Τελικά, οι δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου είναι κακές για τη Νέα Δημοκρατία.
Αλλά όχι τόσο κακές όσο φαίνονται γιατί, κατά βάθος, είναι χειρότερες για τους βασικούς αντιπάλους της
Τα στοιχεία και των νέων μετρήσεων δείχνουν πως ο δικαιολογημένος θυμός του κόσμου (ιδίως των νέων) για το εγκληματικά ακατάλληλο κράτος παίρνει μεν “μπάλα” την κυβέρνηση, αλλά λαβώνουν παράλληλα και τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν για χρόνια και δεν είναι αθώα του αίματος.
- Η διάχυση αυτή του θυμού δεν επιτρέπει εκτιμήσεις “ανατροπής” του πολιτικού σκηνικού, όπως είχε διαμορφωθεί πριν τα Τέμπη, αλλά οδηγούν ενδεχομένως σε έντονο προβληματισμό για την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, γιατί η αυτοδυναμία της ΝΔ (που τα γκάλοπ του Μαξίμου την είχαν σίγουρη), τώρα αμφισβητείται. Και η εξίσωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας (προφανώς με το ΠΑΣΟΚ) έχει πολλές παραμέτρους, αλλά και με οτιδήποτε άλλο χαλάει τη κεντροδεξιά γραμμή του πρωθυπουργού.
*** Ο τυχερός άτυχος…
Ο κ. Μητσοτάκης μέσα στην ατυχία του – το επιτελικό κράτος, που επιδιώκει, μπάζει νερά (και τον εκθέτει) από την αδυναμία κυρίως κάποιων συνεργατών του να σταθούν στο ύψος τους ή τουλάχιστον να πάνε “by the book” – έχει και την τύχη να έχει απέναντί του είτε αποτυχημένους είτε αδύναμους πολιτικούς αντιπάλους…
*** Ο παλιός και ο νέος «αντισυστημισμός.
Ο «αντισυστημισμός» σήμερα αποτελεί την αντίδραση σε κάτι τραγικό που συνέβη και στην πιθανότητα να ξανασυμβεί. Σε αντίθεση με το 2012, που εξέφραζε την αντίθεση σε κάτι δραματικό που συνέβαινε καθημερινά και θα συνέχιζε να συμβαίνει για αρκετά χρόνια. Σήμερα έχουμε λαϊκή οργή απέναντι σε ένα γεγονός το οποίο όλοι απαιτούν να μην επαναληφθεί.
Τότε είχαμε λαϊκή οργή απέναντι σε μια κατάσταση που για να αλλάξει απαιτούσε τεράστιες οικονομικές θυσίες από όλους. Τότε οι πολίτες διαδήλωναν θεωρώντας ότι είναι οι ίδιοι τα θύματα των Μνημονίων.
Τώρα διαδηλώνουν για να τιμήσουν τους νεκρούς και να απαιτήσουν την τιμωρία των υπευθύνων. Η διαφορά είναι τεράστια και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί, παρά τη λαϊκή οργή, δεν έχουμε –ακόμη τουλάχιστον– αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, αλλά μόνο ενίσχυση της «γκρίζας ζώνης» (Γιώργος Κουβαράς, Protagon.gr)
*** Πέριξ του 7,5% ο νέος κατώτατος μισθός.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10:00 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να παραδώσει στον κ. Μητσοτάκη την έκθεση του ΚΕΠΕ. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινείται πέριξ των 770 ευρώ, με ένα ποσοστό αύξησης περίπου 7,5%, αντίστοιχο δηλαδή με αυτό των αυξήσεων για τους συνταξιούχους. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας.
*** Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τη Credit Suisse;
Η JP Morgan παρουσιάζει ένα πιθανό σενάριο που θεωρεί και επικρατέστερο. Την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, καθώς το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θα επιταχύνει τις διαδικασίες ενίσχυσης της ρευστότητας της Credit Suisse, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στη διοίκηση να ολοκληρώνει την αναδιάρθρωσή της.
Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τη Credit Suisse να κλείνει τον επενδυτικό βραχίονα, ώστε να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Από την πλευρά της, η Bank of America, η οποία εξακολουθεί να δίνει σύσταση «buy» για τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας, εξηγεί ότι η στήριξη της SNB αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διατήρηση της υπάρχουσας δομής της Credit Suisse. Η Keefe, Bruyette & Woods, τέλος, εκτιμά ότι η διάσπαση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, με στόχο την «απλοποίηση» της τράπεζας και την περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων.
*** “Θανατερή” η ατμόσφαιρα στην Αθήνα.
Η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των πόλεων στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία του περιβάλλοντος και των κατοίκων τους.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικότερα η μόλυνση του περιβάλλοντος οδηγεί διεθνώς σε πάνω από έξι εκατομμύρια θανάτους ετησίως και οικονομικό κόστος που ισοδυναμεί με πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα 2022 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο πολύ ποικίλλει η ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, με πόλεις όπως η Λαχόρη του Πακιστάν (97,4 μg σωματιδίων PM2,5 ανά m3) και το Δελχί της Ινδίας (92,6) και οι δύο υπερέβησαν τις οδηγίες του ΠΟΥ πάνω από 10 φορές. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται πόλεις όπως το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία (3,3) και το Ταλίν στην Εσθονία (4,8), οι οποίες είναι από τις λίγες που πληρούν τις οδηγίες.
Infographic: Air Pollution: A Global Health Threat | Statista
*** Αλλάζει ρότα στην οικονομία ο Ερντογάν.
Το προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τις πηγές που γνωρίζουν το προσχέδιο, το μανιφέστο του AKP ενόψει των εκλογών δεν θα κάνει καμία αναφορά στην οικονομική πολιτική που ακολουθούσε μέχρι πρόσφατα η Άγκυρα αλλά θα υιοθετεί μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση.
Οι πηγές είπαν επίσης ότι ο Ερντογάν θέλει να δώσει κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς κύκλους. Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 24 ετών, ξεπερνώντας το 85% τον Οκτώβριο, υποκινούμενος και από τις αλλεπάλληλες, «ανορθόδοξες» μειώσεις των επιτοκίων που πυροδότησαν την κατάρρευση της λίρας στα τέλη του 2021.
*** Με … Συνταγματικό αυταρχισμό περνάει ο Μακρόν το νόμο για τις συντάξεις.
Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49, παράγραφος 3 του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να περάσει χωρίς την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δηλαδή την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, εν μέσω διαδηλώσεων και θύελλας στη Βουλή.
Το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ένας νόμος μπορεί να κυρωθεί χωρίς να λάβει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, και ενεργοποιήθηκε από την Μπορν παρότι νωρίτερα μεικτή επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής είχε συμφωνήσει σε συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο -σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ- ουσιαστικά περιείχε τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει η κυβέρνηση,
Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση έκανε την Μπορν -και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως εμβληματική για τον ίδιο- να αποφύγουν το ρίσκο μιας ψηφοφορίας η οποία, για μια χούφτα ψήφους θα μπορούσε να απορρίψει το νομοσχέδιο και ουσιαστικά να «ρίξει» την ούτως ή άλλως εύθραυστη κυβέρνηση.
*** Net-Zero Industry Act από την Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες (Πέμπτη) , το σχέδιο κανονισμού για μια «βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές» αερίων θερμοκηπίου (Net-Zero Industry Act) – ένα σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παραγωγή καθαρών τεχνολογιών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σχέδιο αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής πράσινων τεχνολογιών και θα καταστήσει το ενεργειακό μας σύστημα πιο ασφαλές και βιώσιμο.
Στόχος είναι η συνολική παραγωγική ικανότητα καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ να προσεγγίσει ή να καλύψει τουλάχιστον το 40% των αναγκών της ΕΕ έως το 2030. Αυτό θα επιταχύνει την πρόοδο προς τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη.
*** Τα κατάφερε ο Πούτιν…
‘Ενα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσεται πλέον υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά σε μια χώρα αφοσιωμένη στην ουδετερότητά της, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας. Η ετήσια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την ελβετική Στρατιωτική Ακαδημία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης δείχνει ότι τον Ιανουάριο του 2023, το 55% του ελβετικού πληθυσμού δηλώνει υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, μια αύξηση 10 μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.
*** 12 MiG-29 Από την Πολωνία στην Ουκρανία.
Μετά από ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, μια χώρα του ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, αν και υπάρχουν κάποια… θέματα με την όλη ιστορία. Συγκεκριμένα, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 σοβιετικής κατασκευής αναμένεται να παραδώσει στην Ουκρανία η Πολωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η Βαρσοβία εκτιμά ότι μπορεί να παράσχει συνολικά 12 μαχητικά.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα MiG-29, παρότι πλήρως έτοιμα για μάχη, δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για μαχητικά από τη Δύση, όπως, για παράδειγμα, τα F-16. Βέβαια, οι Ουκρανοί πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα αεροσκάφη αυτά, ενώ χρειάζονται μακρά εκπαίδευση για δυτικά μαχητικά. Από την άλλη, πάντως, τα MiG-29 έρχονται από τη δεκαετία του 1970 και του 1980 και προφανώς είναι αρκετά «γερασμένα».
Θήτα Ευγενικός
Δευτέρα με Παρασκευή