- Στην Ελλάδα, καταγράφεται σειρά αναθεωρήσεων, σε σχέση με την αναμενόμενη επίδοση του ΑΕΠ για το 2023, με τον Τουρισμό ήδη από τον Απρίλιο να καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις και οι επενδυτικές αποφάσεις να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις επιτοκιακές αυξήσεις και την προεκλογική ατμόσφαιρα.
Το Υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει την εκτίμησή του στο 2,3%, το ΙΟΒΕ στο 2,4% και το γνωστό για το συντηρητισμό του ΔΝΤ στο 2,6%.
- Επιπλέον, ο Νουριέλ Ρουμπινί που θα συμμετάσχει στο φετινό Forum των Δελφών στο τέλος Απριλίου, ανησυχεί για την υπερχρεωμένη Ιταλία, αλλά και για Γαλλία, Γερμανία, όχι όμως για την Ελλάδα η οποία έχει ήδη δρομολογήσει δομικές αλλαγές! Προσφέρει επομένως μια μη αναμενόμενη “ψήφο εμπιστοσύνης”, για το ελπιδοφόρο αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας…
Αποκλιμάκωση καταγράφει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάρτιο, καθώς ο μεν δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 5% από 6% το Φεβρουάριο, ενώ και ο δείκτης τιμών παραγωγού, ή χονδρικής διαμορφώθηκε στο 2,7%, από 4,9% τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την Αγορά Εργασίας, διακόπηκε η υπερθέρμανσή της το Μάρτιο.
- Σαν αποτέλεσμα, η Τζάνετ Γέλεν έσπευσε να δηλώσει ότι "Είναι πιθανό η Federal να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια” που ήδη έχουν φτάσει το 5%, αν και πιο πιθανό είναι στις 3 Μαΐου να αποφασιστεί μια ακόμη αύξηση κατά 25 μ.β., με τον Τζέρομ Πάουελ ωστόσο να υπονοεί με τη ρητορική του ότι θα είναι η τελευταία.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ευφορίας για τους δείκτες στη Wall Street, που μεταφέρεται σε αρκετό βαθμό και στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η ΕΚΤ δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσει πιστά τη Federal στις επιτοκιακές αποφάσεις (ο πληθωρισμός του Μαρτίου ήταν 6,9%, από 8,5% το Φεβρουάριο και τα παρεμβατικά επιτόκια στο 3,75% ακόμη).
Με τα παραπάνω δεδομένα και τη Eurostat να επιβεβαιώνει την Παρασκευή τη διαμόρφωση θετικού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2022, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιθανολογούν ότι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας η S&P θα αναβαθμίσει το Ελληνικό αξιόχρεο, προσφέροντας την ποθητή επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει αυξημένες ροές για Ελληνικούς τίτλους.
- Ωστόσο, πιο ρεαλιστικό είναι να το πράξει στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου, ή και νωρίτερα αν το κρίνει σκόπιμο, όταν η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει ξεπεραστεί, περιοριζόμενη σε αυτή τη φάση στην αναθεώρηση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας σε θετικές, από σταθερές (positive outlook).
Το Χρηματιστήριο ωστόσο σπεύδει να προεξοφλήσει το αισιόδοξο σενάριο με τις συναλλαγές, εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας και μετά το Πάσχα, να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως, με τους Δεικτοβαρείς τίτλους να οδηγούν το ΓΔ πάνω από τις 1100 μονάδες και τον αριθμό των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων να φτάνει τις 11.
- Η αναμέτρηση με την υψηλότερη φετινή επίδοση των 1133 μονάδων είναι ο επόμενος ... άθλος που καλείται να πετύχει ο ΓΔ, με τις 1150 - 1170 μονάδες να αποτελούν το κοντινότερο ισχυρό όριο αντίστασης και με την τρέχουσα απόδοση να φτάνει το +20% προσφέροντας, πιθανότατα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προσώρας τουλάχιστον, τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ - σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ