Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Α, ρε κουτόχορτο που τρώμε… (Από τον ΑΝ@λήτη) - 23 Μαρτίου 2023


ΙΝΚΑΤ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Άλλη μια παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία. Ανεβαίνει η εξαγοραζόμενη, ανεβαίνει και η αγοράστρια!!!! Κάτι δεν καταλαβαίνω!!! Οι μπαγάσες, μην τυχόν και δουν λεφτά, αμέσως να τα επενδύσουν-ξοδέψουν!!!

ΔΕΗ: Πολύ ωραίες οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, ωστόσο θα έπρεπε να διευκρινιστούν και δύο πράγματα: 

1) Τι σημαίνει το κονδύλι Χρηματοδοτική Υποχρέωση Δικαιώματος Προαίρεσης Μειοψηφίας ύψους €1,42 δις (!!!);

 2) Γιατί τα ίδια κεφάλαια των μετόχων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου €1 δις (!!!!), στα €4,074 δις; Προέκυψε ζημιά από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ; Ψίχουλα θα μου πείτε…. 

  • Εδώ ανακοινώσαμε επαναλαμβανόμενα EBITDA άνω των €900 εκ. Α, ρε κουτόχορτο που τρώμε… Πού να γίνει και η εξαγορά της ENEL, να δείτε τις ανακοινώσεις… Μακάρι να ισχύει ότι η εξαγορά γίνεται σε ελκυστικότατο τίμημα, αλλά τόσο κουτοί να είναι οι Ιταλοί; Οψόμεθα…

ΙΝΤΕΡΚΟ: Ρε παιδιά, αφού είναι μετρημένες οι μέρες σας στο ΧΑ, βγάλτε τα αποτελέσματα να τελειώνουμε. Ακίνητα μισθώνετε, δεν είστε κάποια παραγωγική μονάδα ή κάποια holding με θυγατρικές!!! Για τρίτη φορά μεταβολή στην ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Άντε με το καλό να αραιώνουμε κιόλας…

ΛΥΚ (ACAG): Εγώ θα παραμείνω στην αρχική ονομασία Λύκος, καθώς ήταν η πρώτη μετοχή που είχα αγοράσει πριν από 30 χρόνια!!!! Καλό το καμπανάκι που χτύπησαν χτες στην έναρξη της συνεδρίασης, εν μέσω θριαμβευτικών δηλώσεων, αλλά δεν θα έπρεπε να ‘χτυπήσουν’ και καμπανάκια-καμπάνες για την επερχόμενη ψυχρολουσία των αποτελεσμάτων;;; 

Με την αγορά να περιμένει μια καθαρή κερδοφορία στην περιοχή των €20 εκ., ασφαλώς και αποτέλεσε ψυχρολουσία η ανακοίνωση για €5,5 εκ.!!!! Μπορεί τα λειτουργικά καθαρά κέρδη να ήταν €17,1 εκ., αλλά το πρόγραμμα μακροχρόνιας ανταμοιβής στελεχών (βλέπε stock options), η αποτίμηση δικαιωμάτων πώλησης (put option, που θα ήταν καλό να διευκρινιστεί!!!) και οι αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές μας οδήγησαν στα €5,5 εκ. 

Επισημαίνω ότι από τα €72 εκ. ίδια κεφάλαια τα €57 εκ. είναι ΑΥΛΑ!!! Στην περίπτωση του ταιριάζουν γάντι ότι ο ‘Λύκος’ έφαγε τα κέρδη και ο ‘Λύκος’ και εάν εγέρασε… Μακάρι η εταιρεία να συνεχίσει να βγάζει τα ίδια ή και καλύτερα κέρδη, τα επόμενα χρόνια!!! Για να δούμε και την ετυμηγορία της αγοράς…..

Stock Options και το σημείο G: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο για τον Λύκο και την καταψήφιση εκ μέρους ενός σημαντικού μέρους της μειοψηφίας στην ΓΣ της ΜΟΗ, την δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε μέλη της διοίκησης, μερικοί εκ των οποίων είναι και βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι και πούλησαν μάλιστα πακέτα μετοχών σχετικά πρόσφατα, θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί κάποιος πολύ σοβαρά με το θέμα!!!! 

Ποιος όμως; Η ΕΧΑΕ, η οποία χαίρεται που ανεβαίνει η μετοχή της και προς το παρόν μόνο εκδηλώσεις, δηλώσεις και ασκήσεις επί χάρτου;  Μήπως όμως και τα ίδια τα στελέχη της εκτός από τις αυξήσεις μισθών έχουν λαμβάνειν και τίποτα stock options; Δεν το γνωρίζω. 

Από την άλλη είναι η ΕΚ, την οποία το μόνο που την απασχολεί είναι πόσες γυναίκες είναι στα ΔΣ των εισηγμένων, εάν πληρούνται τα κριτήρια ESG (EnvironmentalSocialGovernance) και γενικά με καθαρά διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα, άνευ ουσίας!!! 

Φτάνει σε σημείο μάλιστα να καταλογίζει πρόστιμα σε μικρές εταιρείες, λόγω του ότι οι τίμιες διοικήσεις τους, προσπαθούν να εξοικονομήσουν έξοδα, μη δυνάμενες να διαθέτουν το στελεχιακό προσωπικό, που απαιτεί η ολοένα και απαιτητικότερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή νομοθεσία. 

Για αυτό θα λέω και θα ξαναλέω ότι πολλές μικρομεσαίες εταιρείες θα πρέπει να αποχωρήσουν από το ΧΑ, καθώς δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα!!! 

Ο ΑΝ@λήτης