ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ - ΧΑΑ: Σε επίπεδο εβδομάδας που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,27% και ο Τραπεζικός κέρδη 3,22%.
Ο Μάρτιος διέκοψε το πεντάμηνο ανοδικό σερί, με μηνιαίες απώλειες 6,61% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 18,28%.
Η λήξη του χρηματιστηριακού τριμήνου, όμως, βρήκε τον ΓΔ με τριμηνιαία κέρδη 13,42% και τον ΔΤΡ με κέρδη 18,63%.
Μετοχή του χρηματιστηριακού τριμήνου η MIG, με κέρδη 310,21%.
ΑΤΖΕΝΤΑ: Στην, κατά μία μικρότερη συνεδρίαση, χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκινάει, το ενδιαφέρον των προγραμματισμένων γεγονότων δείχνει να μειώνεται, καθώς τα σημαντικά έρχονται μετά την ολοκλήρωση της Πασχαλινής ανάπαυλας.
Την Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα η BriQ Properties.
Την Τρίτη 5 Απριλίου θα ανακοινώσουν μεγέθη χρήσης οι Quest και Ανδρομέδα, ενώ την Τετάρτη 6 Απριλίου ανακοινώνουν μεγέθη ο ΟΛΘ και η Αλουμύλ.
Την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά είναι κλειστή, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Premia Properties και η Intercontinental.
ΜΕΡΙΤ: Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με μεγάλη πτώση όμως στις συναλλαγές που κυμαίνονται στα επίπεδα των €65 – 70 εκατ. ημερησίως. Καθώς η Χώρα έχει εισέλθει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, οι επενδυτές φαίνεται ότι διατηρούν στάση αναμονής, μέχρι να επικρατήσει πολιτική σταθερότητα.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι Ελληνικές Εισηγμένες συνεχίζουν να ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφονται, εκπέμπουν πολύ θετικά μηνύματα για την μέσο/ μακροπρόθεσμη πορεία της Ελληνικής Αγοράς. Τεχνικά τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1020 και 968 μονάδες ενώ το σημείο αντίστασης στις 1083 μονάδες.
*******
Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη εξετάζονται από τους επενδυτές.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 6,9% τον Μάρτιο του 2023, από 8,5% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4%, έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, σε σύγκριση με 6,8% τον Φεβρουάριο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,9%, έναντι 13,7% τον Φεβρουάριο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 5,4% το Μάρτιο από 6,5% το Φεβρουάριο. Το Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (17,3%), η Εσθονία (15,6%), η Λιθουανία (15,2%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (3%), η Ισπανία (3,1%), η Ολλανδία (4,5%) το Βέλγιο (4,9%) και η Ελλάδα (5,4%).
Πτώση σημείωσε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανέβηκε 5% σε επίπεδο έτους τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν 5,1%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε 4,6% σε ετήσια βάση από 4,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές δεν έβλεπαν μεταβολή. Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης ανέβηκε 0,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 0,4%. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2%.
Απέφυγε την ύφεση το 2022 η οικονομία της Βρετανίας, η οποία παρουσίασε οριακή ανάπτυξη το στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ειδικότερα, η νέα μέτρηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS) έδειξε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης ότι είχε παραμείνει στάσιμη (0%). Οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση κατά 4,8%, αν και η υπηρεσία απέδωσε τη μεγάλη αναθεώρηση σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εποχιακές προσαρμογές των δεδομένων.
Βουτιά 7,1% παρουσίασε ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων στην Γερμανία το Φεβρουάριο, καταγράφοντας πτώση 7,1% σε ετήσια βάση και 1,3% σε μηνιαία. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 1,3% σε σχέση τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση κατά 0,5%.
Μικρή αύξηση σημείωσε η ανεργία στη Γερμανία το Μάρτιο, που αποδίδεται στην καθυστέρηση των προσλήψεων για την άνοιξη. Σύμφωνα με το Reuters, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 16.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, στα 2,54 εκατομμύρια.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτινς Καζάκς, τόνισε πως “ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι απαραίτητες προκειμένου να μειωθεί”.
- Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 457,85 μονάδες, και +0.66%.
- Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,315.15 μονάδες, με άνοδο 0.69%.
- Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,631.9 μονάδες, και +0.15%.
- Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,635.65 μονάδες, και +0.73%.
- Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,322.39 μονάδες, ενισχύθηκε 0.81%.
- Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,129 μονάδες, με άνοδο 0.40%.
- Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,231.83 μονάδες, στο +0.27%.
ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
KΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
****
CRUDE OIL
Απώλειες για πέμπτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε το πετρέλαιο με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι προσδοκίες πως το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας με την άρση των περιορισμών λόγω covid θα οδηγούσε τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια, διαψεύστηκαν.
Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Μαϊου σήμερα ενισχύθηκε ωστόσο κατά 1,30 δολάρια ή 1,8% στα 75,67 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Για τον Μάρτιο, το αργό υποχώρησε κατά 1,8% ενώ οι απώλειες τριμήνου έφτασαν το 5,3%.