοληθούμε με τις τέσσερις πρώτες αναγραφόμενες εισηγμένες εταιρείες. 

Μετά την αναγγελία από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου άρχισε και επίσημα πλέον η αντίστροφη μέτρηση. Για τους περισσότερους όμως ενεργούς, θεσμικούς και μη, επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μέτρηση θυμίζει λίγο το φανταριλίκι με την ανυπόμονη αφαιρετική διαδικασία έως την ημέρα του "απολελέ". 

Έτσι, λοιπόν, την ημέρα που γραφόταν το άρθρο, την Πέμπτη το πρωί, μέτραγα 31 και σήμερα συνεδριάσεις μέχρι να έρθει το σήμα από το ΓΕΣ. Ο παράγοντας, όμως, της αβεβαιότητας για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας έχει αρχίσει από την 1η του Μάρτη να διαμορφώνει τις στρατηγικές τακτικές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, προκαλώντας ακόμα και άτακτες ρευστοποιήσεις στην προσπάθεια άμεσης μείωσης του ρίσκου. 

Υπό αυτή την πρακτική αναδιάρθρωσης, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε από τα υψηλά της πρώτης μέρας του Μαρτίου έως και -12,5%, αγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, με τους περισσότερους μετοχικούς τίτλους να περνάνε στη συνθηματική γλώσσα της εμπεριστατωμένης βραχυχρόνιας τεχνικής ανάλυσης σε "bearish" κατάσταση, τονίζοντας έτσι το καθοδικό outlook για τη συνέχεια. 

Μέσα όμως σε αυτό το θαμπό επενδυτικό κλίμα υπάρχουν και κάποιες μετοχικές αξίες που δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει η λέξη "bearish", τραβώντας με θράσος τον απαγορευμένο ανηφορικό δρόμο ενάντια στην κατηφορική λογική της γενικευμένης τάσης της αγοράς. 

Μετοχικοί τίτλοι όπως του ΟΛΠ, της Ideal Holdings, της Aegean Group, της Μοτοδυναμικής, του ΟΠΑΠ, της Autohellas, του Μυτιληναίου, της Jumbo, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της ιστορικής καπνοβιομηχανίας Καρέλια, που ιδρύθηκε το 1888 στη Καλαμάτα. Στην τωρινή διαγραμματική ανάλυση θα ασχοληθούμε με τις τέσσερις πρώτες αναγραφόμενες εισηγμένες εταιρείες. 

                                            ***********************************

Ξεκινάω λοιπόν με την Ideal Holdings (ΙΝΤΕΚ), που συλλαμβάνεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει περάσει με δύναμη πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 4 ευρώ, ανοίγοντας έτσι δίαυλο επικοινωνίας με την επόμενη περιοχή αντίστασης των 4,75 ευρώ. 

Η δε τιμή των 4,23 ευρώ, που γράφει η μετοχή τις τελευταίες μέρες, αποτελεί νέο υψηλό 15ετίας, αν και ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία συγκρισιμότητα ανάμεσα στον τωρινό όμιλο και στην εταιρεία που ήταν τα Χριστούγεννα του 2007. 

Να τονιστεί ότι η διοίκηση της Ideal είχε αναφέρει πρόσφατα ότι, αν συνεκτιμηθούν οι μέσοι δείκτες EV/EBITDA άλλων εταιρειών από τους κλάδους της τεχνολογίας και της βιομηχανίας με τις δικές της οικονομικές επιδόσεις, εκτιμά −με βάση τα δεδομένα του Μαρτίου του 2023− την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της (NAV) ανά μετοχή στα 5,6 ευρώ ή ένα +35% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

ΠΙΝ

                                                          ***************************
Οι υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις στην ιστορία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) δεν αφήνουν δικαιολογημένα τη μετοχή να συμπάσχει με το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, σπρώχνοντάς τη μάλιστα πάνω και από την ισχυρή αντίσταση της διαγραμματικής περιοχής των 18,60 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΛΠ έκλεισε το 2022 με σημαντική αύξηση της τάξεως του +26,2% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 194,6 εκατ. ευρώ, από 154,2 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά φόρων να χτυπάνε τα 52,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 43,9% σε σχέση με τα 36,8 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2021. Μάλιστα, το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανήλθε σε 1,04 ευρώ, αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το 2021, που ήταν 0,63 ευρώ. Επανερχόμενοι στο διημερήσιο διάγραμμα τιμών, η μετοχή δείχνει να συσσωρεύει ανοδικές δυνάμεις για να κάνει ένα τίναγμα προς τη ζώνη αντίστασης των 19,80 με 20,25 ευρώ.

pin

                                                         *********************

Με τις προωθητικές μηχανές του ισχυρού τουριστικού κύματος που έρχεται το 2023, η Aegean Group (ΑΡΑΙΓ) δεν έχει και κάποιον ιδιαίτερο λόγο πτωτικής επιστροφής στο μεσοπρόθεσμο διαγραμματικό πλάνο, μιας που η τιμή της μετοχής, πέραν όλων των άλλων θετικών στοιχείων, "χρωστάει" ανοδικούς πόντους από το 2019. Εδώ βλέπουμε τη μετοχή να έχει χτίσει μια πρώτη βάση αγοραστών στο επίπεδο των 7 με 6,85 ευρώ και να ετοιμάζεται να κάνει μια νέα ανοδική κίνηση προς την περιοχή αντίστασης των 7,60 με 7,80 ευρώ. Ανοδική δραπέτευση πάνω από εκεί θα δώσει τιμές στη μετοχή του ομίλου με το 8 μπροστά. Τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου τα έχω διανθίσει σε προηγούμενες αναλύσεις και θα τα διανθίσω περαιτέρω στην ανακοίνωση του πρώτου τριμήνου του 2023.

πιν

                                                                   ********************

Κλείνω με τη Μοτοδυναμική (ΜΟΤΟ), που στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2022 παρουσίασε θεαματική κερδοφορία σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες. Η χρήση έκλεισε με σημαντική αύξηση 39,4% στις πωλήσεις σε σχέση με το 2021, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 132 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν στα 14,23 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 130,6% σε σχέση με τα 6,175 εκατ. ευρώ του 2021. Ο κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) έλαμψε, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 43,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 85,2% σε σύγκριση με το 2021. Διαγραμματικά, η μετοχή παρουσιάζεται να φλερτάρει ανοδικά με την περιοχή αντίστασης των 3,02 ευρώ. Ανοδική διαφυγή από την εν λόγω αντίσταση θα δώσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τα 3,70 ευρώ.

pin

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο