Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Πέτρος Στεριώτης: Αs goes January, so goes the year!


Η τραπεζοκεντρικότητα των Χρηματιστηρίων δεν αποτελεί μόνον ελληνικό, αλλά παγκόσμιο «φαινόμενο».

Αυτές αποτελούν τον πυλώνα της Οικονομίας και είναι λογική η στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε οτιδήποτε άπτεται της υγιούς (ή μη) λειτουργίας τους.

Και πάλι καλά θα λέγαμε, που ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία στήριξης των 1.000 μονάδων, ενώ «εκμεταλλεύεται» τους χαμηλούς -λόγω Πάσχα- τζίρους για να επιτύχει χαμηλής διακυμανσιμότητας, ανοδικές συνεδριάσεις.

Σε διεθνές επίπεδο παρακολουθήσαμε με δέος το ανοδικό «κενό» (gap) της τιμής του Αργού Πετρελαίου στο άνοιγμα της εβδομάδας, με την τιμή να στριφογυρίζει πλέον πέριξ του ψυχολογικού επιπέδου των 80 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, οι πιέσεις της τιμής TTF φυσικού αερίου συγκρατούν τα ενεργειακά κόστη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ανακουφίζουν τη ρευστότητα όλων των οικονομικών μονάδων. 

Δίνουμε έμφαση σε αυτές τις ενεργειακές εξελίξεις διότι θα επηρεάσουν τις επόμενες πληθωριστικές μετρήσεις στην Ευρώπη  και κατά συνέπεια τις επιτοκιακές αποφάσεις της ΕΚΤ.

Στα θετικά για την Ευρωζώνη η σε υψηλά πολλών μηνών ανταλλακτική αξία του Ευρώ, η οποία «συμμαζεύει» το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης blue chips Eurostoxx-50 παραμένει ένα «σκαλί» πριν τα ιστορικά υψηλά του, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αισιοδοξία και κυριαρχία των «ταύρων» στην Ευρωζώνη.

Συνοπτικά και παρά τις εκάστοτε εκπλήξεις, οι διεθνείς Επενδυτές αφομοιώνουν σχετικά γρήγορα και ανώδυνα τις ανησυχίες ύφεσης στην Παγκόσμια Οικονομία, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες κρατούν στα χέρια τους τα «μπαζούκας» του παρελθόντος, έτοιμες να παράσχουν ρευστότητα στο σύστημα αν αυτή χρειαστεί.

Οι αυριανές ανακοινώσεις του αμερικάνικου Υπουργείου Εργασίας για την ανεργία στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη αναμένονται με ενδιαφέρον, αν και το συναλλακτικό ενδιαφέρον υποχωρεί ενόψει των πασχαλικών εορτών και αργιών.

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, το προεκλογικό «παζλ» αποτελεί τη «σπάθη» που επικρέμεται πάνω από τις αποτιμήσεις της λεωφόρου Αθηνών, με την ευχή να μην αποτρέψει τελικά τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης από την αναβάθμιση της χώρας, η οποία είχε ενσωματωθεί στις ελληνικές μετοχικές αποτιμήσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια, η άνω τοy 13% φετινή απόδοση του Γενικού Δείκτη αποτελεί μία πολύ καλή παρακαταθήκη για το υπόλοιπο της άνοιξης και ενώ, σύμφωνα με ένα παλιό χρηματιστηριακό αξίωμα «όπως πηγαίνει ο Γενάρης, έτσι πηγαίνει όλο το έτος» (as goes Januaryso goes the year).

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ!

Με εκτίμηση 

Πέτρος Στεριώτης


*************

Σ/Σ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%

  • Είναι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών και στην Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (επαγγελματικές πιστοποιήσεις Τύπου A, Β, Γ και Δ).  Είναι πιστοποιημένος από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Advanced).

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά στην Αγγλία και τη Γερμανία. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία ως trader, risk manager και οικονομικός αναλυτής. Ασχολείται ενεργά με τις αγορές τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει σειρά δημοσιεύσεων σε επενδυτικές ιστοσελίδες και περιοδικά. Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είναι στη διάθεση σας στο e-mail

THETRADINGSTRATEGIST@YAHOO.COM

  • Επικοινωνία: thetradingstrategist@yahoo.com
  • email: thetradingstrategist@yahoo.com