Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Π.Στεριώτης: Εν μέσω ορυμαγδού εξελίξεων οι απανταχού Επενδυτές δεν μπορούν να «κοιμούνται ήσυχοι».

 


Σε αυτή την φάση των Χρηματιστηρίων οι Κεντρικές Τράπεζες αποτελούν – με τις δηλώσεις και κινήσεις τους - τον βασικότερο «παίκτη» επηρεασμού της βραχυπρόθεσμης τάσης.


Εκτιμούμε, πάντως ότι οι αμφιβολίες της επενδυτικής κοινότητας προς τις ξένες τράπεζες έχουν και άλλα «επεισόδια ενόψει». Αν η ανασφάλεια συνεχιστεί, αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τη δανειοδοτική τους ικανότητα προς την παγκόσμια Οικονομία.

Οι Federal Reserve, ΕΚΤ κλπ Κεντρικές Τράπεζες δημιούργησαν εθισμό των Αγορών στο φθηνότατο χρήμα την τελευταία δεκαετία, με τις αποτιμήσεις κάποιων assets να απομακρύνονται από τα θεμελιώδη και να παραπέμπουν σε «φούσκα».

Στο ΧΑ, η στήριξη των 1.000 μονάδων (διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα) και οι 970 μονάδες (πολυετές υψηλό που τελικά διασπάστηκε ανοδικά τον Γενάρη) είναι σημεία κλειδιά, με την Αγορά - αν όντως τα «επισκεφθεί» - να πρέπει να δείξει από εκεί και πέρα σημάδια ωριμότητας και ανθεκτικότητας προκειμένου να μην πάει στράφι το προ ολίγων εβδομάδων breakout σε υψηλά οκταετίας.

Στα Ομόλογα, μια ματιά στην μεγάλη πτώση της απόδοσης (άνοδο της τιμής) του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου απεικονίζει την παγκόσμια στροφή των επενδυτών προς τα χαρτιά "σταθερού εισοδήματος" και όχι μια πιθανή αναβάθμιση. Πάντως, έστω και έτσι, το επίπεδο του 4%, όπου υπάρχει σωρεία διαγραμματικών στηρίξεων, μοιάζει πολύ "σκληρό" για να διασπαστεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Όταν – όπως προεξοφλεί η Αγορά – επέλθει η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, το ΧΑ και επιλεγμένα εταιρικά ομόλογα θα προσελκύσουν νέα ξένα θεσμικά Κεφάλαια, μία εξέλιξη που θα χαμηλώσει το κόστος του Χρήματος τόσο για τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για τις μικρομεσαίες που εξαρτώνται από τις δανειοδοτικές πολιτικές των συστημικών Τραπεζών μας.

Mε εκτίμηση
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%

  • Είναι πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών, στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών και στην Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες (επαγγελματικές πιστοποιήσεις Τύπου A, Β, Γ και Δ).  Είναι πιστοποιημένος από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Advanced).

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά στην Αγγλία και τη Γερμανία. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία ως trader, risk manager και οικονομικός αναλυτής. Ασχολείται ενεργά με τις αγορές τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει σειρά δημοσιεύσεων σε επενδυτικές ιστοσελίδες και περιοδικά. Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είναι στη διάθεση σας στο e-mail

THETRADINGSTRATEGIST@YAHOO.COM

  • Επικοινωνία: thetradingstrategist@yahoo.com
  • email: thetradingstrategist@yahoo.com