Το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει αισίως τον πέμπτο διαδοχικό ανοδικό του μήνα, εν μέσω προσδοκιών, deals, κι εταιρικών αποτελεσμάτων, παραμένοντας μετά την πρόσφατη άνοδο, εάν όχι η φθηνότερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, σίγουρα από τις φθηνότερες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί η ανησυχία για διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, και η οποία κερδίζει την πεποίθηση ολοένα και περισσότερων επενδυτών. Φυσικά, και οι διορθώσεις αποτελούν μία υγιή κατάσταση σε μία χρηματιστηριακή αγορά, καθώς αυτές δίνουν την ευκαιρία της αναδιάρθρωσης, αλλά και την εισροή νέων κεφαλαίων.
Πόσο όμως εφικτή είναι στην παρούσα φάση μία διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, και δη σε επίπεδο γενικού δείκτη;
Κοιτάζοντας κάποιος την μεγάλη διαγραμματική εικόνα του γενικού δείκτη (βλ. γράφημα παρακάτω), το μηνιαίο διάγραμμα αυτού, παρατηρεί ότι ο γενικός δείκτης αισίως έχει φθάσει στον πέμπτο ανοδικό του μήνα (μένει η αυριανή συνεδρίαση), καταγράφοντας κέρδη 8,85% για τον μήνα Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το μηνιαίο διάγραμμα, τον Φεβρουάριο ο πραγματοποιηθείς όγκος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε μηνών (κόκκινος κύκλος), και ο δεύτερος συνεχόμενος πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα μηνών. Δηλαδή, το αγοραστικό ενδιαφέρον όχι μόνο παραμένει αμείωτο, όσο ο γενικός δείκτης κινείται προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται.
Χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε τους αναγνώστες με πληθώρα τεχνικών δεικτών, χρησιμοποιώντας μόνο δύο από αυτούς, τους *RSI και *Money Flow (βλ. επεξήγηση στο τέλος), θα δούμε ότι ο γενικός δείκτης βρίσκεται εν μέσω μίας έντονης ανοδικής τάσης η οποία μπορεί να τον οδηγήσει στην αντίσταση των 1.370 μονάδων, με την στήριξη να βρίσκεται στις 1.016 μονάδες.
Όπως παρατηρούμε στο μηναίο διάγραμμα του γενικού δείκτη, ο δείκτης RSI βρίσκεται πολύ κοντά στο να περάσει το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, κάτι που έχει να συμβεί από το Νοέμβριο του 2005, όταν και από τις 2.489 μονάδες βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 στις 4.202 μονάδες (βέλος 1), με την ανοδική του κίνηση να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2007 στις 5.334 μονάδες. Στην εν λόγω κίνηση, βρέθηκε στο ξεκίνημα αυτής «σύμφωνος» και ο δείκτης Money Flow, «κορυφώνοντας» τον Φεβρουάριο του 2006.
Ακόμη πιο ξεκάθαρο ήταν το σήμα που δόθηκε από RSI και Money Flow, τον Ιούνιο του 2012 (διπλές εκλογές), σηματοδοτώντας στην ουσία την ανοδική πορεία του γενικού δείκτη από τα υπερπουλημένα επίπεδα των 611,16 μονάδων, στο επίπεδο των 1.335 μονάδων τον Μάρτιο του 2014 (βέλος 2), με τους δύο δείκτες να σηματοδοτούν στην συνέχεια και την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη.
Σε αντίστοιχη φάση δείχνει να βρίσκεται ο γενικός δείκτης από τον περασμένο Οκτώβριο, όπου η σταδιακή αύξηση του όγκου μπορεί να τον οδηγήσει στο επίπεδο αντίστασης των 1.370 μονάδων, προτού έρθει η πολυπόθητη (για πολλούς) διόρθωση….
Υ.Γ1: Εξάλλου, είναι γνωστό στα χρηματιστήρια, πως στο τέλος δικαιώνεται η μειοψηφία.
Υ.Γ2: Μπορεί μία διόρθωση σε επίπεδο γενικού δείκτη να μην έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, αλλά σε επιμέρους μετοχές αυτή έχει πραγματοποιηθεί.
*Relative Strength Index: Ο δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) μετρά την ταχύτητα και το μέγεθος των πρόσφατων αλλαγών της τιμής μίας μετοχής, αποτυπώνοντας τα υπερτιμημένα ή υποτιμημένα επίπεδα στην τιμή της μετοχής.(περισσότερα εδώ)
*Money Flow Index: Ο δείκτης Money Flow Index (MFI) είναι ένας δείκτης ορμής που μετρά τη ροή χρημάτων προς και από μία μετοχή σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενσωματώνοντας τον όγκο.(περισσότερα εδώ)
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
follow us on twitter: