Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Η πιο "καυτή" μετοχή της επόμενης διετίας (Του Απόστολου Μάνθου)

Kατά τη χθεσινή συνεδρίαση κάποιοι προσπάθησαν βεβιασμένα να εφαρμόσουν την παρωχημένη πλέον έκφραση  "sell the news” κλείνοντας τη μετοχή με κάτι λιγότερο από 300 χιλ. τεμάχια στα 3,855 ευρώ, καταγράφοντας έτσι για την ημέρα απώλειες -2,41%. 

Δεν σήκωσαν όμως το βλέμμα τους να κοιτάξουν τη μετοχή του ομίλου στις αρχές του 2022 που είχε πάνω κάτω τιμές πέριξ των 4 ευρώ με τη μόνη τεράστια διαφορά ότι τότε έπαιζαν τα αποτελέσματα του 2021 όπου η Cenergy είχε καθαρή κερδοφορία τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα είναι 174% πάνω στα 60,4 εκατ. ευρώ. Τότε ο όμιλος είχε καθαρό περιθώριο κέρδους 2,1% ενώ τώρα έχει το διπλάσιο στα 4,2%. 

Τότε το EBIT ήταν στα 59,49 εκατ. ευρώ ενώ τώρα είναι 79% μεγαλύτερο στα 106,41 εκατ. ευρώ. Τότε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών μόλις περνούσε την πόρτα του 1 δισ. ευρώ και τώρα έχει εκτοξευτεί στα 2 δισ. ευρώ και συνεχίζει ακάθεκτο για το 2023.  

Άκρως εντυπωσιακά από κάθε οπτική γωνία είναι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2022 ο όμιλος της Cenergy Holdings (CENER), αφήνοντας έτσι ένα ισχυρό αναπτυξιακό  αποτύπωμα κερδοφορίας για τη διετία 2023 - 2024.

Ακόμα και η σημαντική αύξηση στο κεφάλαιο κίνησης που άγγιξε τα 214 εκατ. ευρώ έναντι των 41 εκατ. ευρώ το 2021, που κάποιοι το περνάνε από τη γνωστή κρησάρα, είναι στην πραγματικότητα ένα ιδιαιτέρως θετικό γεγονός, γιατί αυτό κατά βάση σημαίνει ότι ο όμιλος μεγαλώνει.

Kαι μεγαλώνει με τέτοια ταχύτητα που έχει εκπλήξει τους πάντες ωθώντας τους μάλιστα σε ένα απίστευτα θετικό τρέξιμο για να μπορέσουν να καλύψουν τόσο τον τεράστιο όγκο των έργων που έχουν αναλάβει, όσο και αυτών των νέων έργων που στην κυριολεξία "αρπάζουν"  το ένα  μετά το άλλο μέσα από τα χέρια γιγάντιων ανταγωνιστών. 

Με απλά λόγια οι άνθρωποι βλέποντας αυτό που έρχεται έχουν πάρει τους γκασμάδες και τρυπάνε το ταβάνι, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα δεύτερο πολύ  υψηλότερα από αυτό που υπάρχει για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη χιονοστιβάδα των νέων παραγγελιών. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της τεράστιας μεγέθυνσης των πωλήσεων είναι το παραγωγικό ανεκτέλεστο των 2 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο όμιλος στα τέλη του περασμένου έτους το οποίο πρακτικά σαν νούμερο είναι ακόμα μεγαλύτερο, όταν μάλιστα μόλις πριν έξι μήνες, τον περασμένο δηλαδή  Ιούνιο,  ήταν σχεδόν το μισό στα 1,1 δισ. ευρώ. Φυσικά και στο μεσοδιάστημα παρήγαγε και παρέδωσε προϊόντα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είπαμε η ταχύτητα των νέων έργων που αναλαμβάνει έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Την ίδια ώρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κάποιοι προσπάθησαν βεβιασμένα να εφαρμόσουν την παρωχημένη πλέον έκφραση  "sell the news” κλείνοντας τη μετοχή με κάτι λιγότερο από 300 χιλ. τεμάχια  στα 3,855 ευρώ, καταγράφοντας έτσι για την ημέρα απώλειες -2,41%. 

Δεν σήκωσαν όμως το βλέμμα τους να κοιτάξουν τη  μετοχή του ομίλου στις αρχές του 2022 που είχε πάνω κάτω τιμές πέριξ των 4 ευρώ με τη μόνη τεράστια διαφορά ότι τότε  έπαιζαν τα αποτελέσματα του 2021 όπου η Cenergy είχε καθαρή κερδοφορία τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα είναι 174% πάνω στα 60,4 εκατ. ευρώ. Τότε ο όμιλος είχε καθαρό περιθώριο κέρδους 2,1% ενώ τώρα έχει το διπλάσιο στα 4,2%. 

Τότε το EBIT ήταν στα 59,49 εκατ. ευρώ ενώ τώρα είναι 79% μεγαλύτερο στα 106,41 εκατ. ευρώ. Τότε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών μόλις περνούσε την πόρτα του 1 δισ. ευρώ και τώρα έχει εκτοξευτεί στα 2 δισ. ευρώ και συνεχίζει ακάθεκτο για το 2023.  

Ο διπλασιασμός αυτός των θεμελιωδών μέσα σε ένα μόλις χρόνο εύκολα θα μπορούσε να ορίσει τα παρόντα επίπεδα τιμών ως αφετηρία  σημαντικής μεσομακροπρόθεσμης ανόδου και όχι ως αφετηρία πισωγυρίσματος για να κυνηγήσουμε 0,10 με 0,20 ευρώ χαμηλότερες τιμές.  

Από τα οικονομικά τώρα στοιχεία που ανακοίνωσε η Cenergy σημείωσα τέσσερα δεδομένα που εύκολα θα μπορούσαν να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα την τιμή της μετοχής πάνω από  τα 5 ευρώ.

Το πρώτο είναι φυσικά το ανεκτέλεστο των 2 δισ. ευρώ που αφήνει ισχυρότατη παρακαταθήκη κερδοφορίας για το τρέχον έτος.

Το δεύτερο είναι το πολύ θετικό γεγονός αυξανόμενων επενδύσεων για την περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας κυρίως στον κλάδο καλωδίων, τόσο στα υποβρύχια όσο και στα χερσαία καλώδια. 

Ήδη για το 2022 έφτασαν τα 79 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε άλλα 80 εκατ. ευρώ για τη διετία 2023 – 2024 για να μπορέσει να αντιμετωπίσει  την αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό, όπου θα περιλαμβάνει σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, διπλασιάζοντας έτσι την παραγωγική δυναμικότητά του και παρέχοντας επιπλέον δυνατότητες αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων. 

Επίσης, πέρα από την ενίσχυση του εργοστασίου στην Κόρινθο με την απόκτηση όμορου ακινήτου, ο όμιλος φαίνεται να προχώρησε και στην απόκτηση βιομηχανικού ακινήτου στη Βοιωτία, έκτασης 245.718 τ.μ. (με 49.673 τ.μ. κτιρίων και στεγασμένων επιφανειών) που θα επιτρέψει στη θυγατέρα  Hellenic Cables να επεκτείνει περαιτέρω τις γραμμές παραγωγής χερσαίων καλωδίων.

Το τρίτο είναι η ισχυρή επάνοδος του κλάδου σωλήνων χάλυβα και των Σωληνουργείων Κορίνθου, όπου φαίνεται από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 να ανεβάζει στροφές, ξεκινώντας την εκτέλεση έργων με βελτιωμένα μάλιστα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA έχει ξεπεράσει πλέον  τα επίπεδα του 2019 ανερχόμενα στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος εισήλθε και πάλι σε καθαρή κερδοφορία 7,168 εκατ. ευρώ από ζημιές 13,94 εκατ. ευρώ το 2021 που ήταν επηρεασμένα από τους δασμούς που επέβαλε τότε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Και τέταρτο δεδομένο με ισχυρό ανοδικό alert, η  εκκολαπτόμενη γιγάντια συνεργασία με την Ørsted  γύρω από την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ. Είναι ένα γεγονός που όταν ευοδωθεί θα αλλάξει ριζικά τις δυνάμεις και τα μεγέθη της Cenergy. Εκεί λοιπόν κάτι φαίνεται να κινείται αφού ο όμιλος μέσα στις δαπάνες επενδύσεων των 79 εκατ. ευρώ του 2022 υπήρχαν και 6 εκατ. ευρώ που πήγαν για την υποστήριξη της κατασκευής εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή της Cenergy Holding, μετά και το απαραίτητο χώνεμα τιμών που φαίνεται να συντελείται το τελευταίο χρονικό διάστημα κυρίως από τους γρήγορους - βραχυχρόνιους επενδυτές, θεσμικούς και μη, δείχνει να ετοιμάζει το σκηνικό για την επόμενη ανοδική της κίνηση που θα την οδηγήσει πλέον προς το επίπεδο των 5 ευρώ, δίνοντας έτσι μια  απόδοση της τάξεως του +30% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. 

Ισχυρός χορηγός σε αυτή την κίνηση είναι και ο ανοδικός στροφέας του Ιουλίου "W” ο οποίος μαζεύει και σπρώχνει τη μετοχή σε νέα υψηλά, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. 

Στατιστικά πάντως στη διαγραμματική ανάλυση, όταν ο ανοδικός στροφέας συνοδεύεται και από ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, δύσκολα ξεφεύγει από τον ανοδικό στόχο. Είναι ένα pattern που το έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια και  σε άλλες εισηγμένες εταιρείες με θεαματικά αποτελέσματα όπως την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον Μυτιληναίο, την AutoHellas, τη Quest, την Profile, την Epsilon Net και τα Πλαστικά Κρήτης.

πιν

Παρεμπιπτόντως της μάνας Viohalco (ΒΙΟ) τα είδατε τα αποτελέσματα;

Ένας γιγάντιος  βιομηχανικός όμιλος με τζίρο πωλήσεων 7 δισ. ευρώ και ενοποιημένο EBITDA στα 646 εκατ. ευρώ έχει κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό στα 1,162 δισ. ευρώ (!) που κανονικά θα έπρεπε να είχε χαιρετήσει "χθες" τα 1,8 δισ. ευρώ.     

*Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

ΠΗΓΗ: capital.gr