Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Σχόλια, παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και επισημάνσεις από τον κόσμο του Χ.Α.Α και των Αγορών - 23 Μαρτίου 2023



Το παράδοξο είναι ότι η αιτία αύξησης των βασικών αγαθών ήταν το κόστος ενέργειας που αυξήθηκε λόγω του πολέμου και ενώ τώρα  οι τιμές ενέργειας έχουν ραγδαία πτώση το κόστος στον καταναλωτή είναι δυσβάσταχτο διότι καθημερινά τα αγαθά αυξάνονται.

Η πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια ανεξάρτητα πολιτικού χρώματος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μας έχει διδάξει ότι σε οποιαδήποτε αγαθό έρχεται, η ανατίμηση παραμένει και πάντα αυξάνεται. 

Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε μια αύξηση πάντα υπάρχει φυσική αιτία η εφευρετικότητα, ενώ τα κακώς κείμενα δεν διορθώνονται ποτέ!
*****

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ και γιατί δεν υπάρχει σωτηρία γι αυτή την χώρα 

Του Γιώργου Κράλογλου  

Δεμένοι άρρηκτα με τη σοβιετία μας

Πρόβλημά μας δεν είναι μόνο η σοβιετία και ο ψευτοσοσιαλισμός που ζούμε. Είναι η μορφή της σοβιετίας. Είναι η πολιτική άρνηση  να την ξεπεράσουμε.   Πάρτε μια ιδέα από "μερικές σκηνές του έργου..." της σοβιετίας μας. Παράδειγμα τα κωμικοτραγικά με τη ΛΑΡΚΟ και τη δήθεν πρόθεση για την αποκρατικοποίησή της,  εδώ και 13 χρόνια (!!)  

Το 2022,  καμαρώνοντας για τα 54 εκατ. που πήραμε από τον κορβανά (δηλαδή από τις τσέπες των φορολογούμενων) για να παρατείνουμε τη ζωή της ΛΑΡΚΟ, εξασφαλίσαμε "ναι" στην αποκρατικοποίηση από 157 βουλευτές (κυβερνητική πλειοψηφία) και εισπράξαμε 147 "όχι" της αντιπολίτευσης που διαφωνούσε και διαφωνεί στην αποκρατικοποίηση ΛΑΡΚΟ (!!).   

Για την οποία αποκρατικοποίηση οι 157 συμφώνησαν (πριν λίγες μέρες) να παραταθεί η ύπαρξή της μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024 (!!).   Να γίνουν (λέει) ρυθμίσεις στην ιδιωτικοποίηση. Με την οποία,  από την άλλη, διαφωνεί η μισή Βουλή (!!).  Τι νομίζετε εσείς ότι θα συμβεί με μια συγκυβέρνηση μελών της παρούσης κυβέρνηση που ψήφισαν την πώληση της ΛΑΡΚΟ και μελών άλλων κομμάτων που αρνούνται την ιδιωτικοποίηση;   

Τι θα συμβεί ακολούθως με όλη τη λίστα των σημαντικότατων αποκρατικοποιήσεων που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ και λόγω των εκλογών πάνε για το τέλος του χρόνου.   Γνωρίζουμε άλλωστε ότι εκλογές και ιδιωτικοποιήσεις δεν πάνε μαζί στο Ελλαδιστάν. 

  • Και όταν μιλάμε για εκλογές εννοούμε πάντα και τις Δημοτικές (που μας έρχονται τον Οκτώβριο) από τις οποίες δεν λείπει ο κομματισμός και ο πολιτικός φανατισμός. Έστω και σε βάρος της περιοχής. Έστω και σε βάρος εκείνων των ιδιωτικοποιήσεων που συνδέονται και με το υποτιθέμενο νέο όνειρο μας για τη νέα Ελλάδα.   

Το σημειώνουμε αυτό γιατί οι πλέον εμβληματικές αφορούν την Εγνατία Οδό, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ή παραχώρηση της Αττικής οδού ή ό,τι έχει μείνει σε λιμάνια κυρίως αλλά και άλλες υποδομές στο κράτος που (μετά και τα Τέμπη) είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να φαντασθείς σε κρατική διαχείριση. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να περιμένεις σε ανάπτυξη της οικονομίας. Δρόμους ικανούς να μεταβάλουν προς το πολύ καλύτερο μέχρι και το εργασιακό μας περιβάλλον.   

Και εδώ ακριβώς μπαίνει το ερώτημα. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το πρόβλημά μας; 

Δεν θα τα καταφέρει η οικονομία αν δεν περιορίσει τον κρατισμό και αν οι ΔΕΚΟ περάσουν σε ιδιωτικά χέρια;  Βεβαίως και είναι, όπως αποδεικνύει μέρα με την ημέρα η μεγάλη κατάντια στον ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ που (σύμφωνα με μήνυμα με μαρτυρίες, φίλου αναγνώστη της στήλης κ. Θανάση Κοφινά) "πριν την κρίση το 2010 είχε 10.800 υπαλλήλους. 

Αν ταξίδευες με τραίνο θα έβλεπες 10 αχθοφόρους να μεταφέρουν 5 κιβώτια. Αρκετοί από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ κάνανε μαζική κοπάνα για μήνες και χρόνια. Κομματικός επόπτης τρένων, με μισθό 4.000 ευρώ τον μήνα, έπαιρνε τηλέφωνο από το σπίτι του για να μαθαίνει πού βρίσκεται η αμαξοστοιχία...".  

Πέραν όμως τούτων. 

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε αν όντως θέλουμε κράτος υπηρέτη του πολίτη και όχι τον πολίτη υπηρέτη του κράτους ή αναγκαστικό συνεταίρο στα εισοδήματά του ακόμη και αυτά που προτίθεται να μεταβιβάσει στους κληρονόμους του.   

Αλλά το θέμα δεν είναι πώς και από πού πρέπει να ξεκινήσουμε την περιθωριοποίηση και τελικά τον αφανισμό της 50χρονης δικής μας σοβιετίας. Είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Δεν το θέλει η δική μας Βουλή. Δεν το θέλει όλη η κοινή γνώμη. 

Και όταν έχεις 147 βουλευτές να ψηφίζονται για να στηρίζουν τη σοβιετία,  οι δε ψηφοφόροι τους δεν νοιάζονται αν πληρώνουν τη σοβιετία από την τσέπη τους, είναι λάθος να περιμένεις αλλαγή και σε αυτές τις εκλογές.   

george.kraloglou@capital.gr


SPREADS

ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ4,19+1,92
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ3,17+0,90
ΙΣΠΑΝΙΑ3,30+1,02
ΙΤΑΛΙΑ4,15+1,87

*******

ΑΠΟ ΘΟΔΩΡΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗ




ΟΤΕ


ΤΙΤΑΝ


*****

Spot-άκια @16:30 (22.3.2022)

ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ η σημερινή συνεδρίαση βάσει τζίρου και όχι μόνον... 

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Μην ασχολείστε παικτικά, αν δεν ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα... 

ΤΑΜΠΛΟ: Υπάρχει ποιότητα εκεί έξω... Και εν δυνάμει και τωρινή... Δεκάδες είναι οι μετοχές που θα σας αφήσουν ευχαριστημένους αρκεί να τις αγαπήσετε και εσείς, έστω ... υστερόβουλα (γέλια) - Δεν βαρεθήκατε μία ζωή τα ίδια και τα ίδια;; Σαν τα... γίδια;; 

ΜΗΝΥΜΑ: Ασε βρε Βασίλη τα μεγαλοπιάσματα και γράψε μας δυο  τρείς μετοχές που από 15, 20, 30 , 35 κοκ σεντς μπορεί να πάνε 30, 40, 60 και 70 σεντς;; Σιγά μην περιμένω πότε από 15, 20 και 25 ευρώ θα πάει μία μετοχή στα 30,40 και 50 ευρώ. Μπορεί και να μην ζω μέχρι τότε... (Βρε θα με...πεθάνετε)

ΤΙΤC-ΦΡΛΚ (απάντηση): Εναπόκειται στην διάθεση των διαχειριστών των μετοχών. As simple, as that!

  • ΣΑΝΜΕΖΖ: Τιμή εισαγωγής 0,1400 ευρώ - ΥΨΗΛΟ 0,1525 πριν από 6 εβδομάδες - στα 0,1420 τώρα και κ/φση 25,3 εκατ. ευρώ...
  • ΓΚΜΕΖΖ: Τιμή εισαγωγής  0,2700 ευρώ - ΥΨΗΛΟ σήμερα στα 0,3820 ευρώ και κ/φση 33,2 εκατ. ευρώ.
  • ΤΟ ΓΚΜΕΖΖ είναι πιο υποσχόμενο, αλλά και το δεύτερο δεν πάει πίσω...
ΕΚΤΕΡ: Κι άλλη ανακοίνωση και έπονται κι άλλες- Ορεξη να έχετε οι φίλοι της μετοχής της...
  • Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό τη σύσταση της Κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ-ΕΚΤΕΡ (ΕΡΓΟ ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)» για την εκτέλεση του έργου «ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ». 
  • Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετέχει στην ανωτέρω Κοινοπραξία με ποσοστό 30%. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 29.427.863,85€ (πλέον ΦΠΑ 24%) και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους είκοσι επτά (27) μήνες.
ΟΠΑΠ - απάντηση: Οχι, δεν είδαμε από τα κέρδη να τονίζετε το έκτακτο από την πώληση θυγατρικής της περί τα 160 εκατ. ευρώ... Αλλά τι σημασία έχει;; Οι άνθρωποι έπιασαν το ΤΖΑΚ ΠΟΤ της ζωής τους, με δανεικά από την ΕΤΕ ΒΑΝΚ... Με ένα πινάκιο φακής που λέμε, χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολής. 

****




EASTMED: Το Ισραήλ και οι αμερικανοί τα κανονίζουν.  Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία  και Τουρκία θα τα εκτελέσουν! Τελεία και παύλα...

CENERGY: Το νέο καμάρι της Ελλάδος. Το γιατί, δεν χρειάζεται να σας το εξηγήσω... 

ΒΙΟΚΑ δηλαδή EXALCO: Πακέτα πάνε και δεν έρχονται... Ούτε ο... Ρονάλντο να ήταν (για πολύ μυημένους)

ΕXALCO (1): Τζάμπα η μετοχή της, εντελώς τζάμπα... Και μοιράζεται χαρτί... Αλλάζουν τα κόζα, αν κλείσει και ένα νέοm-eal θα γίνει χαμούλης ή μάλλον χαμός!

EXALCO(2): Εξαιρετικό το 2022, ακόμη καλύτερο το πρώτο τρίμηνο και εξ ίσου θα πάει και το 6μηνο...  



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ@Β.Ν: 

ΔΕΗ: Τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25 είχε η μετοχή που αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα. Πάνω από τις εκτιμήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενο επίπεδο αλλά η τελική γραμμή θα έχει ζημιές. Στα 7,80 ευρώ και στο -2,38%.

JUMBO: Χθες έκοψε το έκτακτο μέρισμα και το έχασε όλο και κάτι παραπάνω, ενώ σήμερα έχασε 2,13% ακόμα. Στα 19,30 ευρώ με όγκο 189 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Βγαίνει το ΣτΕ και λέει πως οι μετοχές πρέπει να γυρίσουν στο κράτος και η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο που δημιουργεί ρυθμιστική αρχή νερού, γιατί πιστεύει ότι ιδιωτικοποιείται το νερό. Μιλάμε για τρομερά μυαλά! Κατά τη γνώμη μας βέβαια θα έπρεπε να είχε μειωθεί το ποσοστό του κράτους ήδη και να λειτουργούσαν αυτές οι εταιρείες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι κομματικά.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Στα 1,90 ευρώ είχαν μπει προς πώληση 190 χιλ. τεμάχια, τα οποία και έγιναν σε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά και με πολλές εντολές αγοράς. Αργότερα μπήκαν και άλλα κομμάτια και περίπου 350 χιλ. τεμάχια ή ποσοστό περίπου 1,5% άλλαξε χέρια. 

Μάλλον ο βασικός μέτοχος κάνει κάποια μικρή διάθεση μετοχών που θα βοηθήσει και την εμπορευσιμότητα. Τα κέρδη στο εννεάμηνο πάντως ήταν εξαιρετικά και για το σύνολο του 2022 το p/e μάλλον θα είναι μονοψήφιο και μάλιστα αρκετά χαμηλό. Συνολικά έγινε όγκος 382 χιλ. τεμαχίων και η μετοχή έκλεισε στα 1,92 ευρώ με άνοδο 0,52%.




Company: AUSTRIACARD HOLDINGS

AGISIN: AT0000A325L0Symbol: ACAGTrading segment: Official MarketMarket segment: prime marketCategory: par value bearer sharespar value bearer shares: 
a) 16,862,067 shares
b) 1,314,867 new shares to be issued as a result of a cross-border merger by absorption by the Company of INFORM P. LYKOS HOLDINGS S.AShare capital (before listing): EUR 16,862,067.00First day of trading: 23 March 2023Offered shares: -Offering period: -Price fixing: -Price range: -Offer price: -Issuing volume: -Management Board:
Nikolaos Lykos
Panagiotis Spyropoulos
Supervisory Board:
Petros Katsoulas
John Costopoulos
Martin Wagner
Michael Butz
Anastasios Gabrielides
Shareholder structure:
Shareholder Nikolaos Lykos:
Number of company shares: 14,041,923, percentage of shareholding: 83.28%
Shareholder Panagiotis Spyropoulos:
Number of company shares: 203,298, percentage of shareholding: 1.21%
Other shareholders (<5%)
Number of company shares: 2,616,846, percentage of shareholding: 15.51%
Total:
Number of company shares: 16,862,067, percentage of shareholding: 100.00%Anschrift:
Lamezanstraße 4-8
1230 Vienna
T +43 1 610 65 384

****
 ΚΑΡΦΙ της ΗΜΕΡΑΣ 
ΛΑΒΙΦΑΡΜ
  • Δεν ξεχνιέται όμως το παρελθόν. Και πριν την αύξηση η εταιρεία της οικογένειας ήταν, αλλά άφησαν την μετοχή να κατρακυλήσει από το 2,20 που είχε πριν 14 μήνες στο 0,35 με πολύ αστείους όγκους. https://www.capital.gr/fina...
Αν ήθελαν μπορούσαν να την στηρίξουν, αλλά δεν το έπραξαν. Για να ξαναδεί αυτή την τιμή πρέπει να ανέβει 500%, αλλά σε ποια ζωή; Άσε τους όρους της ΑΜΚ που ήταν εξαντλητικοί για τους μικροεπενδυτές και το πώς συμμετείχαν οι ίδιοι στην αύξηση αυτή. (μέλος στο φορουμ του ΕΚΗΒΟΛΟΥ)


*****




ΜΕ ΣHMANTIKH ΠΤΩΣΗ και κλείσιμο στο χαμηλό της ημέρας ολοκλήρωσε   η Wall Street, με τους επενδυτές να δείχνουν αρχικά θετική ανταπόκριση στις ανακοινώσεις της Fed, αλλά τελικά να αποθαρρύνονται έντονα μετά και την... αναστροφή που έδειξε να κάνει η Γέλεν σχετικά την πλήρη προστασία των καταθέσεων.

Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση της νέας μεν αλλά μικρής αύξησης επιτοκίων κατά 0,25% από την Fed, η πρώτη αντίδραση της αγορά των ΗΠΑ ήταν βόρεια με τους τρεις δείκτες να ξεπερνούν και το +1% για λίγο. Το κλίμα όμως άρχισε να βαραίνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας Πάουελ και τελικά κατέληξε σε σημαντική απαισιοδοξία μέχρι να ακουστεί η κουδούνα της λήξης.


****

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες δεν ανακοινώθηκε κάποια νέα πτώχευση τράπεζας. Ωστόσο, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι και τόσο υγιές. ΙΔΟΥ:

1. Μια μελέτη τεσσάρων οικονομολόγων -με ημερομηνία 13 Μαρτίου- αποκαλύπτει ότι 186 τράπεζες κινδυνεύουν με "απομείωση" εξασφαλισμένων καταθέσεων αξίας 300 δισ. δολαρίων

2. Δημοσίευμα των New York Times της 19ης Μαρτίου αποκαλύπτει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να προειδοποιεί τη Silicon Valley Bank (SVB) για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους το 2021 -πάνω από έναν χρόνο πριν από την κατάρρευσή της- αλλά η διοίκηση της SVB δεν έκανε τίποτα. Επιπλέον, η Moody's προειδοποίησε τη διοίκηση της SVB για επικείμενη υποβάθμιση περίπου έναν μήνα πριν ανακοινώσει την έκτακτη αύξηση κεφαλαίου.


****
ΠΤΩΣΗ 2,1% χθες και άνοδος σήμερα 1,7% στο χρυσό...

****
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ κέρδη και χθες για τις τιμές του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Μαΐου του Brent στο +1,8% ή 1,37 δολάρια στα 76,69 δολ. ενώ το αμερικανικό αργό WTI Απριλίου προσέθεσε 1,23 δολάρια ή 1,8% στα 70,9 δολ. το βαρέλι στο NYMEX.
********

  • WALL STREET


LOSERS



*****


WINNERS Wall Str




MOST ACTIVE




CRYPTOS



*****

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

  1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
  2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
  3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
  4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

  • ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

  • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.