Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Σχόλια, παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και επισημάνσεις από τoν κόσμο τoυ X.A.A - 21 Μαρτίου 2023



CENER
: Επίδειξη δύναμης με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο (+7,01%), τη στιγμή μάλιστα που ΒΙΟ και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες.

ΕΛΠΕ: Επιτέλους μια πρώτη αντίδραση(4,17%). Παραμένει εξαιρετικά υποτιμημένη. Δεν είναι και η μόνη άλλωστε.

ΑΔΜΗΕ: Ποιος είπε ότι στην εποχή μας δεν συμβαίνουν θαύματα; +3,25% παρακαλώ

ΜΟΤΟ: Με σημαντικό όγκο συναλλαγών έκλεισε 3,88% υψηλότερα. Στις 29 του μήνα ανακοινώνει αποτελέσματα

ΟΤΕ: Μετά από 11 συνεχόμενες πτωτικές και πτώση 2 ευρώ, ήρθε η δεύτερη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση με σαφώς πειστικότερο τρόπο από την πρώτη(+3,36%)

ΓΚΜΕΖΖ: Έχει την καλύτερη συμπεριφορά συγκριτικά με την υπόλοιπη ομάδα. Δείχνει να βρίσκει αντίσταση στην περιοχή των 36 λεπτών. Και αυτή, όπως και αρκετές προηγούμενες αντιστάσεις θα αποτελέσει στήριξη για το επόμενο βήμα




Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ - ΟΛΠ: Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και μας εντυπωσίασε η αύξηση του μικτού περιθωρίου. Έχει να κάνει και με την αύξηση των τιμολογίων. Μονοψήφιο το p/e. Για τη στήλη η δίκαιη τιμή είναι τα 30 ευρώ, αν δεν συμβεί κάτι αρνητικό στην παγκόσμια οικονομία σε όλα όσα γίνονται. Στα 18,52 ευρώ και στο +1,76% με όγκο 22 χιλ. τεμάχια.














ΣΙΔΜΑ 















  1. ΕΧΑΕ
  2. ΤΙΤΑΝ
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  4. ΑΔΜΗΕ
  5. AUSTRIA CARD AG (ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΜΠΤΗ 23/3)
  6. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ




  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
    • ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη η Jumbo χωρίς το δικαίωμα αποκοπής έκτακτης χρηματικής διανομής ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Fourlis αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2022 (την επόμενη ημέρα ακολουθεί η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα).

      ΑΥΡΙΟ Τετάρτη η Motor Oil έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα τη θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος διάθεσης ιδίων μετοχών της εταιρείας στα εκτελεστικά μέλη του δ.σ. και το προσωπικό της. 

      ΜΕΘΑΥΡΙΟ Πέμπτη η ΔΕΗ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2022, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιανουάριο. 

      ΚΑΙ ΤΗΝ Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιανουάριο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων-κατοικιών για τον Φεβρουάριο. 

    • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

    • ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ στο εξωτερικό  δημοσιεύεται στη Γερμανία η έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα (ZEW) με βάση την έρευνα του Μαρτίου, ενώ το απόγευμα το φως της δημοσιότητας θα δουν τα στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα η Nike (Dow Jones) ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Wall Street. Η αγορά της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστή την Τρίτη λόγω επίσημης αργίας (Ημέρα Εαρινής Ισημερίας). 

      ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στη Μεγ. Βρετανία για τον Φεβρουάριο, ενώ το σημαντικότερο γεγονός όχι μόνο της ημέρας, αλλά και της εβδομάδος, είναι η ανακοίνωση από τη Fed των επιτοκίων του δολαρίου. Ειδικότερα, στις 20.00 θα ανακοινωθούν τα επιτόκια, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

      ΜΕΘΑΥΡΙΟ Πέμπτη είναι η σειρά των κεντρικών τραπεζών Ελβετίας και Μεγ. Βρετανίας να ανακοινώσουν τα επιτόκια για το φράγκο και τη στερλίνα, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για αμετάβλητα, στο 1% και 4% αντίστοιχα. 

      ΚΑΙ ΤΗΝ Παρασκευή ανακοινώνεται στη Γερμανία ο βιομηχανικός δείκτης PMI για τον Μάρτιο, ενώ αργότερα, νωρίς το απόγευμα, στις ΗΠΑ δημοσιεύεται ο δείκτης διαρκών καταναλωτικών αγαθών για τον Φεβρουάριο.





      ΦΥΣΙΚΑ και δεν γεννάται θέμα - αυτές μας πλήρωσαν γερά και θα μας ξαναπληρώσουν... 

      ΑΥΤΑ που γράφουν οι.. ΠΑΝΣΟΦΟΙ τα γράφουν απλά, γιατί δεν ξέρουν τι τους γίνεται...

      ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΞΕΧΝΑΤΕ 

      ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ... ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ,,, στα ΠΑΝΩ πουλάμε και δεν τις... κυνηγάμε! 

      1. ΕΚΤΕΡ
      2. ΜΕΒΑΚΟ
      3. ΕΛΙΝΟΙΛ
      4. ΓΕΒΚΑ
      5. ΣΙΔΜΑ
      6. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ
      7. ΜΟΝΤΑ BAGNO
      8. ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ
      9. UNIBIOS
      10. IΛΥΔΑ
      11. INTERTECH
      ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι δεν είναι και μοναδικές. Υπάρχουν κι αρκετές άλλες.

      *******


      ΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ κάθε λίγο και λιγάκι σχεδόν αποκλειστικά με τις ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ υποδηλοί και πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη, είτε...

      1. ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ και ΟΡΘΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ του ελληνικού χρηματιστηρίου
      2. ΣΧΕΣΗ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ 
      3. ΕΜΜΟΝΗ ΓΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, χωρίς να έχει αερόσακους.
      4. ΜΟΝΟΜΑΝΙΑ άνευ προηγουμένου.
      5. ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΚΑΖΙΝΟΒΙΑΚΩΝ TAΚΤΙΚΩΝ
      6. ΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ TRIPLE A
      ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ... 























      ******

      ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

      • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
      • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
      • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

      Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

      • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

      ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

      1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
      2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
      3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
      4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

      ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

      ****

      ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

      Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

      Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

      Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

      Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.