Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Η «συνταγή» για τη μετάβαση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές Πηγή: Reporter.gr

Το πλάνο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στόχο την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων για το upgrade στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, «ξεδίπλωσε» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ATHEXGroup, Γιάννος Κοντόπουλος σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (5/4) παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Η εκπλήρωση των κριτηρίων για την πολυαναμενόμενη μετάβαση βασίζεται σε δύο άξονες. Πρώτον, στη βελτίωση της αγοράς δανεισμού τίτλου με τη δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και τον διμερή δανεισμό τίτλων και δεύτερον, στη βελτίωση της αγοράς παραγώγων με 6 νέα stock futures και νέο δείκτη παραγώγων. 


Ο εν λόγω δείκτης, με την ονομασία MSCI GR Rebased Index, θα αποτελείται από 10 εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Η επίσημη παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί σε Λονδίνο και Παρίσι στα τέλη Απριλίου και στην Αθήνα στις 9 Μαΐου, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία μία μέρα αργότερα (10/5).  

Το σχέδιο της διοίκησης της ATHEXGroup για την επίτευξη της προαναφερθείσας αναβάθμισης περιλαμβάνει την επιτυχή μετάβαση του Χρηματιστηρίου στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο. Σε ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Κοντόπουλος έδωσε έμφαση στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την προσέλκυση νέων επενδυτών, τονίζοντας πως πρέπει «να δώσουμε σωστά εναύσματα». Όπως εξήγησε, ο πιο σύντομος τρόπος είναι να γίνει ει δυνατόν πιο εύκολη η διαδικασία εισόδου επενδυτών on boarding με τεχνικές λύσεις και σε συνεργασία είτε με ελληνικές είτε με ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ως τον πιο κοντινό χρονικό στόχο για την επανένταξη του Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές έθεσε το καλοκαίρι του 2024. Η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και οι νέες εισαγωγές εταιρειών δύνανται να αποτελέσουν σημαντικά «γρανάζια» προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναβάθμιση της Λεωφόρου Αθηνών βασίζεται και σε εξωγενείς παράγοντες -πέραν του χρηματιστηρίου- όπως π.χ. η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, ο κ. Κοντόπουλος αναγνώρισε ότι το εξωτερικό περιβάλλον με τα υψηλά επιτόκια, που έχουν επιβάλλει οι κεντρικές τράπεζες, βοηθά την χρηματιστηριακή αγορά.

Καλό είναι, πρόσθεσε, να δοθούν και κάποια κίνητρα πέρα από την… αυτοβελτιωτική διαφήμιση που παρέχει το Χ.Α. βάσει της ικανοποιητικής εικόνας του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα τελευταία 20 χρόνια, είπε, ήταν δύσκολα για την εγχώρια αγορά και υπάρχει ακόμη έντονο το αίσθημα του φόβου των επενδυτών στην Ελλάδα. 

Για να λυθεί αυτό, ο κ. Κοντόπουλος μίλησε για τη δημιουργία αποταμιευτικών λογαριασμών σε προσωπικό επίπεδο με τα ίδια φορολογικά κίνητρα, ώστε, ακόμη και σε περίπτωση κάποιας κίνησης που επιφέρει απώλειες, οι επενδυτές να μην κατηγορούν το Χρηματιστήριο αλλά τον εαυτό τους. «Αν βλέπει αποτελέσματα ο διπλανός και το διαφημίσει, θα πάμε καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για τους νέους επενδυτές είπε ότι τους έχεις χάσει αν πρέπει να περιμένουν πολλές μέρες απλά για να δημιουργήσουν λογαριασμό, με την παροχή ευελιξίας να αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης του ομίλου.

«Κλειδί» το dual listing

Αναφερόμενος στις εισηγμένες, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως η διοίκηση έχει πολύ συγκεκριμένο pipeline και οι λίστες της ανανεώνονται συνεχώς. Σε ερώτηση για τις dual list εισηγμένες (σ.σ. με παρουσία σε δύο χρηματιστήρια), επισήμανε ότι «διαλέγουμε εταιρείες από συγκεκριμένους τομείς, όπως η τεχνολογία, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια … Θέλουμε τους δυνατότερους στον τομέα τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Στην παρουσίαση που προηγήθηκε των ερωτήσεων, ο CEO της ATHEXGroup ανέδειξε τον ζωτικής σημασίας ρόλο των εν λόγω εταιρειών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποτελεί βασικό πάροχο ρευστότητας. Σήμερα υπάρχουν 5 dual list εισηγμένες στο Χ.Α. (Coca Cola, Viohalco, Cenergy Holdings, ΤΙΤΑΝ και Austriacard Holdings), οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 17,1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς (€14 δισ.) και πραγματοποιούν το 3,8% των ημερήσιων συναλλαγών (€4,3 εκατ.). Σημειώνεται ότι το 2023, όλες οι dual list εταιρείες παρουσιάζουν αύξηση της συναλλακτικής τους δραστηριότητας.

Έντονη είναι επίσης η παρουσία των ξένων επενδυτών. Οι θετικές ροές κεφαλαίων από διεθνείς traders ανήλθαν σε €260 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2023, εκ των οποίων περίπου €60 εκατ. αφορούν την απόδοση της αγοράς τον περασμένο πτωτικό Μάρτιο. Οι ενεργές επενδυτικές μερίδες τους κατέγραψαν αύξηση 24,5% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, καθώς από 21.600 στο σύνολο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 26.900 το πρώτο τρίμηνο φέτος. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, έχουν αυξηθεί περαιτέρω στις 27.500. Το ποσοστό τους επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης ανερχόταν στο 64% στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα ρεκόρ του Χρηματιστηρίου

Τα ιδιωτικά στοιχεία της ATHEXGroup και της Refinitiv Eikon επικαλέστηκε ο κ. Κοντόπουλος για να παρουσιάσει με αριθμούς την εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου σε «βάθος» τριμήνου και εξαμήνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την συγκριτική ανάλυση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε απόδοση +33% το προηγούμενο 6μηνο (30/9/22 έως 31/3/23), ενώ ακολουθούν ο MSCI Dev Europe με +30,8%, ο MSCI World με +17,3%, ο STOXX Europe 600 με +18% και ο S&P 500 με +14,6%. Αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 (30/12/22 έως 31/3/23) ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 13,4% ενώ οι υπόλοιποι δείκτες κατέγραψαν άνοδο μικρότερη του 10%. Η ετήσια απόδοση του Γενικού Δείκτη (31/3/22 έως 31/3/23) ανήλθε στο +19,9% και ήταν η καλύτερη σε σύγκριση με τις 16 ανεπτυγμένες αγορές στην Ευρώπη.

Στο «ζύγι» με τον τραπεζικό δείκτη των ευρωπαϊκών αγορών (STOXX 600 Banks) μπήκε ο αντίστοιχος εγχώριος δείκτης, καταγράφοντας κι εκεί καλύτερη απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023 οι αποδόσεις των δύο τραπεζικών δεικτών έχουν ως εξής: τρίμηνο - 18,6% FTSE/ATHEX και 3,9% STOXX 600 Banks, εξάμηνο - 48,8% FTSE/ATHEX και 22,5% STOXX 600 Banks, έτος - 18,2% FTSE/ATHEX και 6,7% STOXX 600 Banks. Σημειώνεται ότι το «βάρος» του τραπεζικού κλάδου στο Χ.Α. ανέρχεται πλέον στο 20%, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 11,2% το Μάρτιο του 2019.

Ρεκόρ 15ετίας κατέγραψαν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, με το σύνολο του κύκλου εργασιών να αυξάνεται στα €69 δισ. Ξεχωριστό κεφάλαιο στην χθεσινή παρουσίαση του κ. Κοντόπουλου αποτέλεσαν οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, που κινήθηκαν κι αυτές σε ρυθμούς ρεκόρ. Οι εισηγμένες διένειμαν πέρυσι το μεγαλύτερο ποσό από το 2009, παρόλο που οι συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μην διανέμουν μερίσματα. Η απόδοση των χρηματικών διανομών για το σύνολο της αγοράς το 2022 ανήλθε σε 3,6% και η αντίστοιχη απόδοση των 73 εταιρειών με χρηματικές διανομές διαμορφώθηκε στο 5,1%. Τέλος, το α’ τρίμηνο του 2023 οι διανομές ανήλθαν σε €237 εκατ. έναντι περίπου €100 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σε μία αύξηση της τάξεως του 139%.

Αριστοτέλης Παππάς



Πηγή: Reporter.gr