Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Κάποιοι από τους «άχαρτους» περιμένουν ακόμη χαμηλότερες τιμές εισόδου για να επενδύσουν (Πέτρος Στεριώτης)

 

Φίλοι της ιστοσελίδας, χαίρετε!

Τη στιγμή που σύσσωμος ο Ελληνισμός έχει “παγώσει”, οι όποιες συζητήσεις περί ΧΑ περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Η ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία και οι κοινωνικοπολιτικές τις επιπτώσεις έχουν αυξήσει το συστημικό ρίσκο και στα ελληνικά αξιόγραφα.

Ήταν ήδη σε τεχνικώς υπεραγορασμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, επήλθε και το τραγικό συμβάν ως αφορμή βίαιης ρευστοποίησης, κατοχύρωσης κερδών και αλλαγής της διαγραμματικής εικόνας.   

Τόσο οι κινητοί μέσοι όροι και ο παραβολικός SAR ακόμη και των 20 ημερών βρίσκονται σε επίπεδα αρκετά μακριά από τον Γενικό και τον Τραπεζικό δείκτη και άρα δεν προσφέρουν άμεση στήριξη, με τα πρόσφατα υψηλά να έχουν αποκτήσει τη μορφή "climax top".

Τεχνικά και μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, το bull market δεν έχει ολοκληρωθεί ανεπιστρεπτί, καθώς -ας μην ξεχνούμε- τα κυριότερα συστατικά της Αγοράς (κλαδικοί δείκτες και μεμονωμένοι τίτλοι) βρίσκονται στην «ακτίνα» των πολυετών υψηλών τους.

Τα θετικά εταιρικά μεγέθη δεν θα εκλείψουν, καθώς πολλές εισηγμένες συνεχίζουν να είναι νοικοκυρεμένες, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί σημαντικά και το εγχώριο χρηματιστηριακό περιβάλλον μοιάζει περισσότερο φιλοεπενδυτικό.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει αναμονή για την αναβάθμιση της Χώρας, κάτι που -όταν συμβεί- θα στρέψει εκ των πραγμάτων περισσότερα funds προς τις ελληνικές εισηγμένες.      

Εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν τις πολιτικές εξελίξεις και ενώ το σενάριο της αυτοδυναμίας απομακρύνεται.    

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, λοιπόν, οι Έλληνες επενδυτές, καθώς οι παρακάτω ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε μία «διελκυστίνδα» με τα εξής χαρακτηριστικά:

-        Πολλοί -εκτιμούμε οι περισσότεροι- «παροικούντες στην λεωφόρο Αθηνών» έχασαν το ράλι, είτε εντελώς είτε στο μεγαλύτερο εύρος του.

-        Κάποιοι συνεχίζουν να είναι ούτως ή άλλως δύσπιστοι έναντι της φετινής υπερ-απόδοσης του πρώτου φετινού διμήνου.

-        Κάποιοι από τους «άχαρτους» περιμένουν ακόμη χαμηλότερες τιμές εισόδου για να επενδύσουν.

-        Όσοι έδειξαν απληστία στα τελευταία στάδια του προηγηθέντος ράλι θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα σε περίπτωση που η δευτερεύουσα διόρθωση πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.  

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνεται από την άγαρμπη προχθεσινή σκλήρυνση της ρητορικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αποστρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον από την ανάληψη νέων αγοραστικών πρωτοβουλιών σε όλα τα risk assets.

Οι ομολογιακές αγορές δίνουν σήμα-προπομπό ύφεσης, με τις αποδόσεις των βραχύτερων λήξεων να είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες της «ουράς» της χρονικής καμπύλης.

Οι επόμενες ανακοινώσεις για την αμερικάνικη αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φαίνεται ότι δημιουργείται αυξημένη πίεση προς τις νομισματικές αρχές αφενός να συνεχίσουν την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφετέρου να μην πλήξουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο επίσημος στόχος των μεγάλων Οικονομιών για Πληθωρισμό 2% θα πάρει πολύ καιρό να επιτευχθεί, με τις πρόσφατες μετρήσεις να μην είναι ενθαρρυντικές.

Με εκτίμηση & αποποίηση

Πέτρος Κ. Στεριώτης
(Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ)