ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ - ΚΑΛΥΨΕΙΣ για την μετοχή όταν μάλιστα δεχόταν πιέσεις πανταχόθεν, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον φίλο μου τον Απόστολο (από τον ΒΑΠ)
Τότε η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 3,25 ευρώ και ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Ο στόχος που είχαμε θέσει, βάσει της διαγραμματικής ανάλυσης, ήταν η είσοδος της μετοχής μέσα στο εύρος διακύμανσης των 4,09 με 4,36 ευρώ ή έως και ένα +34% από την τιμή των 3,25 ευρώ. Η μετοχή λοιπόν όχι απλώς έχει περάσει με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την προαναφερθείσα ζώνη, αλλά έχει φτάσει αισίως έως και τα 5,30 ευρώ.
Προσοχή όμως γιατί η απογείωση της μετοχής δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ καθώς τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν τρέξει τους τελευταίους μήνες, αν συνδυαστούν με τη διαγραμματική εικόνα στο τριμηνιαίο chart τιμών, δίνουν πλέον ως τιμή στόχο τα 7,50 ευρώ ή ένα +50% αν βάλουμε μέσα και το μέρισμα των 0,15 ευρώ ανά μετοχή που αποκόπηκε σήμερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χτίσιμο βάσης με μεγάλους όγκους συναλλαγών πέριξ των 5 ευρώ ικανή να ωθήσει την τιμή της μετοχής σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
- Οι λόγοι που μπορούν να φέρουν μεσοπρόθεσμα τη μετοχή στην τιμή στόχο που θέσαμε, είναι συνολικά 11.
Οι πρώτοι δύο έχουν να κάνουν με τις ανοδικές παραμέτρους που πηγάζουν από τη διαγραμματική ανάλυση, ενώ οι υπόλοιποι εννιά από τις προοπτικές και τις ισχυρές ενδείξεις αφύπνισης της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ξεκινώντας λοιπόν από τη διαγραμματική εικόνα της μετοχής διαπιστώνουμε κατά πρώτον την εκρηκτική ανοδική καταστρατήγηση του μακροπρόθεσμου στροφέα καθοδικής πίεσης "W” όπου δημιουργήθηκε κατά την κορύφωση του 2013 στα 9,50 ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι το 2013 ήταν η χρονιά που ο MSCI (ανακοίνωση απόφασής του στις 11 Ιουνίου 2013 και εφαρμογή μετά το κλείσιμο στις 26 Νοεμβρίου 2013) υποβάθμισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο από την κατηγορία των Αναπτυγμένων αγορών (Developed Markets) στην κατηγορία των Αναπτυσσόμενων αγορών (Emerging Markets).
Το "ρίξιμο" αυτό της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να έφερε μια πολύ βραχυχρόνια κίνηση του Γενικού Δείκτη από τις 1200 στις 1300 μονάδες, αλλά δυστυχώς στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν απλά οι τελευταίες βαθιές ανάσες του δείκτη για να βουτήξει έως τον βυθό των 420 μονάδων. Βέβαια, έπαιξε τον ρόλο του και το πολύ άσχημο πολιτικοοικονομικό σκηνικό αλλά η ουσία είναι ότι παρά των αντιθέτων απόψεων από ορισμένους αναλυτές από την ώρα που μπήκαμε στα σαλόνια των Αναπτυσσόμενων αγορών χαΐρι δεν είδαμε.
Η δεύτερη διαγραμματική παράμετρος είναι το στοιχείο που φέρει τη μετοχή να δίνει εκ νέου ένα ανοδικό μεσοπρόθεσμο σήμα μέσω του αλγοριθμικού δείκτη ισοζυγίου της αγοραστικής δυναμικής στην περιοχή των 4 με 3,80 ευρώ. Την τελευταία φορά, που έδωσε ένα παρόμοιο αξιόλογο σήμα ήταν τον Απρίλιο του 2013 στα 5 ευρώ, οδηγώντας τη μετοχή σε μια εντυπωσιακή άνοδο έως και +91,61% στα 9,50 ευρώ.
- Αν πάμε δηλαδή και συμπληρώσουμε στατιστικά το ανάλογο ποσοστό ανόδου στην τωρινή ανοδική ένδειξη, η τιμή βγάζει στα 7,50 ευρώ. Με την τεράστια όμως διαφορά σε σχέση με το 2013 ότι τώρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν φεύγει αλλά οδεύει προς τα σαλόνια των Αναπτυγμένων αγορών έχοντας αυτή τη φορά μαζί της ένα θετικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον που μπορεί να βαστήξει για χρόνια.
Ο πρώτος από τους εννιά λόγους αφύπνισης του χρηματιστηρίου είναι φυσικά η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία που αν το καλοσκεφτείτε από τις πλέον κερδισμένες εταιρείες είναι η ΕΧΑΕ και η μετοχή της.
Δεύτερος λόγος η μετάταξη της αγοράς στις Αναπτυγμένες όπου θα φέρει βαθύτερα πορτοφόλια και καλύτερης ποιότητας funds. Αναμένεται βέβαια να γίνει αργά το 2024, αλλά σύμφωνα με τη διοίκηση από πολύ πιο μπροστά ένα ποσοστό γύρω στο 70% των επενδυτών θα αρχίσει να θεωρεί ως ανεπτυγμένη την ελληνική κεφαλαιαγορά και να δρα αναλόγως. Επαναλαμβάνω ότι τότε θα μιλάμε πλέον για αγοραστές μαμούθ.
Τρίτον, το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ξεπεράσει πλέον τα 85 δισ. ευρώ. Το 2013 που έγραφε τα 9 ευρώ η μετοχή, η κεφαλαιοποίηση ήταν στα 67 δισ. ευρώ. Όσο πιο υψηλή είναι η συνολική κεφαλαιοποίηση τόσο το καλύτερο από πλευράς τζίρου και εσόδων.
Τέταρτον, η περαιτέρω αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης με την είσοδο στο χρηματιστήριο νέων εταιρειών όπως είναι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Optima Bank που θα σπάσει μετά από πολλά χρόνια το ρόδι στο τραπεζικό κλάδο, το Mall Athens της Lamda Development, η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, η Orilina ΑΕΕΑΠ, η Sky Express που φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη αεροπορική εισηγμένη και η R-Energy στην ΕΝ.Α. Αύξηση στον τζίρο της αγοράς θα φέρει και η πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως επίσης και η μετάβαση στην Κύρια Αγορά των εταιρειών πληροφορικής Performance και Real Consulting.
Πέμπτος λόγος, η ανοδική πορεία των ενεργών κωδικών όπου έχουν πλέον έρθει (τον Μάιο ανήλθαν στους 25.691) μέσα στη ζώνη των 25.000 με 30.000 που ήταν και το 2013 όταν το Vwap της τιμής της μετοχής ήταν στα 6,42 ευρώ.
Έκτος λόγος, η σταθεροποίηση του μέσου ημερήσιου τζίρου συναλλαγών άνω των 110 εκατ. ευρώ με τον Ιούνιο να έχει ξεκινήσει πολύ επιθετικά με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται στα 136 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +94% σε σχέση με πέρυσι.
Ό έβδομος λόγος εναπόκειται στην εντυπωσιακή πορεία των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών, με τον CEO των Ελληνικών Χρηματιστηρίων κ. Γιάννο Κοντόπουλο, να κάνει την εκτίμηση ότι οι φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, έναντι των 2,4 δισ. του 2022 που ήταν η υψηλότερη επίδοση από το 2009. Εννοείται ότι ένα μέρος των μερισμάτων επανατοποθετούνται στην αγορά γεννώντας... έσοδα για την ΕΧΑΕ.
Όγδοος λόγος, η δήλωση της διοίκησης ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί τη μείωση στο 0,1% του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών, πράγμα που σημαίνει το περιθώριο μόχλευσης περισσότερων συναλλαγών από τους ενεργούς επενδυτές.
Και τέλος ο ένατος και ο πλέον σημαντικός λόγος είναι ότι οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο είναι πλέον μπροστά μας με το σκηνικό μάλιστα της ισχυρής ανάπτυξης μέσω των τεράστιων επενδύσεων που θα γίνουν στη χώρα να κρατάει έως και το 2030.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ στο capital.gr