Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Μια ανά-παύση της Fed θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό μετά την τραπεζική κρίση: Morning Brief .

 


Με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, τον αναγκαστικό γάμο της UBS και της Credit Suisse και τα επίμονα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της First Republic Bank, η Fed έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  

Αν η Fed όντως αψηφήσει αυτές τις προβλέψεις και σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία. 

Το σημερινό ενημερωτικό δελτίο είναι της Julie Hyman, παρουσιάστριας και ανταποκρίτριας στο Yahoo Finance.

Οι δύο κύριοι στόχοι της Federal Reserve είναι να προωθήσει σταθερές τιμές και πλήρη απασχόληση. Τουλάχιστον, αυτοί είναι οι στόχοι που συνήθως συζητούνται περισσότερο.  Σε περιόδους πίεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος –όπως τώρα– ένα από τα άλλα καθήκοντα της κεντρικής τράπεζας έρχεται στο επίκεντρο: «Η διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο περιορισμός του συστημικού κινδύνου που μπορεί να προκύψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές».  

Με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, τον αναγκαστικό γάμο της UBS και της Credit Suisse και τα επίμονα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της First Republic Bank, η Fed έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ένα παρόμοιο αίνιγμα: θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα επιτόκια υπό το πρίσμα της αδυναμίας της Credit Suisse και τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού; Ή θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και να διακινδυνεύσει τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας να διαχυθούν στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα;  Επέλεξε το δεύτερο. 

Και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα κάνει το ίδιο όταν συνεδριάσει την Τετάρτη.  «Το συμπέρασμα είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού και η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Paul Gruenwald, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings. 

«Λοιπόν, προφανώς έχουμε την προσοχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα πάνε σε αύξηση 25 μονάδες βάσης αργότερα αυτή την εβδομάδα. Αλλά η... γλώσσα πρέπει να είναι κάπως πιο απαλή και πιο αργή».  

Οι συμμετέχοντες στην αγορά συνενώνονται γύρω από αυτήν την άποψη, με τα στοιχεία από το πρωί της Τρίτης να δείχνουν πιθανότητα 86% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% την Τετάρτη, σύμφωνα με το Εργαλείο παρακολούθησης της Fed της CME.  

Και αν η Fed όντως αψηφήσει αυτές τις προβλέψεις και σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία.  

Εάν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια, «αυτό στέλνει ένα μεγαλύτερο μήνυμα, τότε θα άρχιζα να αγχώνομαι περισσότερο», δήλωσε ο Michael Arone, Chief Investment Strategist, US SPDR Business στην State Street Global Advisors, σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance. περιμένει αύξηση 0,25%.

Πέρα από τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, οι προοπτικές για τα επιτόκια γίνονται πιο σκοτεινές. Άλλωστε, όπως γράφει ο Sam Ro του TKer.co, κατά κάποιο τρόπο αυτό που συνέβη πρόσφατα με τις τράπεζες βοήθησε στην πραγματικότητα τη Fed, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς τον πληθωρισμό.  

Ο κίνδυνος εκεί, φυσικά, είναι η Fed να συνεχίσει να ανεβαίνει μπροστά σε αυτή την επιβράδυνση και να κατευθύνεται στην παροιμιώδη σκληρή προσγείωση. 

Η ανησυχία για αυτό το αποτέλεσμα έχει κλιμακωθεί σε σημείο που η αγορά άρχισε να τιμολογεί μια μικρή μείωση των επιτοκίων μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου.  Αναμένεται ότι όλες αυτές οι προβλέψεις θα "ανακατευτούν" μετά την απόφαση για τα επιτόκια και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Jerome Powell αύριο Τετάρτη.

*******

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Morning Brief. Λάβετε το Morning Brief που αποστέλλεται απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 6:30 π.μ. ET. Εγγραφείτε 

 
 
 
 
Fed ‘needs to continue’ rate hikes, economist says
 have gone up markedly in the 
 last week because of the events 

·Anchor