Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό ενημερωτικό σημειωματάριο του Stock Partners (Σάββατο 08 Απριλίου 2023)



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑΑναλογίζομαι: Αν αυτή η χώρα ως εκ θαύματος (γιατί ένα θαύμα το χρειάζεται), κατόρθωνε ν' απαλλαγεί από τον τυφλό κομματικό οπαδισμό, αφήνοντας πίσω της τους κληρονομικώ δικαίω επαγγελματίες της πολιτικής, ψηφίζοντας αποκλειστικά με βάση τα κυβερνητικά τεκταινόμενα, πόσο διαφορετική τύχη θα είχε.

Θανάσης  Μαυρίδης

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΜΑΥΡΙΔΗΣ

***

Σε έκοψε η Κεραμέως

Μαθητής παραπονέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άσπλαχνο νεοφιλελεύθερο κράτος μας που δεν του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι έγραψε… κάτω από τη βάση. 
Κι εκείνος του απάντησε: «Η Κεραμέως σε έκοψε». Σωστά καταλάβατε: «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές». 
Είναι το όνομα του μικρότερου κόμματος που στις προηγούμενες εκλογές πήρε μία μόλις ψήφο. Αλλά όχι του αρχηγού του! Αυτό το κόμμα ζήλεψε ο κ. Τσίπρας…

***

Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κάποτε ο νοικοκύρης επί των Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Γι’ αυτό και εξεμάνη χθες στη Βουλή κατά των πρώην συντρόφων του, μιλώντας για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της α’ κατοικίας. 

Με φράσεις όπως «αυτή είναι η προστασία, είστε αμετανόητοι, δεν έχετε τον Θεό σας! Πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες με τη δήθεν προστασία α’ κατοικίας. 

Θα σας μαυρίσουμε. Να γίνουμε σαν εσάς; Να μη σώσουμε!», ξεμπρόστιασε το άλλοτε κόμμα του ο Γιάνης.

***

Γιανης του Μερα25 απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: Καμία προοδευτική διακυβέρνηση...θα σας μαυρίσουμε!

Τι; Nα έρθουμε μετά τις εκλογές για να πάρουμε κανα υπουργείο σαν εσάς; Να μην σώσουμε! Καταντήσανε στον ΣΥΡΙΖΑ να τους ξεφτιλίζουν και οι πρώην δικοί τους. Καλααά θα πάει κ αυτό

https://twitter.com/i/status/1644252996031639553

***

ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ (ΦΒ): O «άσπονδος διάδοχος*» ζεί και βασιλεύει στο Μπενίν, στην Δυτική Αφρική.

Το Peugeot 404 πρωτοκυκλοφόρησε 1960. Οι Γάλλοι φύγανε από το Μπενίν (Δαχομέη το λέγανε τότε) το 1960 αλλά άφησαν αρκετά 404 πίσω. Σήμερα 65 χρόνια μετά τα 404 εξακολουθούν να κυριαρχούν στους δρόμους του Μπενίν, μεταφέροντας τα πάντα.

Μια χώρα με 90 ευρώ βασικό μισθό στις πόλεις και ένα σωρό περιοχές όπου εξακολουθούν να ζούν σε πλίνθινες καλύβες, με αχυρένιες σκεπές.


Από πάνω τους η Μπουρκίνα Φάσο (Ανω Βόλτα την λέγανε παληά) έχει ήδη καταληφθεί από τον Isis, που άρχισε να κάνει ήδη απαγωγές και στο βόρειο Μπενίν, όπως και στο γειτονικό Togo. Φοβάμαι ότι όπου νάναι θα τις καταλάβει και αυτές.

*Δεν το γουστάρω καθόλου το 404, καθώς το πρώτο αυτοκίνητο που οδήγησα και λάτρεψα ήταν το Peugeot 403.

Ηταν ήδη 20 χρόνια στην οικογένεια, όταν άρχισα να το οδηγάω και το κρατήσαμε άλλα 20 χρόνια. Σκυλί. Και όμως, η Peugeot σταμάτησε το 403 και στη θέση του έβγαλε το 404. Σταμάτησε ένα έργο τέχνης και έβγαλε αυτό το «τετράγωνο πράγμα».

Ελεος «κυρία» μου. Το 403 για αυτό το «πράγμα»?

******

ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ (ΦΒ)
Ο ιερέας και αρχηγός του χωριού Taneka Beri στο βόρειο Μπενίν.

Θεραπεύει όλες τις ασθένειες, μπορεί να φέρει την βροχή, όταν έχει ξηρασία και να σταματήσει την βροχή, όταν βρέχει πολύ. Είναι και ο δικαστής του χωριού για όποιο θέμα προκύψει.

Ταξίδι στο χρόνο στο βόρειο Μπενίν, όπου τα λίγα επαγγελματικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν ήταν Peugeot 404, της δεκαετίας του 1960.

Λίγα χιλιόμετρα παραπάνω είναι η Μπουρκίνα Φάσο, που έχει καταληφθεί απο τον Isis, ενω η πλησιέστερη πόλη που είναι το Natitingu, έχει οικονομικά προβλήματα, καθώς ήταν η βάση για τους πολλούς επισκέπτες του μεγαλύτερου national park της Μπενίν, που έχει τώρα κλείσει υστερα απο μια σειρά απαγωγών που έκανε και εκεί ο isis.

*********

ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ (ΦΒ): To Koutammakou είναι η χώρα των Batammariba με τα αξιόλογα πυργόσπιτα από λάσπη (τα λένε Takienta) που θεωρούνται σύμβολο για το Togo.



Ειναι διώροφα και φιλοξενούν τα πάντα. Τα ζώα τους αλλά και την αποθήκη των σιτηρών τους και κατοικούνται ακόμα κανονικά, οργανωμένα σε μικρά «χωριά» των 4-5 πυργό-σπιτων το καθένα. Οι τρύπες που φαίνονται είναι για να αμύνονται εξαπολύοντας βέλη, σε όποιον τους επιτεθεί.

Τα κέρατα απο αντιλόπη που φοράνε οι γυναίκες είναι ένδειξη οτι είναι παντρεμμένες. Οι άντρες προφανώς δουλεύουν στην γύρω περιοχή, μαζί με τα παιδιά, αφού ο μόνος άντρας που είδαμε στο κεντρικό χωριό ήταν ο ηλικιωμένος αρχηγός του χωριού, μαζί με τις γυναίκες και μικρά παιδιά (τα περισσότερα στην αγκαλιά).
Η περιοχή τους θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

***
Όσο να ναι, άγιες μέρες έρχονται.. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Χριστό που επικαλούνται, άσχετο.






**
Ευτυχώς υπάρχουν και τα βίντεο.
Σπανάκης: Ο Τσακαλώτος έχει πει "οι πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους". Ζαχαριάδης: Αυτό είναι ένα παραμύθι, ένας γελοίος τίτλος.
https://twitter.com/i/status/1644319256438349824

**
Απομάκρυνση των συρμών μετά το δυστύχημα στην Ολλανδία EPA/Robin van Lonkhuijsen



*******

Σβέλτη παρανομία, αργή Δικαιοσύνη

Είναι εντυπωσιακό. Πόσο γρήγορα γίνεται μια παρανομία, πόσο πολύ αργεί η αντίδραση του κράτους και κατόπιν της Δικαιοσύνης. Κλασικό παράδειγμα τα μεγάλα και προκλητικά αυθαίρετα. Μέσα στον χειμώνα κτίζονται «τέρατα», τα οποία άλλοτε φτάνουν έως τα μπετά, άλλοτε έως τους σοβάδες. Δεν είναι υπόγεια ή κτίσματα μέσα σε σπηλιές. Είναι «τέρατα» πραγματικά, ορατά από παντού, από τον δρόμο, από τη θάλασσα εάν πρόκειται για νησί. Δικαιολογία δεν υπάρχει καμία. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

Και όμως· αστυνομία, πολεοδομία, δήμος, περιφέρεια, όλοι δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν βλέπουν. Προφανώς «τα λεφτά είναι πολλά». Αλλιώς δεν εξηγείται το φαινόμενο της συλλογικής «τύφλωσης» όλων των αρμοδίων.

Τα «τέρατα» δεν παίρνουν ρεύμα για ένα διάστημα. Μένουν εκεί, κουφάρια, περιμένοντας είτε μια προεκλογική νομιμοποίηση είτε κάποια «μαγική» λύση. Τα χρόνια περνούν, κανείς δεν τα γκρεμίζει. Οταν ρωτάς «γιατί;» οι ειδήμονες σου εξηγούν πόσο περίπλοκη είναι η σχετική διαδικασία και ότι μπορεί να πάρει πολύ καιρό μέχρι να βγει το πρωτόκολλο κατεδάφισης και να γκρεμιστούν. Αυτό συμβαίνει, αλλά είναι σπάνιο και πολλές φορές μπορεί να έχουν περάσει 20-25 χρόνια.


Δεν ξέρω, όμως, αν σας έχει συμβεί και το άλλο. Ο χρόνος έχει έναν δικό του τρόπο να κάνει την ασύλληπτη παρανομία μέρος της ρουτίνας μας. Περνάς δίπλα από αυτά τα «τέρατα» και πιάνεις τον εαυτό σου να λέει: «Να σου πω την αλήθεια, τώρα που έχουν κτισθεί, καλύτερα να πάρουν ρεύμα, να τα σοβατίσουν και να τα βάψουν, να φτιάξουν και τον περιβάλλοντα χώρο, παρά να μείνουν έτσι ανοικτές πληγές στο περιβάλλον». Εκεί, λοιπόν, που έπρεπε να έχουν κτιστεί 200 τετραγωνικά έχουν κτιστεί 2.000, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι γιατί τουλάχιστον δεν μείναμε με τους σκελετούς κι εκείνες τις πανέμορφες νεοελληνικές «αναμονές».

Η μάχη είναι άνιση. Πολλά «μαύρα» εναντίον χαμηλών μισθών δημοσίων υπαλλήλων. Παρανομία που είναι σβέλτη εναντίον αργής Δικαιοσύνης. Καλοί δικηγόροι και ισχυρό νομικό οπλοστάσιο στην υπηρεσία της παρανομίας εναντίον ενός αργού κράτους, που ασφυκτιά μέσα σε ένα «ζουρλομανδύα» νόμων, αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, μεγάλων περιθωρίων για εφέσεις και ενστάσεις κ.λπ. κ.λπ. Με άλλα λόγια, εάν δεν αλλάξει κάτι, και κυρίως εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, η παρανομία θα κερδίζει κάθε γύρο στην αντιπαράθεσή της με τη νομιμότητα.

***

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ @ΚΑΘΗ

**************




********
Από το Star Wars στο λονδρέζικο μετρό EPA/TOLGA AKME



*********
Σας έλειψε να παίζετε μπουνιές για μια σακούλα πατάτες; Σας έλειψε να στήνεστε μεταμεσονύχτια στην ουρά για να πάρετε 50€ από τα λεφτά σας; ΨΗΦΙΣΤΕ #ΣΥΡΙΖΑ! 🤡 ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ! 🤡
https://twitter.com/i/status/1644285688144175107

*********

Ο πατέρας του Τσίπρα έπαιρνε έργα από τη Χούντα Η #Τσανακλίδου συμμετείχε σε διορισμένα από τη Χούντα ΔΣ φοιτητών Η Θεανώ Φωτίου έκανε..."αντίσταση" εκ των έσω και από την ανάποδη Και πόσοι άλλοι ακόμα που σήμερα δηλώνουν αριστεροι Ο αριστερός είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Τίποτα πιο εύστοχο

*********

******



****ΤΟ ΒΗΜΑ - Ο τόπος μας είναι μικρός και ο βίος και η πολιτεία ενός εκάστου λίγο έως πολύ γνωστή. Χθες η ΝΔ ανακοίνωσε τα ψηφοδέλτιά της, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα.  Κάποιοι από τους υποψήφιους είναι δοκιμασμένοι ήδη στην πολιτική, άλλοι κατέρχονται για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο. Δεν εκκινούν όλοι επομένως από την ίδια αφετηρία. 

Θα ήταν ωστόσο ευχής έργον η Βουλή που θα εκλεγεί να στελεχωθεί από το καλύτερο δυνατό μίγμα εμπειρίας και ανανέωσης.  Αυτό είναι το ένα ζητούμενο για το νομοθετικό σώμα. Το άλλο, και πιο ουσιώδες, είναι να μην περιβληθούν με το κύρος του εκπροσώπου του έθνους πρόσωπα, τα οποία κινούνται στα παρυφές του νόμιμου και, συνεπώς, αρκετά μακριά από τα όρια του ηθικού. 

Θα πει κανείς ότι η ευθύνη βαρύνει τους πολίτες – αυτοί με την ψήφο τους κάνουν την τελική επιλογή. Πρωτίστως όμως βαρύνει τα κόμματα που έχουν και την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων. 

Εχει, δυστυχώς, αποδειχθεί πως τα κόμματα δεν διαθέτουν φίλτρα για να απαλλάξουν τους ψηφοφόρους από τέτοιες παγίδες και, εν τέλει, να προστατεύσουν έναν κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας, όπως είναι το κοινοβούλιο.  

Είναι μια απουσία φίλτρων που φαντάζει παράδοξη εάν αναλογιστεί κανείς πως ο τόπος μας είναι μικρός και ο βίος και η πολιτεία ενός εκάστου λίγο έως πολύ γνωστή. Σε αυτόν τον τόπο γνωριζόμαστε όλοι. Φαινόμενα που άφησαν στην απερχόμενη Βουλή σκιές και αμαύρωσαν τη δημόσια ζωή δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.