ΤΑΜΠΛΟ δεν είναι μόνον οι ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ και οι 15-20 αναμασημένες ΟΙΚΟΜΕΤΟΧΕΣ!
ΕΙΝΑΙ και πολλές άλλες εταιρείες που η κάθε μία στα δικά της κυβικά έχει μερίδιο αναγνώρισης, επισήμανσης, επιβράβευσης και ανάδειξης...
ΟΥΤΕ όλοι οι επενδυτές είναι του ίδιου κεφαλαιακού αναστήματος...
ΟΥΤΕ μπορείς να επισημαίνεις διαρκώς μετοχές που δεν μπορούν να προσφέρουν μία αξιόλογη απόδοση στον μικροεπενδυτή που θέλει να βγάλει κάτι παραπάνω για να καλύψει μερικές από τις βασικές του ανάγκες.
ΝΑ ΤΟΥ γράψεις τώρα για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ κλπ , αυτές τις γράφαμε όταν είχαν φτάσει μπιρ-παρά.
Μπορεί λχ ο ΟΤΕ να πάει στα 28 ευρώ ή η ΤΕΝΕΡΓ στα 35 κοκ; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ φυσικά...
Γι αυτό και κάνουμε ότι είναι εφικτά δυνατό προκειμένου να του δώσουμε του μικροεπενδυτή χαρά και ικανοποίηση...
****
Αντί να σας τα φορτώνουν, δεν είναι καλύτερα να τους τα φορτώνετε; Γιατί σώνει ντε και καλά να ξεπουλάτε στα χαμηλά και να αγοράζετε στα ψηλά; Τι είδους βίτσιο είναι (κι) αυτό;
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι εταιρίες της λεγόμενης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν – οι περισσότερες – σε κάποιο βαθμό προεξοφλήσει το καλό νέο και οι σχετικές αποτιμήσεις τους έχουν προσεγγίσει αντίστοιχες κλαδικές αποτιμήσεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι για τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η αγορά δεν θα επανατιμολογήσει θετικότερα τις προσδοκίες της.
- Υπάρχει ωστόσο ένα σημαντικός αριθμός εταιριών που έχει «μείνει πίσω» όχι σε επίπεδο αποδόσεων, αλλά σε επίπεδο αποτιμήσεων εμφανίζοντας μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών. Οι εταιρίες αυτές αν και έρχονται κυρίως από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν κάνει μεγάλες προόδους στην δημοσίευση συστηματικής λειτουργικής κερδοφορίας, πείθοντας ότι πλέον κινούνται σε πιο στέρεη βάση για τα αποτελέσματα τους.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι τα μονοψήφια Ρ/Ε δεν σημαίνουν ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε κάποια ανατιμητική κίνηση. Τα χαμηλά Ρ/Ε ενίοτε σημαίνουν και αναπροσαρμογή χαμηλότερων προσδοκιών για την κερδοφορία της επόμενης χρήσης. Αν η ποιότητα των κερδών χαρακτηρίζεται από αύξηση των ταμειακών ροών και επαναληπτικότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για ευκαιρίες.
****
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Ρωτήσαμε τον... ΛΟΓΙΚΟ που την παρακολουθεί πολύ στενά και μας προσδιόρισε ένα νούμερο... 150 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί την βλέπουν να πηγαίνει... Το πότε πρώτον να μην είστε περίεργοι (γέλια) και δεύτερον να μην είστε ανυπόμονοι.
ΙΝΚΑΤ: Ε, όχι και ψοφίμι βρε παιδιά... Σας το είπαμε και χθες ... Απλά ιδιόρρυθμοι.
BIOKA - EXALCO: ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟ
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ τους, ότι κάνει η αγορά - Οι ίδιοι την θυμούνται όταν είναι να κάνουν κανένα placement για την πάρτη τους.
- Μπα, ούτε εφέτος θα δώσουν κάτι τι σαν μέρισμα...
- "Ποντάρουμε" στην Exalco όπου γίνεται σπουδαία δουλειά...
****
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ:
ENTERSOFT: Μέρισμα 0,10 ευρώ και καθαρά κέρδη 6,01 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ έδειξε ο ισολογισμός. Στα 113,7 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στα 6,5 εκατ. ευρώ από 6,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη και με αποτίμηση 47 εκατ. ευρώ όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για μία εξαιρετικά φθηνή μετοχή.
******
- Απόδοση μηνός -11,07%
- Απόδοση 3μηνου -0,46%
- Απόδοση 6μηνου +8,50%
- Απόδοση από 1/1 +0,31%
- Απόδοση 52 εβδομάδων -10,33%
- Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 8,0 ευρώ
- Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 5,68 ευρώ
Καθαρή Θέση: 330,7 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2022)
- BV 4,91
- P/BV 1,33
- P/Ettm 16,59
- EV/EBITDA* 10,09 (σε 12μηνη βάση)
Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 0,10 (σε 12μηνη βάση)
Ελεύθερες ταμειακές ροές: 37,9 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022 από 25,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση του 2021.
- Ξένα/Ιδία 0,01
- ROE +7,99%
- Δείκτης Φερεγγυότητας* 74,82%
- Συντελεστής Μόχλευσης* 1,33%
- FCF Yield 8,34%
- Κεφαλαιοποίηση: 454,9 εκατ. ευρώ
*FCF Yield: Όσο χαμηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, τόσο λιγότερο ελκυστική είναι η μετοχή μιας εταιρείας, διότι οι επενδυτές βάζουν χρήματα στην εταιρεία αλλά δεν λαμβάνουν πολύ καλή απόδοση ως αντάλλαγμα. Αντίθετα, όσο υψηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, τόσο πιο ελκυστική είναι η μετοχή μιας εταιρείας, καθώς αυτή δημιουργεί αρκετά μετρητά ώστε να ικανοποιήσει εύκολα το χρέος της, όπως κι άλλες υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένου και την πληρωμή μερισμάτων.
*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.
*EV/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας με βάση τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμοδείκτης EV/EBITDA τόσο υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί μια εταιρεία, ενώ όσο χαμηλότερος τόσο υποτιμημένη (κάτω του 8x).
*Καθαρός Δανεισμός/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης δείχνει πόσα χρόνια θα χρειαζόταν μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της εάν το καθαρό χρέος και το EBITDA διατηρούνταν σταθερά. Επίσης, λαμβάνει υπόψιν την ικανότητα μιας εταιρείας να μειώσει το χρέος της, Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, συνήθως όταν είναι υψηλότερος του 4 αποτελεί προειδοποίηση, κι αυτό διότι μια εταιρεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της, και συνεπώς λιγότερο πιθανό να αναλάβει επιπλέον χρέος που απαιτείται για την ανάπτυξη της.
*Συντελεστής Μόχλευσης: Καθαρός Δανεισμός (συμπεριλαμβανομένου των μισθώσεων)/Συνολικά Απασχολούμενα Κεφάλαια (Καθαρός Δανεισμός + Ιδία Κεφάλαια).
*****
ΛΑΒΙΦΑΡΜ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ)
- Απόδοση μηνός -9,72%
- Απόδοση 3μηνου +2,36%
- Απόδοση 6μηνου -10,32%
- Απόδοση από 1/1 +1,56%
- Απόδοση 52 εβδομάδων -74,01%
- Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 1,5282 ευρώ
- Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 0,342 ευρώ
Καθαρή Θέση: 40,3 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2022)
- EV/EBITDA* 14,71 (σε 12μηνη βάση)
- Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 3,29 (σε 12μηνη βάση)
- Ελεύθερες ταμειακές ροές: -32,2 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022 από 2,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
- Δείκτης Φερεγγυότητας 41,99%
- Συντελεστής Μόχλευσης* 31,85%
- FCF Yield αρνητικός
Κεφαλαιοποίηση: 65,47 εκατ. ευρώ
ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, έχω ξαναγράψει ότι τα περιθώρια διύλισης μπορεί να έχουν μειωθεί ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και όσο παραμένουν υψηλά οι δύο εταιρίες θα γράφουν κάθε μήνα και εξτρά κέρδος. Να θυμίσω τι τα ίδια σας έγραφα για την ΜΟΗ το 2022 και το χαρτί πήγε από τα 11 στα 25 ευρώ. Ενδεικτικά και μόνο :
| 2021 | 2022 | 2021 | 2022 |
| ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ | ||
FCC : | 2,2 | 15,8 | 2,1 | 11,4 |
Hydrocracking : | 1,9 | 19,2 | 5,6 | 16 |
Μπορεί δηλαδή τα περιθώρια του Φεβρουαρίου να πέσαν από ο 15,8 στο 11.4 και από το 19,2 στο 16 αλλά το 11,4 και το 16 αντίστοιχα ουδεμία σχέση δεν έχουν με το 2,1 και 5,6 του 2022.
Και μιλάμε για μια χρονιά το 2022 οπού η ΜΟΗ έγραψε EBIDTA 1.27 ΔΙΣ στο ενιάμηνο και τα ΕΛΠΕ 1.6 ΔΙΣ αντίστοιχα. Εκτός δε των περιθωρίων διύλισης που κινούνται υψηλότερα από το 2022 αναμένετε και εκτίναξη των πωλήσεων σε αεροπορικά καύσιμα και καύσιμα κινήσεων.
ΟΑΚ
Του Σπύρου Δημητρέλη@capital.gr
Αν εξαιρεθούν οι βραχύβιες κυβερνήσεις της εποχής των μνημονίων, δύο είναι οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης που δεν μπόρεσαν να μακροημερεύσουν για δύο θητείες. Για εντελώς διαφορετικούς λόγους, βέβαια, η καθεμιά. Η πρώτη ήταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη της περιόδου 1990-1993. Εκείνη η κυβέρνηση, ίσως η μοναδική με πραγματική πρόθεση -και όχι εξαναγκασμό όπως έγινε μετά τη χρεοκοπία και τα μνημόνια- μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης έχασε τις εκλογές του 1993.
Ο βασικός λόγος ήταν, τουλάχιστον σύμφωνα με μια ορθολογική ανάγνωση, ότι πριν από τριάντα χρόνια στη σοσιαλίζουσα και κρατικίστικη στη νοοτροπία Ελλάδα προσπάθησε να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά της κρατικής ρύθμισης. Αποδείχθηκε ότι ίσως ήταν πολύ πρόωρη η προσπάθεια. Ήταν, όμως, εξαιρετικά πολύτιμη η συμβολή της γιατί έκανε την αρχή για τη μείωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία.
Στη Βρετανία, η ανάλογη προσπάθεια από τη Μάργκαρετ Θάτσερ για απελευθέρωση της βρετανικής οικονομίας από τα κρατικά και συνδικαλιστικά δεσμά στηρίχθηκε από τον βρετανικό λαό με τρεις άνετες εκλογικές νίκες και έφτασε να αναγνωρίζεται ακόμη και από τους πολιτικούς της αντιπάλους ως η Πρωθυπουργός που βοήθησε με την πολιτική της να μπει σε πραγματική τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης η βρετανική οικονομία με συνεχή άνοδο των εισοδημάτων.
Η δεύτερη ελληνική κυβέρνηση που δεν πέτυχε δεύτερη κανονική θητεία είναι αυτή των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ της περιόδου 2015-2019. Αν εξαιρεθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κανονική κυβερνητική θητεία με τους πειραματισμούς και ακροβατισμούς που έφεραν τη χώρα στο χείλος της κοινωνικής και απόλυτης οικονομικής καταστροφής, η κανονική κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή της περιόδου Σεπτεμβρίου 2015- Ιουλίου 2019.
Έχοντας χρεωθεί το τρίτο μνημόνιο της χώρας που ουσιαστικά ήταν αχρείαστο, αφού η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός των μνημονίων στο τέλος του 2014, εκείνη η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της για τον τρόπο που θα επιτυγχανόταν η δημοσιονομική προσαρμογή που είχε υπογράψει με τους δανειστές. Επέλεξε να κάνει όλη την προσαρμογή από την πλευρά των εσόδων μέσω της φορολογίας.
Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν τουλάχιστον 30 νέοι φόροι και αυξήσεις υφιστάμενων φόρων που δεν γονάτισαν μόνο την οικονομική δραστηριότητα, γονάτισαν και τη μεσαία τάξη. Οι λόγοι για αυτό ήταν καθαρά πολιτικοί. Αν έμπαινε στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής η μείωση των κρατικών δαπανών θα προκαλούνταν δυσφορία στο κράτος, στο δημόσιο που είναι ο καταναλωτής των φόρων. Ωστόσο, με καθαρά οικονομικούς όρους η επιλογή της φορολογίας ως μέσο δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πολύ αργό στην απόδοσή του και πολύ πιο εξοντωτικό για την οικονομία σε σχέση με τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Έχει υπολογιστεί από τη δημοσιονομική πραγματικότητά ότι αν θέλεις να μειώσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά ένα ευρώ αρκεί να κόψεις κρατική δαπάνη 1,5 ευρώ. Αν όμως θέλεις να το μειώσεις με αύξηση της φορολογίας θα πρέπει να βάλεις νέους φόρους 3 ευρώ.
Η εξήγηση είναι απλή. Όταν μειώνεις τη δαπάνη έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στο δημόσιο ταμείο και άμεση αλλά μικρότερη δευτερογενή επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω μείωσης της κατανάλωσης. Αντίθετα όταν αυξάνεις τη φορολογία προκαλούνται αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα όπως αύξηση του κόστους, αδυναμία πληρωμής του φόρου, έξαρση φοροδιαφυγής ως αντίδραση στη φορολόγηση και γενικά μια αίσθηση αδικίας επειδή το κόστος πέφτει επί δικαίων και αδίκων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά από μείωση κρατικών δαπανών είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τον χρόνο ανάκαμψης μετά την αύξηση των φόρων. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα έκανε να βγει από τα μνημόνια μια δεκαετία όταν η Κύπρος και η Ιρλανδία βγήκαν πολύ πιο γρήγορα. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά, όπου το μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν 70% φόροι και 30% μείωση δαπανών, η ελληνική οικονομία επέστρεψε πολύ γρήγορα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να τιναχθεί αυτή η θετική πορεία στον αέρα με την "περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη". Τη φορολογική του πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε με εκλογική συντριβή τον Ιούλιο του 2019.
Η οικονομία, δηλαδή τα εισοδήματα, είναι πάντα και παντού ο κατεξοχήν παράγοντας διαμόρφωσης εκλογικών αποτελεσμάτων. Εκεί θα κριθεί και αυτή η εκλογική αναμέτρηση. Καλό λοιπόν είναι να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι για τη φορολογική και εισοδηματική και γενικά οικονομική πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη για πρόθεση μείωσης του αφορολόγητου στις γονικές παροχές και αύξηση του φόρου στα μερίσματα ως μέσο για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δηλαδή για το καλό του λαού, ήταν μια αρχή…
Θετικά πρόσημα κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς υποχώρησαν οι αμφιβολίες σχετικά με την υγεία του τραπεζικού τομέα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στο +1,3%, με τις τράπεζες να κερδίζουν 1,9%. Οι μετοχές τεχνολογίας γύρισαν θετικά για να κλείσουν με άνοδο 2,7%, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ενισχύθηκε 1,8%.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,25% στις 15.328 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,39% στις 7.186 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,07% στις 7.564 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 κέρδισε 1,41% στις 9.070 μονάδες και στην Ιταλία, ο FTSE MIB έκλεισε στο +1,56% και στις 26.739 μονάδες.
Άνοδο 4,5% σημείωσε η μετοχή της UBS μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι ο Sergio Ermotti θα επιστρέψει στον ρόλο του ως CEO του ομίλου από τις 5 Απριλίου. Ο Ermotti ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου UBS για εννέα χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2020, και μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re.
Στις λοιπές επιχειρηματικές εξελίξεις, η Ryanair βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά έως και 200 αεροσκαφών από την Boeing, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, Μάικλ Ο’Λίρι, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν από 6 έως 12 μήνες.
Στα μάκρο της ημέρας, μικρή βελτίωση αναμένεται να εμφανίσει τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, με τον δείκτη Gfk να διαμορφώνεται στις -29,5 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,1 μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο. Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν τα στοιχεία και για το χρέος της Γερμανίας, το οποίο ανέρχεται στο επίπεδο-ρεκόρ των 2,3 τρισ. ευρώ.
Άνοδο κατέγραψαν την Τετάρτη οι δείκτες της Wall Street, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται της αλλαγής κλίματος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, της στιγμή που περιορίζονται οι φόβοι των επενδυτών για μία τραπεζική κρίση.
Ενόσω, λοιπόν, η χρηματοπιστωτική κρίση βαίνει προς σταδιακή αποκλιμάκωση, βλέπουμε τους επενδυτές να προχωρούν σε νέες τοποθετήσεις, περιορίζοντας τις απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων κι αυξάνοντας τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.
Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 323 μονάδων ή 1% για να κλείσει στις 32.717 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,42% και βρέθηκε στις 4.027 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,79% στις 11.926 μονάδες.
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών. Η Meta ενισχύθηκε 2,33%, η Amazon κέρδισε 3,10%, η μετοχή του Netflix σημείωσε άνοδο 2,63% και η Apple ενισχύθηκε 1,98%.
Η μετοχή της Micron έκανε άλμα 7,19% μετά τη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Η Nvidia ενισχύθηκε 2,17% και η AMD εμφάνισε κέρδη 1,62%.
Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν επίσης άνοδο με τον δείκτη SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) να ενισχύεται άνω του 1%. Ανοδικά κινήθηκαν και μεγάλες τράπεζες όπως η Citigroup (+1,61%) και η Goldman Sachs (+0,71%).
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6% και το 2ετές ομόλογο ανέβηκε στο 4,08%.
THE MOST ACTIVE
Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τιμές του πετρελαίου παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία ΕΙΑ έδειξαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για το 2023.
Στο μεταξύ το μεγάλο άλμα στις εργασίες διυλιστηρίων που έδειξαν τα στοιχεία της ΕΙΑ ώθησαν τους επενδυτές να απομακρυνθούν από το μαύρο χρυσό αυτό το διάστημα, εν μέσω ανησυχιών της αγοράς για την τραπεζική κρίση.
Σε αυτό το κλίμα, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου έχασε 0,3% ή 23 cents και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 72,97 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ενδοσυνεδριακά η τιμή του έφτασε τα 74,37 που ήταν η υψηλότερη τιμή από τις 14 Μαρτίου. Το πετρέλαιο τύπου Brent Μαΐου υποχώρησε κατά 0,45% στα 78,45 ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο χρυσός την Τρίτη μετά τις απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, με το πολύτιμο μέταλλο να αντλεί ώθηση από την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στη Wall Street εν μέσω νέων εικασιών για τις επόμενες κινήσεις της Fed.
Με τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς να έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό καταλαγιάσει, οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Οι πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης ξεπέρασαν και πάλι το 50% καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία επιμένουν.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εξάλλου σήμερα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξαν ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές, με τους Αμερικανούς να περιμένουν οι τιμές να αυξηθούν 6,3% τους επόμενους 12 μήνες.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Conference Board έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε τον Μάρτιο στις 104,2 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση του Φεβρουαρίου στις 103,4 μονάδες.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου πρόσθεσε 19,70 δολ. ή 1% και έκλεισε στα 1.973,50 δολ. ανά ουγγιά.
Το ασήμι Μαΐου ενισχύθηκε 28 cents ή 1,2% στα 23,42 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός του ίδιου μήνα ενισχύθηκε 0,2% στα 4,0855 δολ. η λίβρα.
Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων η πλατίνα Ιουλίου έχασε 10,60 δολ. ή 1,1% και έκλεισε στα 971,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου σκαρφάλωσε 10,60 δολ. ή σχεδόν 0,8% στα 1.414,70 δολ. ανά ουγγιά.
Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.
- Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.
ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
- ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
- ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
- ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
- Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…
ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
- Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
- Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
- Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.