Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Σχόλια, παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και επισημάνσεις από τoν κόσμο τoυ X.A.A και των Αγορών - 28 Μαρτίου 2023

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τα αποτελέσματα χρήσης 2022 είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Και το μέρισμα αναμένεται να είναι χορταστικό... Μία μετοχή για πραγματικούς επενδυτές, μια θέση σε ένα ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ 8 με 12 μετοχές είναι MUST!

AUSTRIA CARD: Ξεπέρασε τον εαυτό του!! Με λίγες λέξεις... Και κάτι άλλο ... επαναλαμβάνουμε τα ΑΥΛΑ τα αποτιμά σε 57 εκατ. ευρώ, με το σύνολο της ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ της στα... 72 εκατ. ευρώ!!! 

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Να εύχεσαι να ανεβούν οι τιμές τους, μη τυχόν και δει χαρά η Αγορά στο Σύνολο της. Να μην σου τύχει κι όμως σου τυχαίνει διαρκώς... 

Αυτή την Αγορά όμως έχουμε, αυτούς τους επενδυτές, αυτούς τους αναλυτές,

αυτούς τους δημοσιογράφους, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης κ.ο.κ. Και με αυτούς πορευόμαστε.

Στην γενική εικόνα φυσικά, γιατί στην Ειδική τους έχουμε γράψει στα παλαιά των υποδημάτων μας... (απαραίτητη η διευκρίνηση καθότι και γνωστοί αθυρόστομοι και ίσως το πονηρό μυαλό σας πήγαινε και πουθενά αλλού). 

ΑΧΤΙΔΑ ΦΩΤΟΣ: Περιορισμένα ανοδικά περιθώρια βλέπει για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας το επόμενο 12μηνο η Goldman Sachs. Ο Οίκος δίνει τιμή – στόχο, για τον ΓΔ, στις 1075 μονάδες.

ΑΝ ΗΤΑΝ να κανονίζαμε την πορεία μας για το πως και που θα πάει ο ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ, ζήτω που καήκαμε. 

*********





ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ: Διαστάσεις… επιδημίας φαίνεται πως έχει πάρει η επιβράβευση των στελεχών μέσω εγκρίσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις προγραμμάτων stock option (προγράμματα προαίρεσης αγοράς μετοχών), που στην ουσία οι βασικοί μέτοχοι επιβραβεύουν κυρίως τους εαυτούς τους.

Εκτός από τις μεγάλες αμοιβές που κάποιες διοικήσεις λαμβάνουν, με τα αποτελέσματα πολλές φορές να μη συνδέονται με μεγάλες επιτυχίες, τώρα έχει γίνει ξανά της μόδας το πρόγραμμα προαίρεσης αγοράς μετοχών, οι οποίες δίνονται στα στελέχη που είναι οι βασικοί μέτοχοι στις περισσότερες περιπτώσεις και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές ή ακόμα και δωρεάν.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι μετοχές που δίνονται αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των μετοχών, δηλαδή οι μικροεπενδυτές βλέπουν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους ένα μεγάλο dilution ή να μειώνεται η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας ή ακόμα και να μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δημοσιευμένα κέρδη.

Και μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος επενδυτής να ισχυριστεί πως αν φέρνουν κέρδη οι διοικήσεις καλό είναι να ανταμείβονται, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χωρίς κέρδη, χωρίς μερίσματα, χωρίς να έχουν κάποιο καλό αποτέλεσμα παίρνουν δωρεάν μετοχές.

Ο μικρομέτοχος είναι ουσιαστικά απροστάτευτος, αφού οι βασικοί μέτοχοι ακόμα και σε περιπτώσεις όπου έχουν ποσοστό λίγο πάνω από 30% καταφέρνουν να περνάνε τις αποφάσεις.

Σε πολλές γενικές συνελεύσεις έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις, με μετόχους που το ποσοστού τους επί των μετοχών που έχουν παρευρεθεί να φτάνει έως και το 25% καταψηφίζουν τις σχετικές προτάσεις, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη, για να τις απορρίψουν.

Δημιουργείται επομένως το ερώτημα αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αφού ο βασικός μέτοχος, είναι και στέλεχος και άρα ο δικαιούχος του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος και την ίδια ώρα ψηφίζει.

Κάποιοι επενδυτές σε επικοινωνία που είχαν με το ΒΝ τόνισαν ότι θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να μην ψηφίζουν όσοι έχουν μετοχές και θα λάβουν τις καινούριες.

Αρκετά τα παραδείγματα το τελευταίο διάστημα όπου βασικοί μέτοχοι προχώρησαν και σε πωλήσεις μετοχών πριν πάρουν τις καινούριες οι οποίες ή ήταν δωρεάν ή δίνονταν σε χαμηλή τιμή.

Το ΒΝ έχει αναδείξει ξανά το εν λόγω θέμα με πολλές αναφορές σε συγκεκριμένες εταιρείες. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η πλειονότητα των γενικών συνελεύσεων έχει μέσα θέμα stock option plan.

Πρόσφατες αποφάσεις

Η Austriacard που μπήκε την περασμένη εβδομάδα στο Χ.Α. δημοσίευσε κέρδη τα οποία σε προσαρμοσμένο επίπεδο είναι στα 17,1 εκατ. ευρώ αλλά σε δημοσιευμένο είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και η διαφορά οφείλεται μεταξύ άλλων και στο πρόγραμμα μακροχρόνιας ανταμοιβής στελεχών σε μετοχές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις 22 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση της Motor Oil ενέκρινε με διαφωνίες πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών στα στελέχη.

Στις 6 Μαρτίου στη CPI μπήκαν μετοχές από stock option και πριν λίγες μέρες είχαν γίνει πωλήσεις από insiders.

Στα τέλη του 2022 στην Profile μπήκαν περίπου 350 χιλ. νέες μετοχές.

Η Ideal έχει απόφαση για έκδοση 2,75 εκατ. μετοχών.

Στα μέσα του 2022 η Intracom τύπωσε μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου.

Πριν από ένα χρόνο περίπου η Epsilon Net έβαλε 600 χιλ. νέες μετοχές στο χρηματιστήριο οι οποίες διατέθηκαν στα 0,60 ευρώ.

***********

ΙΝΚΑΤ - απάντηση: ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ - ας είναι καλά ο ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!! Και να μην ξεχνάτε και τα ομολογιακά... Οσο χρήμα αν το θελήσουν το σηκώνουν αυθωρεί και παραχρήμα. Απλά, είναι ολίγον τι ιδιόρρυθμοι στην διαχείριση της μετοχής και πολύ καλά κάνουν.

ΠΕΡΙ... ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ κι άλλων τινών


*********

Σημαντικά κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διατηρεί το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 997,0 μονάδες, και την στήριξη στις 719,0 μονάδες. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 11,34 εκατ. τεμάχια, έναντι 27,87 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

















**********

Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ έκλεισε στα 25,14 ευρώ με άνοδο 1,95%, ξεκινώντας νέα προσπάθεια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδαμε το σήμα αγοράς να διατηρείταιΗ αντίσταση βρίσκεται στα 25,64 ευρώ, και η στήριξη στα 16,19 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να σημειώνουν αύξηση. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 337,0 χιλ. τεμάχια.












  • Απόδοση μηνός    +0,56%
  • Απόδοση 3μηνου +25,83%
  • Απόδοση 6μηνου +83,91%
  • Απόδοση από 1/1 +23,84%
  • Απόδοση 52 εβδομάδων +78,55%
  • Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 25,64 ευρώ
  • Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 12,68 ευρώ
  • Καθαρή Θέση: 2,2 δισ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2022)
  • BV 15,37
  • P/BV 1,64
  • P/Ettm 7,37
  • EV/EBITDA* 5,23 (σε 12μηνη βάση)
  • Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 0,87 (σε 12μηνη βάση)
  • Ελεύθερες ταμειακές ροές: 178,4 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022 από -165,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
  • Ξένα/Ιδία 0,34
  • ROE +21,87%
  • Δείκτης Φερεγγυότητας 36,46%
  • Συντελεστής Μόχλευσης* 25,16%
  • FCF Yield 4,97%
  • Kεφαλαιοποίηση: 3,59 δισ. ευρώ



































*******






























EXALCO - Ετσι και διασπάσει τα 2,2000 ευρώ, μην την είδατε, μην την απαντήσατε....




























*********
RoTE: Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) μας βοηθά να αξιολογήσουμε την απόδοση μιας εταιρείας και χρησιμοποιείται συχνά κατά την ανάλυση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. 
  • Η RoTE συγκρίνει τα κέρδη που παράγονται για τους επενδυτές του κλάδου σε σχέση με το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου εξαιρουμένων των άυλων περιουσιακών στοιχείων.
***

MREL (The minimum requirement for own funds and eligible liabilities): Η ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) ορίζεται από τις αρχές εξυγίανσης για να διασφαλιστεί ότι μια τράπεζα διατηρεί ανά πάσα στιγμή επαρκή αποδεκτά μέσα για να διευκολύνει την εφαρμογή της προτιμώμενης στρατηγικής εξυγίανσης

***
ΤΙ ΕΙΝΑΙ το Common Equity Tier 1 (CET1); Το Common Equity Tier 1 (CET1) είναι ένα συστατικό του κεφαλαίου κατηγορίας 1 που είναι ως επί το πλείστον κοινές μετοχές που κατέχονται από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
  • Πρόκειται για ένα κεφαλαιακό μέτρο που εισήχθη το 2014 ως προληπτικό μέσο για την προστασία της οικονομίας από μια χρηματοπιστωτική κρίση, σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Αναμένεται ότι όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να πληρούν τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη CET1 του 15,1% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού το 2022, από 14,9% το 2021

*****

AUSTRIACARD HOLDINGS AG.... Ανακοινώνει τον διορισμό του Δημήτρη Τζελέπη ως νέου Εκτελεστικού Διευθυντή για θέματα Κεφαλαιαγοράς, Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και Επενδυτικών Σχέσεων. 

Ο Δημήτρης Τζελέπης διαθέτει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των Τραπεζών, καθώς και στις Επενδυτικές αγορές, έχοντας συνεργαστεί με εταιρείες όπως ο Όμιλος NOVA (πρώην Forthnet), ο Όμιλος ΟΤΕ, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Merrill Lynch και η P&G. 

Κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του CFO, COO και CEO. Έχει, επίσης, διατελέσει μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος

**********
ΓΙΑ ΤΑ ... αρρωστάκια, γιατί κι αυτά ψυχούλα έχουν...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,189 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 1,092 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,008 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 4,749 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 4,281, 4,13, 4,00 και 3,912 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο πάνω από τα 1,317 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,139 και 1,107 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,04 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου, έχει δώσει και η μετοχή της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,069 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,685 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,368 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 757,51 μονάδες (+2,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 754,02 (+2,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 755,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,59%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 802 μονάδων. Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 724, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 682 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

































********************

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

  • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

  1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
  2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
  3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
  4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.