Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Το μυστικό όπλο του Γενικού Δείκτη (Του Απόστολου Μάνθου)

 

Του Απόστολου Μάνθου

Με νέο υψηλό 3.075 ημερών έκλεισε τον Φλεβάρη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συμπληρώνοντας έτσι πέντε διαδοχικούς μήνες ανόδου από τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Το ποσοστό της ανόδου μέσα σε αυτούς τους μήνες έχει φτάσει πλέον το 44%, με τον δείκτη να ξεφεύγει μετά από οκτώ χρόνια από τα δεσμά της πολύ βαριάς αντίστασης της ζώνης των 950 με 1000 μονάδων.

Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες ο δείκτης έχει αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, προσθέτοντας ένα ακόμα "μυστικό" όπλο υψηλών οκτανίων στη σύνθεσή του που τον έχει οδηγήσει στην αποτύπωση  μιας εκρηκτικής ανοδικής κλίσης που ξεπερνάει τις 83 μοίρες. Λίγο ακόμα δηλαδή και η άνοδος θα ήταν κάθετη. Μιλάμε για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που έχει περάσει σχεδόν τους πάντες και έχει πλασαριστεί στη δεύτερη θέση με ένα 7,20% ποσοστό συμμετοχής στην κίνηση του δείκτη, πίσω από την Coca Cola HBC που βρίσκεται σχετικά κοντά στο 8,59%.

Μην ψάχνετε να βρείτε τον "πρώην" δεύτερο, ΟΤΕ, γιατί έχει αλλάξει "λάστιχα" και έχει βρεθεί στη δωδέκατη θέση πίσω από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πέραν όμως από την Πειραιώς έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές και στην πρώτη οκτάδα των "ρυθμιστών" (ΕΕΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ) όπου πλέον έχει φτάσει να ελέγχει κάτι λιγότερο από το 50% του Γενικού Δείκτη με το 24% να είναι "τραπεζοκίνητο".

Την ίδια ώρα όλο το μακροπρόθεσμο σκηνικό στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών φαίνεται να έχει γύρει για τα καλά υπέρ των υπομονετικών  αγοραστών καθώς το μεσοπρόθεσμο πεδίο που έχει ανοιχτεί απλώνεται έως τα υψηλά του Μαρτίου του 2014 στις 1350 με 1380 μονάδες. 

  • Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο δείκτης θα πάει αύριο σε αυτά τα επίπεδα τιμών, καθώς ο δρόμος που οδηγεί ως εκεί εκτείνεται έως τον Απρίλιο του 2024 οπότε στο ενδιάμεσο έχει την ευχέρεια  να περάσει μέσα από αρκετά στάδια πτωτικής διόρθωσης και ανοδικής συνέχειας δίχως να εκτροχιαστεί από το βασικό σενάριο ανόδου.

Ιδιαίτερα θετικοί για τη μακροπρόθεσμη πορεία του δείκτη είναι και οι ταλαντωτές με βάση τον όγκο συναλλαγών μιας που τώρα αρχίζουν και ανεβάζουν ρυθμούς έχοντας τη διάθεση να πλησιάσουν τα επίπεδα του 2017 που ήταν σχεδόν διπλάσιος από τα τωρινά.

πιν

  • Αυτά από απόψεως μακροπρόθεσμης διαγραμματικής ανάλυσης του Γενικού Δείκτη, καθώς στη βραχυπρόθεσμη ανάλυση η άνοδος φαίνεται να πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του κύκλου της επιζητώντας μια στάση και έναν καθοδικό επανέλεγχο κάποιων διαγραμματικών σημείων  ώστε να πραγματοποιηθεί και στο μεσοδιάστημα και η κατάλληλη εκτόνωση των "super overbought” επιπέδων στους τεχνικούς δείκτες ορμής. 

Μια εκτόνωση η οποία πλησιάζει όλο και περισσότερο και είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα στις επόμενες ανοδικές μονάδες του δείκτη που μπορεί να είναι από τις  1130 έως και τις 1165 μονάδες. Ειδικότερα τώρα, μετά και την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους από την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI. 

  • Τα πρώτα σημάδια θα έρθουν κυρίως από την αποτύπωση τριήμερων candlesticks με μεγάλη πάνω σκιά αναχαίτισης των αγοραστών και κλείσιμο με αρνητικό πρόσημο. Στην περίπτωση που όντως επιβεβαιωθεί η έναρξη ενός βραχυχρόνιου καθοδικού κύματος ο πρώτος στόχος εντοπίζεται στα Fibonacci Speed Resistance Fan ανάμεσα στις 1075 με 1055 μονάδες ή ένα -6,5% από το χθεσινό κλείσιμο των 1129 μονάδων.  

πιν

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο, μιλώντας πάντοτε για το βραχυπρόθεσμο τοπίο, έρχεται από τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), ο οποίος έχει βρεθεί στη στρατόσφαιρα της υπεραγορασμένης κατάστασης χτυπώντας νούμερα που είχε να δει από το... 2006. Και μιλάμε για τον RSI (21) σε τριημερήσιο chart τιμών που είναι σχετικά αργός. 


  • Το θέμα εδώ είναι ότι ο δείκτης μπορεί  να πάει λίγο ψηλότερα, αλλά στατιστικά  όσο δεν πραγματοποιείται  ένα ευρύ καθοδικό pullback η συσσώρευση του ισχυρού αγοραστικού "ατμού" θα φέρει αργότερα μια ακόμα πιο βίαιη πτωτική κίνηση απελευθέρωσής του που θα πάρει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μαζευτεί. 

Αν φυσικά το φαινόμενο αυτό συνέβαινε σε μια μετοχική αξία θα το αναφέραμε ως διαπίστωση καθώς έχουμε δει πολλές φορές τις δυναμικές εταιρείες να συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να κολυμπάνε στις υπεραγορασμένες ζώνες δίχως σημαντική καθοδική διόρθωση. Στους μεγάλους  χρηματιστηριακούς δείκτες όμως η στατιστική αποθέρμανσης των τεχνικών ταλαντωτών δύσκολα μπορεί να πέσει έξω.

πιν

 ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής