Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η διόρθωση που είδαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν αναγκαία για την υγεία της αγοράς

Αφήσαμε πίσω μας τον Μάρτιο που έδωσε διόρθωση στην αγορά και πλέον μπαίνουμε στην τελική προεκλογική ευθεία. 

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι ξένοι θεσμικοί δεν φαίνεται να προβληματίζονται ούτε με μία συγκυβέρνηση 

Kαι πιθανότατα να είδαν σαν ευκαιρία για τοποθετήσεις την διόρθωση της τελευταίας περιόδου. 

Θυμίζουμε, ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα δούμε κατεβασμένες ταχύτητες και αρκετές αργίες λόγω καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα.

Η εβδομάδα μοίρασε 3% κέρδη και παράλληλα αισιοδοξία για μία πιο εκτεταμένη ανοδική κίνηση. Οι τζίροι ασθμαίνουν στις πτωτικές και ανεβάζουν στροφές στην άνοδο κάτι που χαρακτηρίζει μία Bull αγορά. Η διόρθωση που είδαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν αναγκαία για την υγεία της αγοράς. Πλέον ο ΓΔ έχει φτιάξει μία σημαντική εβδομαδιαία άμυνα στις 998 μονάδες μιας και το επίπεδο είναι νέο εβδομαδιαίο στοπ μας. 

Ακόμα ένα deal αυτό της πώλησης του ΑΚΤΩΡ εκ μέρους του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ διαμορφώνει ακόμα περισσότερο τον κατασκευαστικό χάρτη που πλέον είναι έτοιμος και στημένος για την επόμενη μέρα. Από την άλλη η Ελλάδα βγήκε για ακόμα μία φορά στις αγορές με 5ετές και επιτόκιο κοντά στο 3,90% εκπληρώνοντας ήδη τον μισό στόχο το 2023. 

Τεχνικά τα τρία σημαντικά δεδομένα που έχουμε είναι τα παρακάτω. Α) Το κοντινό stop στο ημερήσιο stop στο 1060 σε κλείσιμο μέρας β) το πολύ καλό στήσιμο που έχουν οι ταλαντωτές για ανοδική κίνηση και τέλος το εβδομαδιαίο stop στο Long που πλέον ανέβηκε στις 998 μονάδες. Αν πάρουμε αγοραστικό σήμα ο ΓΔ μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τις 1095 μονάδες έχοντας και από την άλλη και το υψηλό σαν πιθανότητα. 

Να θυμίζουμε ότι μένουν 30 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές οπότε το 1000 με το 1150 είναι τα δυο μεγάλα μας επίπεδα που δύσκολα θα αποδράσει πριν δει τα νέα πολιτικά δεδομένα. Στα στατιστικά μας για το 2023 ο ΓΔ κερδίζει 13,42%, ο Ftse25 13,21%, ο τραπεζικός 18,63% και ο ftsem 8,94%. 

Οι επιλογές μας στο +11,02% υπό αποδίδοντας 2,41% από τον ΓΔ που είναι και ο δείκτης αναφοράς μας. CENERGY και ΜΥΤΙΛ με 29% κέρδη και την ΕΧΑΕ με την ΔΕΗ να ακολουθούν με 26% και 21% αντίστοιχα. Στον αντίποδα ο ΟΤΕ με τις μεγαλύτερες απώλειες στο -7,54%. 

Την Τετάρτη έχει αποτελέσματα η INFOQUEST, την Πέμπτη ο ΟΛΘ και την Παρασκευή η PREMIA και η ALUMIL. 

Αφήσαμε πίσω μας τον Μάρτιο που έδωσε διόρθωση στην αγορά και πλέον μπαίνουμε στην τελική προεκλογική ευθεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί δεν φαίνεται να προβληματίζονται ούτε με μία συγκυβέρνηση και πιθανότατα να είδαν σαν ευκαιρία για τοποθετήσεις την διόρθωση της τελευταίας περιόδου. Θυμίζουμε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα δούμε κατεβασμένες ταχύτητες και αρκετές αργίες λόγω καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα.

                                                        ************************

Ο Ftse25 κατέγραψε για δεύτερη εβδομάδα βόρεια κίνηση και μάλιστα την Παρασκευή τερμάτισε με 3% κέρδη την εβδομάδα. Στην αγορά η διόρθωση που είχαμε προδικάσει πήρε σάρκα και οστά και πλέον από την στιγμή που καταγράφουμε ένα πιστοποιημένο χαμηλό περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της κίνησης. Οι ταλαντωτές μας σε πολύ καλή φάση έτοιμοι να δώσουν και τάση. Οι πτωτικές συνεδριάσεις δεν βγάζουν όγκους ενώ τα πακέτα συνεχίζονται καθημερινά. 
























Μία κίνηση προς το 2650 έχει όλες τις πιθανότητες ενώ αγοραστικό σήμα έχουμε στο 2581. Στήριξη η ζώνη του 2466. 

Ο τραπεζικός ΔΤΡ πλέον μίαν ανάσα από το stop μιας και κατοχύρωση του 766 μας δίνει αγοραστικό σήμα με πρώτο στόχο το 803 και αν μη τι άλλο μία κίνηση στις 855 το επόμενο διάστημα. Το 740 είναι σημαντική στήριξη που κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει αν μη τι άλλο τα χαμηλά του.

                                                                 ******************

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Ακόμα μία εβδομάδα με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 3% και πλέον πολύ κοντά στοπ ημερήσιο stop που πλέον έχει κατέβει στο 1061 σε κλείσιμο ημέρας. Οι ταλαντωτές μας σε ιδανικά επίπεδα ενώ στήριξη έχουμε στο 1040. 

















Μία κίνηση στην ζώνη του 1095 αν μη τι άλλο έχει όλες τις πιθανότητες. Πλέον το εβδομαδιαίo στοπ στο long ανέβηκε στις 998 μονάδες σε κλείσιμο εβδομάδας.


ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ