Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Χ.Α + Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (11.03.2023)

 

WALL STREET: Επειδή κάποιοι δεν το πιστεύουν, ας διαβάσουν αυτά που γράφαμε μόλις πριν λίγους μήνες, πέντε (5) τον αριθμό...

Την περασμένη εβδομάδα ο Michael Burry έγραψε στο Twitter: 

«29 εταιρείες της Wall είχαν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 10 δισ. με EBITDA τους άνω των -146M μέχρι -6 δισ.!! — ΟΛΗ αυτή η ανοησία(ήπια λέξη) πρέπει να φύγει.

  • — Επειδή δεν έδωσε μια λίστα, αποφασίσαμε να το κάνουμε μόνοι μας. Εδώ είναι οι 12 κορυφαίοι ανά κεφαλαιοποίηση – Διασκεδάστε με τα χάλια τους!!

— ΑΝ ΣΤΗΝ WALL STREET υπήρχε ο ΘΕΣΜΟΣ της ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, όπως ο δικός μας, τότε οι σε αυτήν Εταιρείες θα ήσαν απείρως περισσότερες από αυτές της Κανονικής Διαπραγμάτευσης.

  • Αλλά ποιος, να σας τα γράψει αυτά… Γρι χαμπάρι δεν έχουν και δεν παίρνουν!!

ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;

Last week Michael Burry tweeted: “29 companies had a MKT CAP >10B with EBITDA of <-146M … ALL this silliness must go”
  • Since he didn’t provide a list, we decided to do it ourselves. Here’s the top 12 by market cap‘s – go have your fun










***

Το ελληνικό χρηματιστήριο - με τα καλά και τα κακά του - είναι για την κοινότητα των συνειδητοποιημένων επενδυτών όαση, καταφύγιο και πηγή αστείρευτου οξυγόνου για μία καλύτερη ζωή, αν μη τι άλλο.

***

Σύμφωνα με την ΤτΕ:

👉 Η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ επενδύσεων το 2022 👉 6,2 δις οι άμεσες ξένες επενδύσεις - ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή καταγραφής του σχετικού Δείκτη (2002) 👉 Μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν ρεκόρ κεφαλαίων ύψους 12 δις (έκθεση PwC)

***

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΑΕ!

Αξιότιμοι κύριοι,

Δεν γνωρίζουμε αν το έχετε πάρει είδηση αλλά η αποτίμηση σας στο ταμπλό οδεύει στο να φθάσει στην αντίστοιχη της MIG(!!).

***

ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ: «Σήμερα να είναι μαζί τους και αύριο να είναι να σκοτώσει τους γκέη», είπε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρωθυπουργό.

https://twitter.com/i/status/1626562071528718338 Το κομματικό μίσος τροφοδοτεί την βία. Κάθε άνθρωπος σε θέση ευθύνης πρέπει να προάγει τον αλληλοσεβασμό.

***

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: “Ή του ύψους ή του βάθους” παραμένει η Παγκόσμια χρηματιστηριακή ψυχολογία, τονίζοντας κάποια από τα χειρότερα αγελαία χαρακτηριστικά των επενδυτών, όπως ανυπομονησία και εύρεση ‘αστείων’ δικαιολογιών για την άνοδο, καταστροφολογία στην πτώση, ‘διάβασμα’ των προθέσεων των Κεντρικών Τραπεζών μέσα από ‘ροζ γυαλιά’

  • ΚΑΙ δίχως πολλή σύνδεση με την πραγματικότητα, τακτικές τύπου ‘μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά’ (αναφερόμαστε σε μετοχικούς τίτλους), ‘κρέμασμα από τα χείλη προφητών’, ‘στραβά μάτια’ σε σοβαρότατα ζητήματα κλπ.

Χρησιμότατη για όλους εμάς η συμμετοχή σε αυτή την απαιτητική φάση του τρέχοντος χρηματιστηριακού κύκλου. Ακόμη και σήμερα μνημονεύουμε τα “μαθήματα” που πήραμε την περίοδο 2008 – 2009, την οποία όμως δεν παρομοιάζουμε σε καμία περίπτωση με την παρούσα.

***
ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ - ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ 
  • Στις δικές μας μετοχές, τους αλλάζουν τον αδόξαστο. Παράλληλα (εξ)υμνούν το αμερικανικό χρηματιστήριο για τα συνεχή ιστορικά υψηλά που επιτυγχάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση(!).

Επιδερμικά σχολιάκια και ειρωνιούλες για την δική μας (και δική τους φυσικά) αγορά. Την στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο και σκεπτόμενο είναι και λογικά συμπεριφερόμενο, ενώ το αμερικανικό είναι κυριολεκτικά το Κλουβί με τις Τρελές.

Αδιανόητα, απίστευτα, κωμικοτραγικά αυτά που συμβαίνουν στην Wall Street (όπου το 70% των μετοχών της διαπραγματεύεται με εξωγήινους χρηματοοικονομικούς δείκτες και ένα 20% με αδιανόητα υψηλούς), ενώ ποσά άνω του 1,2 τρις δολαρίων έχουν επενδυθεί μόνον εφέτος σε εταιρείες που προσμετρώνται με βάση τον κύκλο εργασιών τους το 2025(!), που δεν ξέρουν τι χρωστούν και δεν μπορούν να σου πουν αν και πότε θα βγάλουν κέρδη.

  • Το ελληνικό χρηματιστήριο εκεί που υστερεί είναι στον ανθρώπινο παράγοντα. Κάνουν κουμάντο αυτοί που διέλυσαν τα πάντα όλα σε έναν κλάδο και που δεν επιτρέπουν σε καμία ανεξάρτητη φωνή υψηλού κύρους να εντρυφήσει ανάμεσα τους. Το θέλουν υποχείριο τους, να κάνουν τις δουλίτσες τους, να βολεύουν τους δικούς τους και να γενικά να περνάνε ζωή χαρισαμένη εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Και οι κονδυλοφόροι αντί να ασχολούνται με αυτά, στηλιτεύουν την ελληνική αγορά πότε γιατί οι μετοχές της είναι πανάκριβες (sic), πότε γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 900 μονάδες (χαμπάρι δεν είχαν πάρει ή έκαναν πως δεν έπαιρναν για το ποιοί έφταιγαν αποκλειστικά γι αυτό…), πότε για το ένα και πότε για το άλλο.

***

ΕΠΕΣΑΝ ΔΙΑΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ - 11.10.2022

Στους πρωταγωνιστές του ψηφιακού μετασχηματισμού τοποθετεί η JP Morgan τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, διατηρώντας την overweight στάση για τις μετοχές τους και βλέποντας περιθώρια ανόδου από 37% έως 104%.
  • Ο ΟΙΚΟΣ επιβεβαιώνει την overweight στάση που τηρεί και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες καθώς και τις τιμές στόχους, τονίζοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι από τις πιο φθηνές στην περιοχή χάρη (και) στη δυναμική ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή.

Έτσι για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί την τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ με περιθώρια ανόδου της τάξης του 104%, για την Alpha Bank διατηρείται επίσης στο 1,40 ευρώ με περιθώριο ανόδου 62% , για την Eurobank στο 1,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 70% και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 37%.

***

ΟΑΚ: Η επενδυτική Βαθμίδα είναι το χρυσό κλειδί για πολλά πράγματα

  • Ας υποθέσουμε ;oτι δημιουργούμε στην Αμερική ένα Αμοιβαίο κεφάλαιο που σκοπό έχει να επενδύσει στον δείκτη FTSE A ( τυχαίο όνομα ) το οποίο περιλαμβάνει όλες τις μετοχές του πλανήτη που ανήκουν σε αγορές με αξιολόγηση Α.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο αυτό διαθέτει 100 ΔΙΣ τα οποία μοιράζονται 1500 εταιρίες του πλανήτη βάση μιας στάθμισης που έχει η κάθε μετοχή στον δεικτη. Πχ. η μετοχή της Apple έχει βαρύτητα 0.001 οπότε από τα 100 ΔΙΣ τα 100 εκατομμύρια αποτελούν μετοχές της Apple.

  • Πάει ένας νέος επενδυτής και βάζει στο αμοιβαίο 1 ΔΙΣ με αποτέλεσμα τα κεφάλαια του αμοιβαίου να γίνουν 101. Το πρόσθετο αυτό 1 ΔΙΣ θα δημιουργήσει νέες αγορές της μετοχής Apple ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Δηλαδή το αμοιβαίο θα αγοράσει μετοχές της Apple άσχετα αν είναι ακριβή, φτηνή ή αν ο διαχειριστής του αμοιβαίου πιστεύει το αντίθετο. Η διαδικασία είναι σχεδόν παθητική.

Αυτό δικαιολογεί γιατί σε καιρούς πτώσεων στο εξωτερικό πολλά χαρτιά πουλιούνται χωρίς δικαιολογία και ανεξάρτητα του ότι είναι φτηνά. Γιατί, αν απλά κάποιος αποσύρει από το αμοιβαίο τα χρήματα του το αμοιβαίο απλά πουλάει αναλογικά ότι πρέπει.

  • Οσο και να σας φανεί γελοίο, το 70% των μετοχών της Αμερικής ανήκει σε τέτοια αμοιβαία και φυσικά διάφορα funds. Μόλις ένα 30% αφορά ενεργή διαχείριση όπου κάποιος σαν τον Buffet αγοράζει ή πουλάει αφού πρώτα κοιτάξει τι περιλαμβάνει.

Η Ελλάδα με την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα δει εκατοντάδες αμοιβαία που σήμερα διαθέτουν μηδενική συμμετοχή στην Ελλάδα καθότι δεν επενδύουν σε χαρτιά τριτοκοσμικών αγορών, να αγοράζουν αναγκαστικά επειδή αμέσως μετά την αναβάθμιση όλα αυτά θα ενταχθούν σε διάφορους δείκτες. (Προφανώς άλλοι δείκτες που επένδυαν σε τριτοκοσμικές χώρες θα πουλάνε αλλά το ισοζύγιο είναι μακράν υπέρ των πρώτων)

Αλλο στοιχείο είναι η διαφορά ποιότητας επενδυτών των χωρών υψηλής επενδυτικής βαθμίδας από τα κοράκια των άλλων. Γενικά, φανταστείτε ό,τι από Γ’ εθνική πάμε Α και μάλιστα με καλές τιμές.

***

  • ΑΠΟ την θεωρία στη πράξη κι από την πράξη στη θεωρία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣΘα πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο που οι αναλυτές μειώνουν τις προβλέψεις τους και υποβαθμίζουν τις “τιμές στόχους”. Στην αρχή, οι υποβαθμίσεις είναι διστακτικές. Όσο οι αγορές υποχωρούν και στέλνουν τις τιμές πιο κάτω, οι αναλυτές αναπροσαρμόζουν και αυτοί -αρχικά με καθυστέρηση- τις τιμές στόχους.

  • Σε κάποια στιγμή, όσο ο φόβος αυξάνεται, οι υποβαθμίσεις γίνονται πιο έντονες και οι τιμές-στόχοι, υποχωρούν σε πολύ χαμηλά, ή και υπερβολικά, επίπεδα. Σε εκείνο το σημείο, συνήθως υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των προβλέψεων και των πραγματικών συνθηκών των εταιριών και των αγορών. Κάπου, σε εκείνο το σημείο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αντιστρέφουν την πορεία τους και αρχίζει η ανάκαμψη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ(Ι): Όταν θα έρθει η ώρα του “πάτου”, το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία, δε θα είναι καλό. Αντίθετα, θα είναι “μαύρο”. Και την ημέρα του “πάτου”, οι αγορές θα υποστούν μια “συντριβή”.

  • Όμως, κάπου, σε εκείνο το σημείο, αιφνίδια, κάποιοι θα δουν ότι, οι αγορές έχουν βρεθεί σε κατάσταση (πτωτικής) υπερβολής και ότι, τα πράγματα μάλλον θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

Οι συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν μετά την τελευταία συντριβή, θα είναι δυναμικές και με μεγάλη αγοραστική ορμή. Οι δείκτες θα κινούνται επιθετικά ανοδικά. Όσοι έχουν ξαναζήσει κρίση και μεγάλες χρηματιστηριακές πτώσεις, θα το καταλάβουν τη στιγμή που θα συμβαίνει.