Έχει πολλές ονομασίες: καλλιεργημένο, κυτταρικό, εργαστηριακό κρέας κ.λπ.
Όπως υποδηλώνουν τα ονόματα, είναι μια εναλλακτική λύση κρέατος που παρασκευάζεται σε εργαστήριο μέσω ζωικών κυττάρων και καλλιεργημένου μέσου, όπως ορός εμβρύου βοοειδών ή ιδιόκτητο μείγμα σακχάρων και αλάτων.
Αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προωθούν αυτή την νέα τεχνική ως τρόπο καλλιέργειας μιας εναλλακτικής λύσης κρέατος που υποτίθεται ότι είναι πιο «καθαρό» και ασφαλέστερο από το παραδοσιακό κρέας.
(Εξετάζουμε μόνο εκείνα τα προϊόντα που καλλιεργούν κύτταρα από ζώα σε μια νέα σύνθεση που μοιάζει με κρέας. Υπάρχουν πολλά άλλα προϊόντα που καλλιεργούν φυτά, μύκητες ή κύτταρα φυκιών σε υποκατάστατο κρέατος, αλλά δεν θα τα εξετάσουμε τώρα εδώ.)
29 εταιρείες σχεδιάζουν να φέρουν στην αγορά «κρέας» εργαστηριακής καλλιέργειας με την μορφή κοτόπουλου, βοείου κρέατος, χοιρινού, θαλασσινών, τροφών για κατοικίδια και όχι μόνο.
Αυτές οι εταιρείες περιλαμβάνουν τις Memphis Meats, Aleph Farms, Mosa Meat, Meatable, SuperMeat και Finless Foods. Αυτές οι εταιρείες υποστηρίζονται από τεράστιες επενδύσεις από εταιρείες βιομηχανίας κρέατος (Cargill και Tyson), εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (Blue Yard Capital, Union Square Ventures, S2G Ventures και Emerald Technology Ventures) και δισεκατομμυριούχους (όπως ο Bill Gates και ο Richard Branson).
Η διαφημιστική εκστρατεία πάνω σε αυτό καλά κρατεί, το «κρέας» όμως που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι πραγματικά καλύτερο;
Food-Safety-Considerations-in-Cultivated-Meat-
Οι υποστηρικτές του το διαφημίζουν ως μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη, χωρίς σκληρότητα και χωρίς αντιβιοτικά εναλλακτική λύση στην τρέχουσα παραγωγή κρέατος. Ενώ ο στόχος της παραγωγής βιώσιμου «κρέατος» χωρίς την θανάτωση ζώων είναι αξιοθαύμαστος, το «κρέας» που καλλιεργείται στο εργαστήριο βρίσκεται στα σπάργανα και η επιστήμη πίσω από τις μεθόδους παραγωγής ΑΠΑΙΤΕΙ περισσότερο έλεγχο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η γενετική μηχανική των κυττάρων και οι πιθανές τους ιδιότητες που προάγουν τον καρκίνο.
Τα προϊόντα που παράγονται με μεθόδους που περιλαμβάνουν γενετική μηχανική και χρησιμοποιούν γενετικές κατασκευές (αυτά ονομάζονται ογκογονίδια και συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται βλαστοκύτταρα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για εργαστηριακά πειράματα, αλλά θα μπορούσε να είναι για προϊόντα διατροφής) που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα καρκινικά κύτταρα, οπότε χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για το πώς τα κύτταρα κατασκευάζονται και συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Πολλές από τις εταιρείες ισχυρίζονται ότι αυτές οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και επιχειρηματικά μυστικά. Αυτές οι εταιρείες δεν κατοχυρώνουν ακόμη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τις διαδικασίες παραγωγής τους, όπου αυτές οι πληροφορίες θα αποκαλύπτονταν πληρέστερα. Ορισμένοι προτείνουν ότι η παραγωγή θα ακολουθεί τις οδηγίες κυτταροκαλλιέργειας του FDA, αλλά οι οδηγίες κυτταροκαλλιέργειας του FDA δεν ισχύουν σε αυτό επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί για τρόφιμα.
Το “κρέας” που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν είναι χωρίς βιαιότητα.
Για την παραγωγή «κρέατος» που καλλιεργείται στο εργαστήριο, πολλοί παραγωγοί εξάγουν ζωικά κύτταρα από ζωντανά ζώα. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω βιοψίας, μιας επώδυνης και άβολης διαδικασίας που χρησιμοποιεί μεγάλες βελόνες. Εάν μια εταιρεία μπορούσε να κλιμακωθεί με αυτήν την μέθοδο, θα απαιτούσε μια σταθερή προμήθεια ζώων από τα οποία θα μπορούσε να αποκτήσει κύτταρα και αναρίθμητες επώδυνες εξαγωγές. Για να γίνει πιο συνεπές το προϊόν με βάση τα κύτταρα, ο παραγωγός μπορεί να βιοψήσει το ίδιο ζώο πολλές φορές για τα κύτταρα που απαιτεί η ανάπτυξη «κρέατος».
Η ανάπτυξη ζωικών κυττάρων (συνήθως μυϊκά κύτταρα) απαιτεί επίσης ένα μέσο ανάπτυξης. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η παραγωγή «κρέατος» που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, οι εταιρείες εξαρτιόνταν από τον ορό εμβρύου βοοειδών (FBS) ως μέσο ανάπτυξης. Η παραγωγή FBS περιλαμβάνει την εξαγωγή αίματος από το έμβρυο μιας εγκύου αγελάδας όταν η αγελάδα σφάζεται.
Νέες μέθοδοι κλιμάκωσης
Δεδομένου του υψηλού κόστους του, φαίνεται ότι το FBS χρησιμοποιείται συνήθως μόνο κατά την διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών μικρής κλίμακας. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας με χρήση FBS συνοδεύεται από το δικό της σύνολο ανησυχιών.
Ακόμη και αν αγνοήσουμε το υψηλό κόστος του FBS, τα μη γενετικά τροποποιημένα ζωικά μυϊκά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ή αυξάνονται μόνο σε κάποιο βαθμό. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, μεγάλες εταιρείες όπως και η Memphis Meats ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μια εναλλακτική λύση FBS που δεν περιλαμβάνει ζώα μαζί με έναν αποτελεσματικό τρόπο επέκτασης της παραγωγής. Για την Memphis Meats, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την χρήση ενός βιοαντιδραστήρα και την δημιουργία αθάνατων κυτταρικών σειρών.
Θέλετε να μάθετε πώς φτιάχνεται το Memphis Meat;
Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν έναν βιοαντιδραστήρα – ουσιαστικά ένα πολύ μεγάλο δοχείο που περιέχει βιολογικές αντιδράσεις και διεργασίες – για να εφαρμόσουν ένα σύστημα βασισμένο σε ικρίωμα για την καλλιέργεια «κρέατος», το οποίο χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη δομή για την ανάπτυξη των κυττάρων πάνω και γύρω.
Η δομή αυτή βοηθά τα κύτταρα να διαφοροποιηθούν σε έναν συγκεκριμένο σχηματισμό που μοιάζει με κρέας. Οι ερευνητές αναφέρουν την χρήση ινών αμύλου καλαμποκιού, σκελετών φυτών, μυκήτων και ζελατίνης ως κοινά υλικά ικριωμάτων.
Αντί για πρόδρομες ενώσεις ζωικών μυϊκών κυττάρων (αλλιώς γνωστές ως myosatellites), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα. Αυτή η διάκριση είναι σημαντική επειδή τα εξαγμένα μυϊκά κύτταρα θα πολλαπλασιαστούν μόνο σε κάποιο βαθμό.
Οι εταιρείες δοκιμάζουν καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα ως εναλλακτικό τύπο κυττάρων που θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν εκθετικά, ώστε να μπορούν να κλιμακώσουν την παραγωγή και αργότερα να διαφοροποιήσουν τα κύτταρα στους διάφορους τύπους κυττάρων που αποτελούν το ζωικό κρέας (μύες, λίπος και κύτταρα αίματος ) σε βιοαντιδραστήρα.
Σε αυτή την διαδικασία, τα βλαστοκύτταρα εξακολουθούν να προέρχονται από ζώα ή έμβρυα ζώων, αλλά αυτό που διαφοροποιεί τις δύο μεθόδους είναι ότι στο σύστημα που βασίζεται σε ικρίωμα, τα κύτταρα μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά για να πολλαπλασιάζονται επ’ αόριστον.
Αυτά τα κύτταρα είναι αλλιώς γνωστά ως πολυδύναμα (τα οποία παράγουν πολλά είδη κυττάρων, όπως τα βλαστοκύτταρα) ή ως παντοδύναμα (τα οποία παράγουν κάθε είδος κυττάρου, όπως και τα έμβρυα). Αυτό θα διεύρυνε σημαντικά την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει “κρέας” που καλλιεργείται στο εργαστήριο, αλλά οι μέθοδοι με τις οποίες οι εταιρείες πολλαπλασιάζουν αυτά τα κύτταρα συνοδεύονται από συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.
Trends in Food Science & Technology.
Ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με τις γενετικά τροποποιημένες κυτταρικές σειρές.
Ενώ ο FDA έχει προηγουμένως αναθεωρήσει ένζυμα, έλαια, φύκια, μύκητες και βακτηριακά προϊόντα που αναπτύσσονται σε μικροοργανισμούς, αυτά τα νέα προϊόντα που καλλιεργούνται σε ζωικά κύτταρα είναι πολύ πιο περίπλοκα στην δομή και απαιτούν πιο ενδελεχή αναθεώρηση.
Η κλίμακα που απαιτείται για να γίνει εφικτό για μαζική κατανάλωση το «κρέας» που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα είναι η μεγαλύτερη μορφή μηχανικής ιστών που υπάρχει και θα μπορούσε να εισάγει νέα είδη γενετικά τροποποιημένων κυττάρων στην διατροφή μας. Θα χρειαστεί επίσης περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν ή να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες σχετικά με διάφορα πιθανά ζητήματα ασφάλειας.
Τα υποψήφια θέματα για έρευνα περιλαμβάνουν την ασφάλεια της πρόσληψης ταχέως αναπτυσσόμενων γενετικά τροποποιημένων κυτταρικών γραμμών, καθώς αυτές οι γραμμές εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά ενός καρκινικού κυττάρου που περιλαμβάνουν υπερανάπτυξη κυττάρων που δεν αποδίδεται στα αρχικά χαρακτηριστικά ενός πληθυσμού καλλιεργημένων πρωτογενών κυττάρων.
Εάν το εργαστηριακά καλλιεργημένο “κρέας” εισέλθει στην αγορά, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με αυτή την νέα μέθοδο παραγωγής, συγκεκριμένα ότι αυτές οι γενετικά τροποποιημένες κυτταρικές σειρές θα μπορούσαν να εμφανίσουν χαρακτηριστικά ενός καρκινικού κυττάρου.
Ενώ αυτές οι εταιρείες δεν αποκαλύπτουν πολλά στο κοινό σχετικά με τις μεθόδους επεξεργασίας τους, οι δημόσιες πατέντες τους αποκαλύπτουν την δημιουργία ογκογόνων ή καρκινογόνων κυττάρων. Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Memphis Meats για την δημιουργία τροποποιημένων πολυδύναμων κυτταρικών σειρών περιλαμβάνει την ενεργοποίηση ή την αδρανοποίηση διαφόρων πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την καταστολή του όγκου.
Άλλο ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την JUST Inc. περιγράφει την χρήση αυξητικών παραγόντων ως μέρος του μέσου ανάπτυξής του. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε προϊόντα «κρέατος» που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Επιπλέον, είναι πιθανό ορισμένοι αυξητικοί παράγοντες να μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος μετά την πέψη.
Εάν χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα, οι εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα πρέπει να δώσουν προσοχή στον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στις καλλιέργειές τους. Μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ (HSCI), την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (HMS) και το Κέντρο Ψυχιατρικής Έρευνας Stanley στο Broad Institute of MIT και του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι καθώς οι σειρές βλαστοκυττάρων αναπτύσσονται σε εργαστηριακό περιβάλλον, συχνά αποκτούν μεταλλάξεις στο γονίδιο TP53 (p53), ένα σημαντικό ογκοκατασταλτικό υπεύθυνο για τον έλεγχο της κυτταρικής ανάπτυξης και διαίρεσης.
Η έρευνά τους προτείνει ότι οι φθηνές τεχνολογίες γενετικής αλληλουχίας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα για τον έλεγχο για μεταλλαγμένα κύτταρα σε καλλιέργειες βλαστοκυττάρων, έτσι ώστε αυτές οι καλλιέργειες να μπορούν να αποκλειστούν.
Τα καρκινογόνα πρόσθετα απαγορεύονται στην προμήθεια τροφίμων μας σύμφωνα με τις ρήτρες Delaney στις τροποποιήσεις των πρόσθετων τροφίμων του 1958 και στις τροποποιήσεις των πρόσθετων χρωμάτων του 1960. Αυτές οι νέες ταχέως αναπτυσσόμενες κυτταρικές σειρές μπορεί να θεωρηθούν πρόσθετα χρώματος, ισχύει ο Ομοσπονδιακός αυτός νόμος όπως για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά (FFDCA) εάν χρησιμοποιούνται πρόσθετα για την παραγωγή του χρώματος στο «κρέας».
Οι ομοσπονδιακοί νόμοι που ρυθμίζουν το κρέας απαγορεύουν επίσης την πώληση ζώων με συμπτώματα ασθένειας, όπως καρκινικά κύτταρα στο κρέας. Ανεξάρτητα από αυτό, όλοι αυτοί οι νέοι τρόποι δημιουργίας κυττάρων που συνεχίζουν να αναπτύσσονται ή να διαφοροποιούνται θα πρέπει να απαιτούν αξιολόγηση ασφάλειας για να προσδιοριστεί εάν περιέχουν καρκινικά κύτταρα προτού πωληθούν.
Κατά την περιγραφή των ικριωμάτων και των μέσων ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται, οι εταιρείες «κρέατος» που καλλιεργούνται στο εργαστήριο πρέπει να είναι πλήρως διαφανείς σχετικά με τα συστατικά που χρησιμοποιούν. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της προαναφερθείσας μη κερδοσκοπικής βιομηχανίας, ο παρουσιαστής πρότεινε ότι τα μέσα ανάπτυξης θα μπορούσαν να αποτελούνται από μια ποικιλία διαφορετικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που ταξινομούνται σύμφωνα με την διαδικασία GRAS (Γενικά Αναγνωρίζεται ως Ασφαλές) που επιτρέπει στις εταιρείες να κάνουν τις δικές τους δοκιμές και δεν υποβάλλονται σε νέα αναθεώρηση προσθέτων τροφίμων του FDA.
Δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν πλήρως την σύνθεση των ικριωμάτων ή των μέσων ανάπτυξης τους, εκθέτοντας πιθανώς τους καταναλωτές σε νέες πρωτεΐνες και αλλεργιογόνα, το νέο μείγμα συστατικών θα πρέπει να επανεξεταστεί κάτω από μια πλήρη εποπτευόμενη από την FDA αναθεώρηση προσθέτων τροφίμων και όχι στο GRAS.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τις μεθόδους επεξεργασίας που χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές ή/και μέσο καλλιέργειας είναι η μόλυνση. Σε αντίθεση με τα ζώα, τα κύτταρα δεν έχουν πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων ή μυκήτων, μυκόπλασμα και άλλων ανθρώπινων παθογόνων που αναπτύσσονται σε δεξαμενές κυττάρων. Ενώ οι εταιρείες «κρέατος» που καλλιεργούνται στο εργαστήριο τονίζουν ότι αυτός ο τύπος παραγωγής «κρέατος» θα ήταν πιο στείρος από την παραδοσιακή κτηνοτροφία, είναι άγνωστο πώς ισχύει αυτό χωρίς την χρήση αντιβιοτικών ή κάποιου άλλου φαρμακευτικού μέσου παθογόνου ελέγχου.
Με βάση σχόλια από διάφορες εταιρείες, η χρήση αντιβιοτικών σε ολόκληρη την βιομηχανία είναι ακόμα πολύ ασαφής. Ενώ οι υποστηρικτές της βιομηχανίας έχουν περιγράψει πολλές χρήσεις των αντιβιοτικών στην παραγωγή «κρέατος» που καλλιεργείται στο εργαστήριο για την πρόληψη της μόλυνσης, δεν έχουν αποκαλύψει την ποσότητα των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στις διάφορες διαδικασίες.
Αντίθετα, προτείνουν ότι επειδή η μαζική παραγωγή «κρέατος» που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα γίνει σε βιομηχανικό και όχι εργαστηριακό περιβάλλον, με βιοαντιδραστήρες και δεξαμενές, θα υπάρχει υψηλότερη εποπτεία ασφάλειας από ό,τι στα ιατρικά εργαστήρια. Προτείνεται ότι τα πολλά προληπτικά μέτρα στην βιομηχανία θα διατηρήσουν ένα στείρο όριο και θα αποτρέψουν την χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή.
Παραμένει ένα ερώτημα πώς μια μονάδα παραγωγής τροφίμων θα ήταν πιο αποστειρωμένη από ένα ιατρικό εργαστήριο.
Εταιρείες όπως η Memphis Meats ισχυρίζονται ότι κατασκευάζουν γενετικές κυτταρικές σειρές ώστε να είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά, αλλά δεν θέλουν τα κύτταρα «κρέατος» τους να επηρεαστούν από βακτηριακή και ιική μόλυνση που πλήττει την ιατρική κυτταροκαλλιέργεια, επομένως χρησιμοποιούν γενικά αντιμικροβιακά.
Ωστόσο, οποιαδήποτε παραγωγή μεγάλης κλίμακας που απαιτεί χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και για βραχυπρόθεσμη διάρκεια, θα πρέπει να απαιτεί τέτοιο εργαστηριακά καλλιεργημένο “κρέας” να υποβάλλεται σε ακόμη αυστηρότερες δοκιμές υπολειμμάτων φαρμάκων του USDA, δοκιμές παθογόνων και απαιτήσεις ανοχής FDA από το συμβατικό κρέας.
Πολλές άλλες εταιρείες ισχυρίζονται ότι δεν σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αντιβιοτικά σε διευρυμένη παραγωγή, γεγονός που θέτει το ερώτημα, εκτός από τους υποτιθέμενους στείρους βιοαντιδραστήρες, χρησιμοποιούν άλλες άγνωστες διαδικασίες για την πρόληψη της μόλυνσης; Για παράδειγμα, η Future Meat Technologies περιγράφει την χρήση μιας «ειδικής ρητίνης» για την απομάκρυνση των τοξινών.
Οι εταιρείες δεν έχουν επίσης αποκαλύψει σχέδια για τον τρόπο με τον οποίο θα απορρίπτουν τις τοξίνες από βιοαντιδραστήρες, ικριώματα και μέσα καλλιέργειας όπως αυξητικούς παράγοντες/ορμόνες, παράγοντες διαφοροποίησης, που συχνά περιλαμβάνουν ορό εμβρύου μόσχου ή ορού αλόγου και αντιμικροβιακά (που συνήθως προστίθενται στα καλλιεργούμενα κύτταρα για την πρόληψη της βακτηριακής και μυκητιασικής μόλυνσης, κυρίως μέσα σε αυτά).
Στο συμβατικά παραγόμενο κρέας, τα ζώα απορρίπτουν αυτές τις τοξίνες στα ούρα και τα κόπρανα τους. Εάν οι εταιρείες δεν μπορούν να βρουν έναν τρόπο για αυτό το «κρέας» να απορρίψει αυτές τις τοξίνες, οι μακροπρόθεσμες καλλιέργειες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργηθούν μέσα στο ίδιο το «κρέας».
Δεδομένης της έλλειψης σαφήνειας αυτών των εταιρειών και των διαδικασιών τους, πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των κυτταρικών σειρών και των μέσων ανάπτυξης/βιοαντιδραστήρα για προσμείξεις και κάποιο είδος τυποποίησης που καθιερώθηκε σε ολόκληρο τον κλάδο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια.
Τελικές εκτιμήσεις και κανονιστικές συστάσεις.
Η βιομηχανία είναι νέα και η ακριβής διαδικασία παραγωγής και οι εισροές που απαιτούνται για μεγάλης κλίμακας παραγωγή «κρέατος» που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι άγνωστες (ή δεν αποκαλύπτονται από τις εταιρείες). Είναι ευθύνη τόσο του FDA όσο και του USDA να διασφαλίσουν ότι όλες οι εισροές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και το τελικό προϊόν είναι ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα.
Αυτοί οι φορείς πρέπει να διασφαλίζουν ότι το “κρέας” που καλλιεργείται στο εργαστήριο φέρει την κατάλληλη επισήμανση, συμπεριλαμβανομένου του εάν κάποιο από τα συστατικά του προϊόντος είναι γενετικά τροποποιημένο ή εάν τα συστατικά παράγονται χρησιμοποιώντας μη τροποποιημένα κύτταρα ζώων. Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι αυτό το προϊόν δεν εισάγει νέα αλλεργιογόνα στην προμήθεια τροφίμων, ότι τυχόν ορμόνες ή αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται δεν βρίσκονται σε μη ασφαλή επίπεδα στο τελικό προϊόν και ότι το προϊόν το “κρέας” που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το ρυθμιστικό κενό Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές (GRAS) όπου οι εταιρείες μπορούν να προσλάβουν τους δικούς τους ειδικούς για να αξιολογήσουν τα προϊόντα τους, συχνά κρυφά χωρίς καμία ειδοποίηση προς το κοινό ή την FDA.
Το GRAS είναι ακατάλληλη ονομασία επειδή δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ έμπειρων ειδικών σχετικά με την ασφάλεια του “κρέατος” που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Αντίθετα, ο FDA θα πρέπει να απαιτεί τα προϊόντα «κρέατος» που καλλιεργούνται στο εργαστήριο να ρυθμίζονται πιο διεξοδικά ως πρόσθετα τροφίμων. Οι εταιρείες “κρέατος” θα πρέπει να υποβάλουν πλήρεις αιτήσεις για πρόσθετα τροφίμων για καθένα από τα νέα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των “κρεάτων”, καθώς και μια αίτηση τελικής έγκρισης τροφίμων για ολόκληρο το προϊόν. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, όπως όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος, θα πρέπει στη συνέχεια να έχουν επιθεωρητές του USDA επί τόπου που παρακολουθούν την διαδικασία και επιθεωρούν το «κρέας».
Το USDA ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα ξεκινήσει την διαδικασία ανάπτυξης κανονισμών για αυτά τα νέα είδη κρέατος. Θα χρειαστεί επαρκής ρύθμιση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που τίθενται σε αυτό το άρθρο.
Συνολικά, λόγω της νέας φύσης του «κρέατος» που καλλιεργείται στο εργαστήριο, της έλλειψης διαφάνειας από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και των μυριάδων πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών, η αυστηρή ρύθμιση αυτού του προϊόντος είναι ζωτικής σημασίας.
Σχετικά με τα Animal Factories – Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Γνωρίζατε ότι μόνο το 2% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εκτρέφουν τώρα το 40% όλων των ζώων στις ΗΠΑ; Ή ότι το 79% των χοίρων στις ΗΠΑ εκτρέφονται σε φάρμες με 2.000 ή περισσότερους χοίρους;
Τις τελευταίες δεκαετίες, η ενοποίηση της παραγωγής τροφίμων έχει συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια ολοένα και λιγότερων εταιρειών.
Πολλά από τα σημερινά αγροκτήματα είναι στην πραγματικότητα μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όχι οικογενειακές φάρμες με πράσινα βοσκοτόπια και κόκκινους αχυρώνες που φαντάζονται οι περισσότεροι Αμερικανοί. Η λειτουργία αυτών των ενοποιημένων εργασιών έχει ελάχιστη έως καθόλου σημασία για το περιβάλλον, την καλή διαβίωση των ζώων ή την ασφάλεια των τροφίμων και συχνά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και των αγροτικών κοινοτήτων για χάρη του κέρδους.
Τα Animal Factories συσκευάζουν εκατοντάδες, χιλιάδες και μερικές φορές εκατομμύρια αγελάδες, χοίρους, κοτόπουλα σε ανθυγιεινές, απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες, βλάπτοντας το περιβάλλον, την δημόσια υγεία και την οικονομία μας.
Αυτές οι βλάβες αντισταθμίζουν κάθε υποτιθέμενο όφελος από την αύξηση της παραγωγής και απλώς δεν είναι ένας βιώσιμος ή έξυπνος τρόπος παραγωγής του βοείου κρέατος, του χοιρινού κρέατος, των πουλερικών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών της χώρας μας.
Η επιστημονική έρευνα και οι επιτόπιες παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν τις ποικίλες και καταστροφικές επιπτώσεις των Animal Factories.
Περιλαμβάνουν:
- Υπερχρήση φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτουν τις ανθυγιεινές συνθήκες στις φάρμες των εργοστασίων και προκαλούν αυξημένη ανθρώπινη έκθεση σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, επικίνδυνες ορμόνες και αρσενικά που προκαλούν καρκίνο.
- Παραγωγή κοπριάς που υπερβαίνει κατά πολύ τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται ευλόγως για καλλιέργειες. Η κοπριά ψεκάζεται συνήθως στις καλλιέργειες, συχνά υπερβολικά, οδηγώντας σε διαρροή στα επιφανειακά νερά. Οι τεχνητές λιμνοθάλασσες κοπριάς σε βιομηχανικές φάρμες συγκρατούν εκατομμύρια γαλόνια υγρών αποβλήτων από τα οποία οι ρύποι μπορούν να αποβληθούν στα υπόγεια ύδατα.
- Η ρύπανση του περιβάλλοντος που επηρεάζει τόσο τα τοπικά όσο και τα περιφερειακά οικοσυστήματα και κοινότητες, καθώς τα θρεπτικά συστατικά και τα βακτήρια από τα απόβλητα μπορούν να μολύνουν τις υδάτινες οδούς, σκοτώνοντας ψάρια και οστρακοειδή και διαταράσσοντας τα υδάτινα οικοσυστήματα.
- Εταιρικός έλεγχος των αγορών – από τη “γέννηση έως το μπέικον” – που κάνει διακρίσεις σε βάρος των βιώσιμων παραγωγών και δεν μεταβιβάζει την εξοικονόμηση κόστους του βιομηχανικού μοντέλου στους καταναλωτές.
Επιπλέον, οι φορολογικές μας εισφορές υποστηρίζουν τις επιδοτήσεις που επιτρέπουν στα Animal Factories να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων χρησιμοποιεί ρυθμιστική δράση, συμμετοχή των πολιτών, δικαστικές διαφορές και νομοθεσία για την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον κλάδο των Animal Factory.
Η αποκάλυψη των πραγματικών και ανησυχητικών κινδύνων που θέτουν οι εργοστασιακές φάρμες υποστηρίζει το δικαίωμα όλων να γνωρίζουν πώς το σύστημα βιομηχανικού κρέατος επηρεάζει την υγεία μας, το περιβάλλον μας και τα δικαιώματα των καταναλωτών μας. Η σθεναρή αναφορά δεδομένων, η πιο αυστηρή ρύθμιση των ανεξέλεγκτων πρακτικών και η επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας που επηρεάζει την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική μας διαβίωση είναι οι βασικές έννοιες πίσω από το πρόγραμμα Animal Factories.
@Jaydee Hanson: Διευθυντή Πολιτικής & @ Julia Ranney: Ερευνητική και Πολιτική Συνεργάτη – 20 / 09 / 2020
Terrapapers Newsletter