Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Χ.Α.Α: Βρισκόμαστε μπροστά στην επιθυμία μερικών να ψωνίσουν χαμηλότερα... (από τον ΟΑΚ)

 


Μερικά σφηνάκια για το μεσοβδόμαδα….

 

Η αγορά ενώ έπεσε με αφορμή την προκήρυξη εκλογών και με... εμπρηστικές πωλήσεις μόλις 12 εκατ. ευρώ όπως σωστά επισήμανε ο φίλος Μιχάλης Γελαντάλις στον Εκηβόλο, δείχνει σημάδια ανάκαμψης και μάλιστα διαπιστώνει κανείς την προσπάθεια συγκράτησης. 


Μάλλον βρισκόμαστε μπροστά στην επιθυμία μερικών να ψωνίσουν χαμηλότερα και στην πραγματικότητα η οποία δείχνει εισερχόμενες αγορές.

 

Τα τραπεζικά τα είπαμε. Οι πωλήσεις στην DBK μάλλον τζούφιες και το σενάριο του επερχόμενου Αρμαγεδδώνα μάλλον άτοπο στην παρούσα περίοδο. Μαζί με την ανάκαμψη των τραπεζών στην Ευρώπη αναμένετε και η Ελληνική.

 

**

ΠΕΙΡ, θα εστιάσω στην Πειραιώς η οποία έχει μπροστά της μια αξιολόγηση της εισόδου της στον MSCI, διαδικασία που απαιτεί καλύτερες αποτιμήσεις. 


Θα έλεγα ότι με τιμές κάτω του 2.15  η πιθανότητα εισόδου είναι μικρή και επειδή πολλά χρήματα έχουν παιχτεί στην είσοδο και το 1.90 από το 2.15 απέχουν μερικές καλές μέρες του ΧΑΑ και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου, μάλλον το στοίχημα 1.90-2.15 είναι ένα καλό στοίχημα για τους long


Αν μη τι άλλο αν δεν διαλυθεί καμία άλλη τράπεζα στην Ευρώπη δεν βλέπω λόγο η ΠΕΙΡ να μην ανακάμψει.

 

**

ΜΟΗΕΛΠΕ, έχω ξαναγράψει ότι τα περιθώρια διύλισης μπορεί να έχουν μειωθεί ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και όσο παραμένουν υψηλά οι δύο εταιρίες θα γράφουν κάθε μήνα και εξτρά κέρδος.  Να θυμίσω τι τα ίδια σας έγραφα για την ΜΟΗ το 2022 και το χαρτί πήγε από τα 11 στα 25 ευρώ. Ενδεικτικά και μόνο :

 

 

 

2021

2022

2021

2022

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

FCC :

2,2

15,8

2,1

11,4

Hydrocracking :

1,9

19,2

5,6

16

 

Μπορεί δηλαδή τα περιθώρια του Φεβρουαρίου να πέσαν από ο 15,8 στο 11.4 και από το 19,2 στο 16 αλλά το 11,4 και το 16 αντίστοιχα ουδεμία σχέση δεν έχουν με το 2,1 και 5,6 του 2022. 


Και μιλάμε για μια χρονιά το 2022 οπού η ΜΟΗ έγραψε EBIDTA 1.27 ΔΙΣ στο ενιάμηνο και τα ΕΛΠΕ 1.6 ΔΙΣ αντίστοιχα. Εκτός δε των περιθωρίων διύλισης που κινούνται υψηλότερα από το 2022 αναμένετε και εκτίναξη των πωλήσεων σε αεροπορικά καύσιμα και καύσιμα κινήσεων.

 

**

REALCONS για όσους ακούσανε και πουλήσαν μερικά μεζεδάκια και δεν ξέρουν τι να κάνουν την ρευστότητα τους,  και μιας και πιάσαμε εταιρίες σαν την ΜΟΗ που είναι για μεγάλα πορτοφόλια να πιάσουμε και μια μικρούλα τσαχπινογαργαλιάρα που το μόνο της ελάττωμα, που όμως ίσως γίνει και προτέρημα, είναι η μικρή διασπορά της. 


Και προφανώς αναφέρομαι στην Realconsεταιρία βασικός συνεργάτης της Microsoft, χρυσός συνεργάτης  της SAP που είναι παγκoσμίως η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου της, με άνοδο σε κερδοφορία στο εξάμηνο στο 15% και πολλά άλλα που όμως μάλλον δεν σας ενδιαφέρουν. 


Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου ήταν ότι πρώτον βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι ο κ. Ν.Β.Βαρδινογιάννης που δεν φημίζεται για τις χασούρες του αλλά μάλλον για τις πάντα επιτυχημένες επενδυτικές του κινήσεις


Δεύτερον για το ότι η μετοχή σκάβει πλέον τον πάτο από την ημέρα εισαγωγής της ( σε αντίθεση με πολλούς άλλους που σας θυμίζουν μετοχές την ημέρα που σκάβουν τα ταβάνια… ) και 


Τρίτον ότι προ λίγων ημερών η μετοχή με free float μόλις περίπου 6 εκατομμύρια χαρτιά άλλαξε στο ταμπλό περίπου 700.000 τεμάχια στο 1.89 δηλαδή το 12% του free float.  


Συνήθως τέτοιες μοιρασιές ή διανομές τις βλέπουμε ή στον πάτο ή στο ταβάνι μιας κίνησης. Και επειδή ψηλά δεν είμαστε αναμένουμε κίνηση… Και για να μην μπερδευτεί κανείς και νομίζει ότι ξέρουμε κάτι παραπάνω, μόνο ότι λέει το ταμπλό διαβάζουμε. Απλά τόσα χρόνια εμπειρία και πλέον γίναμε μέντιουμ.  

 

**

Frigoglass , μια υπενθύμιση σε όσους δεν είχαν διαβάσει το προηγούμενο ποστ. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να είναι κανείς μέτοχος σε μια εταιρία χωρίς αντικείμενο και με μια διοίκηση επί των εποχών της οποίας εξανεμίστηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ επιχείρησης.  Τώρα αν πάει η μετοχή ένα λεπτό να ξαναδούμε, μπας και μπούμε κερδοσκοπικά μέσα σε στυλ ΜΙΓΑΣ.

 

 

Φιλικά ΟΑΚ

 

Συμβουλες δεν δίνουμε, παροτρύνσεις αγοράς ή πώλησης δεν κάνουμε, ερασιτέχνες είμαστε, μετοχές έχουμε από όλα εκτός από φριγο πλέον, οπότε δεν μας λες και αντικειμενικούς. Απλά μοιραζόμαστε μαζί σας τις απόψεις μας.