Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Ψηφοδέλτια: Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης - Ο Τσίπρας πέταξε τα περιττά και λύθηκε. Κινέζικα καψώνια στον Μακρόν. Στον Σολτς αρέσει ο κορσές

 

Ψηφοδέλτια: Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης. 

Από τα στοιχεία για τους νέους υποψηφίους που ανακοίνωσε χθες η Νέα Δημοκρατία, καθίσταται σαφές ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο σχετικά με το πού θα απευθυνθεί το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να πετύχει τον εκπεφρασμένο στόχο της αυτοδυναμίας. 

Το 50% των υποψηφίων είναι νέα πρόσωπα, τόσο ηλικιακά όσο και στην εμπλοκή τους με την πολιτική, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, αλλά και την απεύθυνση σε νεώτερες ηλικίες. Τα προερχόμενα από την κεντροαριστερά πρόσωπα δημιουργούν «ανάχωμα» σε ψηφοφόρους που ενδεχομένως έχουν… τάσης φυγής προς το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, τα «παραδοσιακά» για τη ΝΔ ονόματα που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια δίνουν

τον τόνο της συνέχειας της παράταξής και προφανώς απευθύνονται σε ψηφοφόρους με στενότερη σχέση με το κόμμα, ενώ με τις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτά σε ποσοστό 42% δίνεται έμφαση στην προσπάθεια του κόμματος για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική. Στην ουσία, ο Κ. Μητσοτάκης με τις υποψηφιότητες αυτές κάνει πράξη τη δέσμευσή του για ένα κόμμα πιο ανοιχτό απ’ ό,τι στο παρελθόν και πιο ισχυρό στους δεσμούς του με τη σύγχρονη κοινωνία. (Δείτε εδώ τον πίνακα των υποψηφίων)

***

Αδύναμες οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι πιο αδύναμες εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προτρέποντας τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό ο οποίος προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ο οργανισμός – δανειστής έκτακτης ανάγκης βλέπει την παγκόσμια οικονομία να επεκτείνεται περίπου κατά 3% την επόμενη μισή δεκαετία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια παίζουν ανασταλτικό ρόλο, δήλωσε η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης από το 1990 και μικρότερη από τον μέσο όρο πενταετίας του 3,8% τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

***

Κινέζικα… καψώνια επιφύλαξε το Πεκίνο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και πολύ περισσότερο στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους και τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλα μέλη της κινεζικής κυβέρνησης.

Παρά τις φιλοδοξίες Μακρόν για εποικοδομητικό διάλογο με τον Κινέζο ομόλογό του στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, φάνηκε ότι τελικά δεν βρήκε και τόσο ευήκοα ώτα κατά τη συνάντησή τους.

Πιο σκούρα ήταν τα πράγματα για την πρόεδρο της Κομισιόν που ταξίδεψε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο σε μια προσπάθεια συμβολισμού για ενωμένη Ευρώπη, αλλά όπως φάνηκε ήταν η περισσότερο χαμένη της υπόθεσης, καθώς δεν συμμετείχε τελικά στις συναντήσεις.

***

Το Βερολίνο θέλει αυστηρούς κανόνες για το χρέος. Τον σκληρό της ρόλο στην Ευρωζώνη θέλει να επιδείξει για ακόμα μια φορά η Γερμανία. Αυτή τη φορά με αφορμή τα σχέδια της Κομισιόν για μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Βερολίνο επιθυμεί πιο αυστηρούς κανόνες μείωσης του χρέους στις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αλλά και πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον ρόλο που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συμφωνίες για τα δημοσιονομικά με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

Όλα αυτά αναφέρονται σε έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, και στο οποίο επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί να μειώνονται οι αναλογίες χρέους-ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο. Οι χώρες που έχουν πιο μικρά χρέη, θα μπορούν να μειώνουν την αναλογία αυτή κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

***

Μετά το «κεντρώο» διάλειμμα και την επιστροφή Πολάκη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να πέταξε τα περιττά και να λύθηκε. Αφιερώνεται πλέον σε αυτό που είναι πραγματικά καλός και του βγαίνει πηγαία: στη δημαγωγική παραμόρφωση της πραγματικότητας. Και ήδη παράγει υλικό για ανθολόγηση… (Αλέκος Παπαναστασίου, Protagon.gr)

Θήτα Ευγενικός

Δευτέρα με Παρασκευή

https://economico.gr/