Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

31.3.2023- Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα από τον κόσμο των Αγορών και του Χ.Α.Α

 

ΣΧΟΛΙΟ

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν ελέγχεται και ο καλός Θεούλης να βάλει το χέρι του, πάλι δεν θα τα καταφέρει. Το ερώτημα είναι το πότε θα σκάσει η... ΦΟΥΣΚΑΡΑ. 

  • Οταν αφήνεις την όλη κατάσταση στα χέρια άπληστων, αρρωστημένων και αφιονισμένων λευκών κολλάρων λογικό είναι κάποια στιγμή να γίνει το μεγάλο ΜΠΑΜ. 
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ξέρουν καλύτερα από τον καθένα οι ίδιοι συνεχίζουν να φουσκώνουν την ΦΟΥΣΚΑ κι όσο πάει κι όπου βγει...

Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen: Οι κανόνες ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών πρέπει να επανεξεταστούν μετά την αποτυχία των Silicon Valley Bank και Signature Bank να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος.

  • Σε σχόλια που έχουν ετοιμαστεί για να δημοσιοποιηθούν στη National Association for Business Economics, η Yellen κάλεσε επίσης για ισχυρότερη ρύθμιση του αυξανόμενου μη τραπεζικού, ή σκιώδους τραπεζικού, τομέα.

Η μείωση το 2018 των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων των τραπεζών και της ενισχυμένης εποπτείας των μικρών και μεσαίων τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία κάτω των 250 δισ. δολαρίων θα πρέπει να επανεξεταστεί.

  • «Κάθε φορά που μια τράπεζα καταρρέει, είναι αιτία για σοβαρή ανησυχία. Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως χρειάζεται να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων απορρύθμισης και να αναλάβουμε τις απαραίτητες ενέργειες ως απάντηση».
******

****

ΣΧΟΛΙΟ

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν ελέγχεται και ο καλός Θεούλης να βάλει το χέρι του, πάλι δεν θα τα καταφέρει. Το ερώτημα είναι το πότε θα σκάσει η... ΦΟΥΣΚΑΡΑ. 

  • Οταν αφήνεις την όλη κατάσταση στα χέρια άπληστων, αρρωστημένων και αφιονισμένων λευκών κολλάρων λογικό είναι κάποια στιγμή να γίνει το μεγάλο ΜΠΑΜ. 
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ξέρουν καλύτερα από τον καθένα οι ίδιοι συνεχίζουν να φουσκώνουν την ΦΟΥΣΚΑ κι όσο πάει κι όπου βγει...
  • ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ στην WALL STREET δεν έχουν προηγούμενο. Ποτέ δεν θυμάμαι να είχε ξεφύγει τόσο πολύ η όλη κατάσταση...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ λοιπόν κι όπου μας βγάλει... Για την ώρα δείχνουν να την ελέγχουν, αλλά έως πότε; 

***
ΣΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

ΠΑΝΤΑ to the point - Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τα επόμενα σημεία αντίστασης είναι οι 1060 και 1080 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 2585 και 2640 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από εκεί και ψηλότερα οι traders που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά, πρέπει να πάρουν τα κέρδη τους...

****

AUTOHELLAS - ΘΟΔΩΡΗΣ  ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

  • Απόδοση μηνός -1,29%
  • Απόδοση 3μηνου +18,34%
  • Απόδοση 6μηνου +24,72%
  • Απόδοση από 1/1 +18,34%
  • Απόδοση 52 εβδομάδων +25,87%
  • Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 12,56 ευρώ
  • Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 8,17 ευρώ

Καθαρή Θέση: 344,9 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2022)

Κεφαλαιοποίηση: 596,10 εκατ. ευρώ

  • BΟΟΚ VALUE:  6,9400 ευρώ
  • P/BV: 1,77
  • P/Ettm: 7,61
  • EV/EBITDA7,10 (σε 12μηνη βάση)
  • Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 2,51 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 171,3 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022 από 172,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

  • Ξένα/Ιδία 0,98
  • ROE +23,22%
  • Δείκτης Φερεγγυότητας 30,20%
  • Συντελεστής Μόχλευσης* 49,39%
  • FCF Yield 28,74%

****

AEGEAN AIRLINES - ΘΟΔΩΡΗΣ  ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

  • Απόδοση μηνός: – AMETABΛΗΤΗ
  • Απόδοση 3μηνου: +43,67%
  • Απόδοση 6μηνου: +71,95%
  • Απόδοση από 1/1: +43,67%
  • Απόδοση 52 εβδομάδων: +40,74%
  • Μέγιστη τιμή 52 εβδ.: 7,64 ευρώ
  • Ελάχιστη τιμή 52 εβδ.: 4,40 ευρώ

Καθαρή Θέση: 348,1 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2022)

Κεφαλαιοποίηση: 685,3 εκατ. ευρώ

  • BV: 3,8700 ευρώ
  • P/BV: 1,97
  • P/Ettm: 6,70
  • EV/EBITDA4,47 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA1,98 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 186,4 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022 από 24,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση του 2021.

  • Ξένα/Ιδία: 1,56
  • ROE: +30,97%
  • Δείκτης Φερεγγυότητας: 22,38%
  • Συντελεστής Μόχλευσης: 60,9%
  • FCF Yield: 27,21%

***

ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...

ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΑΡΙΑ, χωρίς παραμύθια, χωρίς δανεισμούς στα ουράνια και με αμφίβολο το αν και πότε θα βγάλει κέρδη η εταιρεία δεν πρόκειται να δει προκοπή μία μετοχή στο ταμπλό... Οι εξαιρέσεις, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα... 

ΕΦΤΑΝΕ ένα κα@ίκι από το βαθύ ΠΑΣΟΚ να σπείρει την αβάσταχτη οδύνη στις οικογένειες των αδικοχαμένων ψυχών και να γονατίσει ολόκληρη την χώρα. 

Ναι, το δίκτυο είναι ελαττωματικό, ναι το έχουμε πληρώσει χρυσάφι, ναι το λυμαίνονταν τα κυκλώματα του ΟΣΕ μαζί με τους ΡΟΜΑ!! 

Αλλά ρε κερατάδες, τόσα λεφτά παίρνετε, φροντίστε τουλάχιστον για τις ζωές των επιβατών-πελατών σας. Δολοφόνοι ασυνείδητοι, αφιλότιμοι, κοπριές σκέτες. Πανάθεμα σας και Θεέ μου συγχώρα με.  


****

Πονήρεψαν και πολύ καλά πράττουν...

ΜΟΤΟ (και όχι μόνον γι αυτή) - απάντηση: Σωστό είναι αυτό που βλέπετε. Ξέρουν οι εν δυνάμει αγοραστές, ότι αρκετοί είχαν αγοράσει με την προσμονή πολύ καλών αποτελεσμάτων χρήσης 2022 οπότε γιατί να τους πληρώσουν τον... τζόγο τους; 

  • Πονήρεψαν και πολύ καλά πράττουν...  Βλέπετε, ορισμένοι νοιώθουν ότι είναι πιο έξυπνοι και μπορούν να ζουν παρασιτικά εις βάρος των κορόϊδων. Γι αυτό να μην εκπλήσσονται οι καλόπιστοι, που μία μετοχή δεν ανεβαίνει  ενώ έχει  βγάλει γ@μάτα αποτελέσματα. 

ΝΑ ΣΑΣ επισημάνουμε επίσης ότι πολλοί εκ των insiders επειδή γνωρίζουν τα αποτελέσματα που εμείς μαθαίνουμε με μεγάλη καθυστέρηση - ως είθισται - μπορούν και κινούνται ανάλογα στο ταμπλό. Οπότε όταν δημοσιεύονται αυτά να έχουν ήδη προεξοφληθεί, όσο καλά κι αν είναι αλλά κι όσο άσχημα..

****

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ... 

ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ: Πολύ χειρότερα, ωστόσο, δείχνουν τα πράγματα στον ευρωπαϊκό κλάδο του Real Estate, που σύμφωνα με το Bloomberg είναι και υπερδανεισμένος. Ο Stoxx 600 Real Estate που περιλαμβάνει περίπου 30 μετοχές πανευρωπαϊκά, έχει χάσει παραπάνω από 40% κατά το τελευταίο έτος και βρίσκεται σε αποτιμήσεις της εποχής της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης! 

Αιτία η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και του κόστους κατασκευής, λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Τώρα, δε, με την τραπεζική αναταραχή, ο φόβος έχει μεγαλώσει, με αποτέλεσμα να βγάζουν προειδοποιήσεις για τον κλάδο μεγάλοι οίκοι όπως η JP Morgan και η Citigroup.


****

ΣΧΟΛΙΑ και ΣΧΟΛΙΑΚΙΑ


Χωρίς την πώληση της Q-Telecom τον Γενάρη του 2006, ο όµιλος Info-Quest ήταν απίθανο να είχε επιβιώσει. Με δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 190 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ και µε την κερδοφορία να κλίνει προς το «κόκκινο», η αγορά πληροφορικής βοούσε ότι ο όµιλος Info-Quest θα ήταν ο επόµενος που θα καλούσαν οι τράπεζες για διακανονισµό των οφειλών, µετά τη διευθέτηση του θέµατος Θανάση Πουλιάδη.

Όµως τα επενδυτικά κεφάλαια της Apax και της TPG στο µετοχικό κεφάλαιο της ΤΙΜ Hellas (µετέπειτα Wind Hellas) άλλαξαν τη µοίρα της Info-Quest διαθέτοντας 330 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Q-Telecom. 

Το ποσό θεωρήθηκε εξωφρενικό, αφού 1-2 χρόνια πριν ο Θεόδωρος Φέσσας διαπραγµατευόταν την πώληση της εταιρείας του στα 100 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή το ύψος της επένδυσής της (άδειες, δίκτυα κ.λπ.). «Έπεσε από την Ακρόπολη και στάθηκε όρθιος»!!!!! σχολίασε τότε επιχειρηµατίας της πληροφορικής.

******

ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΔΑ για το μέλλον

ΑΛΟΥΜΥΛ + ΕΧΑLCO + SIDMA + KORDE: Ο,τι και να γίνει, ότι αποτελέσματα και να ανακοινώσουν για το 2022 ή και για το πρώτο 6μηνο του 2023 προσωπικά θα το πάω μέχρι τέρμα το δικό τους ΣΕΝΑΡΙΟ. Που όμως μόνον ΣΕΝΑΡΙΟ δεν είναι. Μη με ρωτάτε επομένως για το που τις βλέπω κι όλα τα γραφικά... ΥΠΟΜΟΝΗ ΝΑ ΕΧΕΤΕ και θα (ξε)τρελαθείτε!

******

ΕΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΣΠΕΙΣ: Μη νομίζετε ότι ο Μανωλόπουλος  δεν ζηλεύει τα κατορθώματα του συνεταίρου του Μίχου (ΕΠΣΙΛ) στη SINGULAR LOGIC (60/40)... 

Αλλωστε και η δική του μετοχή δεν τα πήγε κι άσχημα εδώ που τα λέμε... (από τα χαμηλά των 0,6500 - 0,7000 ευρώ) στα υψηλά των 10,00+ ευρώ για να την γυρίσουν μετά στα 5, 0000 ευρώ όπου ξανα- ξεκίνησε (στα 6,5000 τώρα)... 

ΣΗΜΕΡΑ ΒΓΑΖΕΙ αποτελέσματα και να δείτε ότι αδικείται συγκριτικά με τις άλλες του κλάδου. Απλά, η SINGULAR LOGIC απαιτούσε πολύ ξεκαθάρισμα, πάρα πολλά εκατ., αλλά τώρα εξυγιάνθηκε... 

******

ΕΣΥΜΒ: Δεν μας πρόδωσε ποτέ από τότε που την βάλαμε υπό παρακολούθηση. Από τα 0,2200 - 0,2300 σχεδόν τριπλασιάστηκε σε αυτά τα χρόνια, ενώ έκανε και ΑΜΚ στα 0,4200 (και από εκεί βγήκαν σημαντικές αποδόσεις)...

ΛΟΙΠΟΝ, την προσεχή ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ θα έχουμε τις αποκαλύψεις για την δική τους χρήση 2022. Και ότι σας έχουμε γράψει ισχύει και με το παραπάνω... ΘΑ το διαπιστώσετε γιατί ο κατάσκοπος μας σπάνια πέφτει έξω... 

****

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ 

SPACE HELLAS: Αυξημένος ο όγκος στη μετοχή και καλή κίνηση. Η αποτίμηση είναι αρκετά χαμηλή και μάλλον αύριο με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα επιβεβαιωθεί η φθήνια της. Έχει βέβαια υψηλό δανεισμό και το 2023 θα υπάρξει μία επιβάρυνση λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

REAL CONS.: Μετά τα πολλά χαρτιά που έκανε πριν λίγες συνεδριάσεις και φάνηκε πως κάποιος έφυγε, η μετοχή ξαναβρίσκει το δρόμο της.

IDEAL: Νέα υψηλά από τη μετοχή. Εκεί που υπάρχει όραμα οι τιμές κοιτάνε μόνο υψηλότερα. Εκεί που δεν υπάρχει βυθίζονται στη μιζέρια και την απαξίωση. Ακολουθούν περιπτώσεις της δεύτερης κατηγορίας.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ντροπή εδώ! Κάνουν ό,τι μπορούν για να την απαξιώσουν, να τη σβήσουν, να μην ασχολείται ο επενδυτής μαζί της. Και το έχουν καταφέρει. Κανείς δεν την κοιτάζει πλέον. Βέβαια όταν ήταν στα 8 ευρώ όλοι την πρόσεχαν. Προφανώς και αυτό θέλουν. Να πάει όσο πιο χαμηλά γίνεται για να μαζέψουν ό,τι κινείται.

FLEXOPACK: Αν υπήρχε όραμα εδώ θα ήταν 20 ευρώ. Δε θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις και να σας πούμε για τις μετοχές που θεωρούμε ακριβές αλλά προμοτάρονται με τέτοιο τρόπο που τρέχουν πίσω τους οι επενδυτές. Θα σας πούμε πως με τα μεγέθη που υπάρχουν εδώ η τιμή έπρεπε να λέει 20 ευρώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τα ίδια και εδώ. Διπλή τιμή θα μπορούσε να είχε. Δε συζητάμε να την είχαν οραματιστές τη μετοχή. Και η τριπλή τιμή χαμηλή θα την έβλεπαν.

****

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΣ - συνοπτικός αλλά και πολύ χρήσιμος πίνακας

























Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

  • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

  1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
  2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
  3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
  4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.


ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.