Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ηλίας Ζαχαράκης: Το καλό είναι ότι δεν βλέπουμε την ίδια συμπεριφορά στο σύνολο της αγοράς- Αυτό είναι υγεία!

 


Greek Market Overview

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του μήνα που μας θύμισε ότι το χρηματιστήριο χρειάζεται και διορθώσεις. Μετά από πέντε μήνες ανόδου έχουμε τον πρώτο πτωτικό μήνα με φυσιολογική διόρθωση μετά το τελευταίο ράλι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και τις 787 μονάδες.

Οι απανωτές κρίσεις σε τράπεζες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη έδωσαν την αφορμή να διορθώσουμε και εμείς το μεγάλο μας ράλι στον κλάδο. Να θυμίσουμε ότι ακόμα και μετά την μεγάλη διόρθωση του κλάδου ο τραπεζικός συνεχίζει να κινείται με κέρδη της τάξεως του 15% για το 2022. Να σημειώσουμε ότι αυτό που περνάνε αρκετές τράπεζες παγκοσμίως οι Ελληνικές το έχουν πληρώσει αδρά στο πρόσφατο παρελθόν. 

Να σημειωθεί ότι είναι οι πιο “καθαρές» στην Ευρώπη κάτι που κάνει τους επενδυτές να τις βλέπουν με άλλο μάτι. Είναι λογικό να επηρεάζονται από τέτοιου είδους κρίσεις και μάλιστα με τόσο σημαντικά κέρδη το προηγούμενο διάστημα παρόλα αυτά αρκετοί θα το δουν σαν ευκαιρία σε τοποθετήσεις. 

Μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο διάστημα αρκετά funds αγόραζαν δίχως αύριο σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη οι ξένοι οίκοι αρχίζουν και υποβαθμίζουν τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με την διαφορά ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι σε διαφορετική φάση κάτι που θα του δούμε μετά και το εκλογικό ξεκαθάρισμα εκ μέρους τους. 

Το καλό είναι ότι δεν βλέπουμε την ίδια συμπεριφορά στο σύνολο της αγοράς. Αυτό είναι υγεία για την αγορά μιας και βλέπουμε ότι δεν έχουμε μαζικές κινήσεις σε όλο το ταμπλό. Είναι λογικό ο ΓΔ να χρειαστεί ένα διάστημα για να χωνέψει το ράλι των τελευταίων μηνών μιας και ακόμα και σήμερα ο ΓΔ έχει κέρδη 20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. 

Να σημειωθεί η αγορά μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα από τις υπόλοιπες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε άσχημες φάσεις μπορεί να έχει αυτονόμηση και αντίθετη πορεία. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων δείχνουν ότι πάνε σε νέα ρεκόρ κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τις αποτιμήσεις τους ψάχνοντας και πάλι την συγκυρία που θα μπορέσουν να προεξοφλήσουν την συνέχιση. 

Η αύξηση των CDS της DEUTCHE σε υψηλά 4ετίας ήταν η αφορμή της πίεσης την Παρασκευή. Οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να σβήσουν την φωτιά που πάει να απλωθεί στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Σίγουρα όλες οι τράπεζες δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα. 

Η εβδομάδα έδειξε ότι αρκετά κεφάλαια βλέπουν με άλλο μάτι την πληγωμένη αγορά ομολόγων ρίχνοντας τις αποδόσεις μετά από καιρό προεξοφλώντας σταδιακά ότι οι αυξήσεις σύντομα θα τερματίσουν. 

Τεχνικά όπως περιγράφουμε και παραπάνω το επόμενο διάστημα περιμένουμε ένα σχετικά στενό εύρος τιμών χωρίς νέα υψηλά στην παρούσα. Ιδανικά η συντήρηση του 1000 θα μπορούσε να δώσει και πάλι μία κίνηση προς τις 1100 μονάδες με το 1060 να έχει γίνει σημαντική αντίσταση. Ένα νέο χαμηλό θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της πλάγιας κίνησης με τον ΓΔ να προσφέρει στηρίξεις στις 980 μονάδες. Θυμίζουμε ότι σε εβδομαδιαίο είμαστε Long και το ημερήσιο ήδη έχει διορθώσει περιμένοντας το έναυσμα για μια ανοδική προσπάθεια. 

Στα στατιστικά μας για το 2023 ο ΓΔ κερδίζει 9,83%, ο Ftse25 9,47%, ο τραπεζικός 14,93% και ο ftsem 7,28%. Οι επιλογές μας στο +8,51% υπό αποδίδοντας 1,32% από τον ΓΔ που είναι και ο δείκτης αναφοράς μας. Το ΕΧΑΕ πρωταθλητής σε απόδοση με κέρδη 30% με το CENERGY να ακολουθεί με 24%, τον ΜΥΤΙΛ με 21%, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 20% και την ΔΕΗ με 18%. Στον αντίποδα ο ΟΤΕ με τις μεγαλύτερες απώλειες στο -10%. 

Την Δευτέρα έχουν αποτελέσματα η ΕΧΑΕ και το LAVIPHARM, ενώ την Τρίτη ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ. Η ΕNTERSOFT και η ΜΟΤΟ ακολουθούν την Τετάρτη με την Παρασκευή να περιμένουμε αποτελέσματα από την SPACE και την PREMIA. Τα νέα πολιτικά δεδομένα είναι ότι έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να δούμε την νέα κυβέρνηση μιας και αυτό θα συμβεί στην καλύτερη τον Ιούλιο. 

Αυτό σαν δεδομένο μας δείχνει ότι η αγορά χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να δει τα νέα δεδομένα και μαζί με αυτή θα περιμένουν και οι οίκοι για την επενδυτική βαθμίδα που είναι και το μεγάλο έπαθλο για τους συμμετέχοντες που είναι στην αγορά ή πρόκειται να εισέλθουν σε αυτή. Η ψυχολογία είναι το νούμερο 1 στις αγορές και μέχρι στιγμής είναι κραταιά για την Ελληνική. Εν κατακλείδι παραμένουμε αισιόδοξοι θεωρώντας ότι είμαστε σε μία περίοδο για ανακατάταξη στα χαρτοφυλάκια μας πάντα με την βοήθεια και τη τεχνικής ανάλυσης.


FTSE 25 | Large Cap 

Ο Ftse25 ξεκίνησε με κέρδη την εβδομάδα με το 2580 να σταματάει την κίνηση κλείνοντας την εβδομάδα με οριακές απώλειες. Το στοπ μας πλέον στο 2581 σε κλείσιμο ημέρας ενώ η ζώνη του 2400-2430 είναι σημαντική στήριξη. Ο τραπεζικός κλάδος αντίστοιχα σταμάτησε στην αντίσταση της ζώνης του 800 με το 802 να είναι πλέον το νέο μας στοπ . 



Το κλείσιμο της εβδομάδας τον βρήκε αμετάβλητο με την ΑΛΦΑ να δείχνει καλύτερη συμπεριφορά βραχυπρόθεσμα μιας και είναι και η πλέον πιεσμένη σε μεγάλη εικόνα.

Ουσιαστικά αν τα επίπεδα που βρισκόμαστε χαθούν σε κλείσιμο θα μπορούσαμε να δούμε διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα με την ζώνει του 670 να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 802 θα δούμε μία ακόμα προσπάθεια προς το 900.